Slagsessies juli 2018

Netwerken en verdiepen

Een nieuwe zomer, een nieuw geluid. In juli 2018 gingen we op een heel nieuwe manier aan de slag met de slagsessies. Lag voorheen de focus vooral op de overdracht van kennis in workshops, nu was het tijd voor verdieping.

Iedereen is volop aan de slag met de Omgevingswet. Veel mensen maken de wet concreet door te oefenen en juridische begrippen en instrumenten in de praktijk te brengen. Wat blijkt? "Je gaat het pas zien als je het doet." We lopen met elkaar tegen vraagstukken en hobbels aan. Hoe meer we verdiepen, des te meer concrete vragen komen boven. Hoe gaat het allemaal praktisch werken straks?

Werktafels

Juist om verhalen uit de praktijk te delen en van elkaars ervaringen te leren, gingen de deelnemers aan thematische werktafels met elkaar de diepte in. Aan elke werktafel schoven inhoudelijke experts aan die van de hoed en de rand weten. Bij iedere werktafel was er tijd voor reflectie. Aan de werktafels gingen de deelnemers in gesprek over de volgende onderwerpen:

  • omgevings- en waterschapverordeningen
  • programma als kerninstrument
  • Crisis- en herstelwet-pilots en de Omgevingswet
  • omgevingsdiensten en veiligheidsregio's doen mee
  • politiek en bestuur
  • Digitaal Stelsel Omgevingswet – verdieping

Deelnemers aan het woord

Alfred Somsen

"Ik hoop tijdens de slagsessie leuke dingen op te halen die andere mensen hebben verzonnen die ik kan toepassen in mijn praktijk. Of juist dingen waar ik iemand anders mee kan helpen!"

Veiligheidsregio Groningen
Andra Bats

"Het netwerken vind ik altijd leuk. Verder hoor ik elke keer weer nieuwe dingen, dingen waar ik weer wat mee kan, vragen die ik kan stellen. Prettig!"

gemeente Westerveld
Janke Krommendijk

"Ik ben toch steeds zoekende en ik denk dat een heleboel mensen ook zoekende zijn. Daarom is het leuk met de werktafels, goed om uit te wisselen hoe je er nu mee bezig bent, waar je tegenaan loopt en wat mogelijke oplossingen zijn. En gewoon het gesprek met elkaar voeren."

gemeente Almelo
Gabor Everraert

"Ik ben vooral gekomen om kennis uit te wisselen en dat lukt hier heel goed. Ik was nog niet eerder bij een slagsessie geweest, maar ik haal hier echt heel veel, meer dan ik eigenlijk had verwacht!"

gemeente Rotterdam
Marina Stel

"Ik vind het heel interessant om op deze manier kennis uit te wisselen, het met elkaar in gesprek gaan, nieuwe mensen leren kennen, van elkaar leren. Dat vind ik heel leuk!"

gemeente Berkelland

Sfeerimpressie: de foto's