Resultaten IBAT-testen mei en juli 2021 beschikbaar
In opdracht van de koepels van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk voerde het Interbestuurlijk Acceptatieteam (IBAT) in mei en juli van dit jaar 2 testen uit in de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). Het IBAT test elke 6 à 7 weken de opgeleverde functionaliteiten van het DSO-LV. Daarnaast kijkt het IBAT naar de manier waarop de gebruikersondersteuning is ingericht. De rapportages met de resultaten van deze testen zijn nu ook gepubliceerd op deze website.
Testresultaten mei en juli 2021
In het Globaal Programma van Eisen (GPvE) zijn de eisen aan de landelijke voorziening van het DSO vastgelegd. Het IBAT toetst de opgeleverde functionaliteit van het DSO-LV aan de eisen in het GPvE en de afgesproken capabilities die nodig zijn voor inwerkingtreding (IWT-niveau). Overheden voeren deze testen uit.
In mei en juli 2021 waren er 2 testrondes. Hieraan deden de volgende overheidsorganisaties mee:
- provincies: Utrecht, Zuid-Holland
- gemeenten: Waalre, Utrecht, Groningen
- waterschappen: De Stichtse Rijnlanden, De Dommel, Zuiderzeeland
Deze overheden voerden testen uit met het opstellen en publiceren van omgevingsdocumenten (planketen) en met het ontvangen van verzoeken, zoals vergunningen en meldingen (vergunningketen). De testen voeren overheden uit in samenwerking met hun softwareleveranciers.
De testen leverden een aantal bevindingen op over de werking van het DSO-LV. Zo krijgen de meldingen van overheden een andere inhoud. Omdat de DSO-ketens – landelijke software, lokale software, aansluitingen – grotendeels werken, verschuift de aandacht naar het functioneel testen van het DSO-LV. Nu de inwerkingtredingsdatum dichterbij komt, ontstaat een helder beeld over wat nodig is. Overheden valideren of de DSO-keten, inclusief de landelijke voorziening van het DSO, hen daarbij goed ondersteunt.
Op naar een werkende planketen
Tijdens de test werkten ontwikkelteams nog volop aan de verschillende onderdelen van het DSO-LV. Ook de softwareleveranciers waren nog volop bezig hun software aan te passen aan het DSO. Dat kwam inderdaad aan het licht. Daarnaast leverde de test waardevolle inzichten over de planketen op:
- Er is geen stabiele en goede testsituatie: de software van leveranciers en van DSO-LV is nog in ontwikkeling.
- De standaard voor omgevingsdocumenten, de Standaard officiële publicaties (STOP), geeft de vrijheid voor lokale invulling. Dit geeft ruimte voor het opstellen van het omgevingsdocument naar eigen inzicht, maar laat ook veel mogelijkheden voor interpretatie. De standaard laat de ruimte aan softwareleveranciers over de manier waarop STOP/TPOD-berichten worden samengesteld.
- Dit betekent dat het DSO-LV hierdoor verschillende ‘dialecten’ moet ondersteunen. Deze worden nog niet in alle gevallen gekend. Via de basischeck werkt het DSO met alle leveranciers samen om alle talen en dialecten te kennen en door de planketen te laten stromen.
- Nu er realistische omgevingsdocumenten worden aangeboden aan het DSO-LV, komen onvolkomenheden in de keten aan het licht. Grote plannen, grote of gedetailleerde geometrieën, grote hoeveelheden bijlagen en normwaarden komen niet (altijd) goed door de keten heen. Dit soort ‘bugs’ zijn belangrijke opbrengsten van de IBAT-testen en helpen om het DSO-LV stabiel en robuust te maken.
- Daarnaast zijn er bevindingen rondom de werking en de gebruiksvriendelijkheid van het onderdeel ‘Regels op de kaart’ en de viewer van de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Een overzicht van alle bevindingen vindt u in:
- Bevindingenverslag IBAT-testronde 17-31 mei 2021 (pdf, 759 kB)
- Bevindingenverslag IBAT-testronde 5–19 juli 2021 (pdf, 1 MB)
Aanpak van fouten, verstoringen en wensen
Tijdens de testen melden de deelnemende overheden fouten, verstoringen of wensen via een formulier. Na een eerste analyse worden de meldingen doorgezet naar de ontwikkelpartij die verantwoordelijk is voor de software waar de melding over gaat. Soms lossen zij de meldingen direct op. Soms worden de meldingen geagendeerd voor het volgende programma increment (PI). En soms worden ze als wens op de backlog gezet.
Interbestuurlijke acceptatietesten
Het IBAT toetst gedurende het jaar de ontwikkeling van het DSO-LV. Het doel hiervan is om de koepels van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk, na oplevering van het inwerkingtredingsniveau, een eerste advies te kunnen geven over de bestuurlijke acceptatie van het DSO-LV.
Het IBAT geeft op 2 momenten een formeel acceptatieadvies aan het Opdrachtgevend Beraad:
- Het inwerkingtredingsniveau van de functionaliteit van het DSO-LV is bereikt.
- Het basisniveau van de functionaliteit van het DSO-LV is bereikt.
Voor eventuele besluitvorming over het ingaan van de periode van grootschalig oefenen zal geen apart advies worden gegeven.
Volgende IBAT-testen
In de periode van 6 tot en met 21 september voerden verschillende overheden weer testen uit. De testbevindingen worden momenteel verwerkt en zullen naar verwachting in de loop van november 2021 beschikbaar komen op deze website.
In 2021 en 2022 zijn nu de volgende periodes gereserveerd voor het testen van het DSO-LV:
- week 43 en 44 (25 oktober tot en met 5 november)
- week 49 (6 tot en met 10 december)
- week 3 en 4, 2022 (17 tot en met 28 januari 2022)
Meer informatie
U vindt meer informatie over het Interbestuurlijk acceptatieteam DSO-LV (IBAT) op de IPLO-website.
Begrip: Standaard officiële publicaties (STOP)
De Standaard officiële publicaties (STOP) ondersteunt de volgende functies van officiële overheidspublicaties: maken, vaststellen, bekendmaken en beschikbaar stellen. Bekijk de laatste versie van de Standaard officiële publicaties (STOP).
Begrip: Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB)
Overheden publiceren officiële documenten via het platform voor overheidspublicaties: de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Omgevingsdocumenten die overheden publiceren, komen via deze landelijke voorziening ook in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De regels zijn dan in het Omgevingsloket op de kaart te zien.
- Lees meer over de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).