Feiten en fabels
Wilt u ook de waarheid weten over de Omgevingswet? Hoe het zit met de complexiteit van de wet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) bijvoorbeeld? Of met participatie en vergunningverlening onder de nieuwe wet? Ja, er komt een heleboel kijken bij de totstandkoming van de Omgevingswet. Maar als de wet eenmaal in werking is, wordt het veel makkelijker om aan de fysieke leefomgeving te werken. Hoe zit het nu echt? We zetten een aantal feiten en fabels over de Omgevingswet op een rij.
Zoeken in de index
Een bevoegd gezag kan toepasbare regels publiceren in het Omgevingsloket vóór de juridische regels zijn gepubliceerd, denken sommigen. Klopt dat wel?
Veel gemeenten willen het wijzigen van een omgevingsplan uitbesteden. Klopt het dat u bij uitbesteding zelf niks meer hoeft te doen aan het omgevingsplan? Of is dat een fabel?
Wat is de link tussen de regels over participatie in de Omgevingswet en het wetsvoorstel Versterking participatie op decentraal niveau? Hebben ze überhaupt iets met elkaar te maken?
Participatie? Ja maar: hoe dan? Overheden mogen zelf bedenken hoe ze participatie toepassen. Maar dat ze zelf het participatie-wiel moeten uitvinden is een fabel.
Is het een feit of fabel dat de gemeenteraad in bepaalde gevallen participatie verplicht kan stellen?
Wat zijn de mogelijke gevolgen als een initiatiefnemer onvoldoende aan participatie doet? Kan een initiatief dan worden afgekeurd? Of is dat een fabel?
Wie staat er aan de lat voor participatie? Is dat altijd de overheid? Of is dat een fabel, en kunnen er ook anderen verantwoordelijk zijn?
Zorgt de Omgevingswet voor onevenredig hoge eisen aan goede besluitvorming? Of is de wet een symptoom van een complex tijdperk, waarin besluitvorming hoe dan ook ingewikkelder is?
Participatie en draagvlak. Zijn die twee begrippen onderling uitwisselbaar? Of zit er verschil tussen? Is de stelling 'Participatie en draagvlak zijn synoniemen' dus een feit of een fabel?
Is de Omgevingswet een oerwoud voor inwoners en ondernemers die willen weten wie bevoegd gezag is voor hun vergunningaanvraag? Of wordt dat juist sneller duidelijk dankzij de Omgevingswet?
Participatie is maatwerk. Elk initiatief is anders, net als de omgeving en de betrokkenen. Worden er in de Omgevingswet ondanks dat exacte eisen gesteld aan participatie?
Sommigen beweren dat Omgevingswet zó veelomvattend is dat iedereen de weg erin kwijtraakt. Is dat zo? Of is het een fabel, doordat er een duidelijke structuur is?
Participatie is belangrijk. Maar is het ook verplicht voor overheden om eraan te doen onder de Omgevingswet?
'Het DSO is veel te complex om mee te werken.' In Omgevingswetkringen komt deze kritiek soms ongezouten op tafel. Is dat terecht?
Staan er in de Omgevingswet enkel ideeën en handreikingen over participatie? Of is het participatie-aandeel van de Omgevingswet veel groter dan dat?
Critici beweren regelmatig dat de Omgevingswet zich niet zou lenen voor regie vanuit het Rijk. Klopt dat of is het een fabel?
Hoe inzichtelijk zijn de structuur en ontwikkeling van het Omgevingswetstelsel? Gebrek aan overzicht is een risico bij zo'n omvangrijke operatie. Maar is het een feit of fabel dat niemand het proces nog kan volgen omdat de ontwikkeling van het stelsel zo omvangrijk is?
Blijven procedures opgestart vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet daarna onverminderd van kracht? Of komen ze te vervallen?
De Standaard voor overheidspublicaties (STOP) is een veelbesproken onderwerp. Maar hoe zit het nu precies met de standaard (STOP), de toepassingsprofielen (TPOD) en de LVBB (Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen)? De feiten en fabels voor u op een rij.