Een initiatief kan nooit worden afgekeurd als de initiatiefnemer onvoldoende aan participatie heeft gedaan
Het is een fabel dat het bevoegd gezag er weinig tegenin kan brengen als een initiatiefnemer niet voldoende aan participatie heeft gedaan. Het bevoegd gezag kan een initiatief in bepaalde gevallen namelijk buiten behandeling laten. Maar meestal worden er (eerst) andere wegen bewandeld.
Feit is dat de initiatiefnemer bij een vergunningaanvraag moet aantonen of, en zo ja hoe, er participatie heeft plaatsgevonden. Als de initiatiefnemer aangeeft niet aan participatie te hebben gedaan, kan het bevoegd gezag aanvullende informatie verzamelen om tot een zorgvuldige belangenafweging te komen.
Er zijn dan 3 opties:
- In overleg met een aanvrager kan het bevoegd gezag de ontwerp-aanvraag ter inzage leggen. Zo kan de aanvrager de eventuele ingebrachte informatie nog verwerken in de aanvraag.
- Het bevoegd gezag kan de aanvraag ter inzage leggen voor zienswijzen, zodat het die kan meewegen in de besluitvorming.
- Het bevoegd gezag kan direct contact opnemen met de belanghebbenden.
Er is een uitzondering. Als een buitenplanse omgevingsplanactiviteit is aangewezen voor verplichte participatie, en de aanvrager daarover geen gegevens verstrekt, kan het college van burgemeester en wethouders (B en W) de aanvraag volledig buiten behandeling laten.
Meer informatie
#feitenenfabels
Begrip: Buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA)
De buitenplanse omgevingsplanactiviteit omvat alle activiteiten die in strijd zijn met de regels van het omgevingsplan.
Meer informatie op de overzichtspagina Buitenplanse omgevingsplanactiviteit.