Digitaal Stelsel Omgevingswet: start oefenjaar 2020
Op de laatste DSO-dag van 2019 toonde het programma DSO de versie van het nieuwe Omgevingsloket waar overheden en leveranciers in 2020 mee aan de slag kunnen. Bert Uffen, programmadirecteur DSO, verwelkomde zo’n 650 aanwezigen uit het hele land: 'Een bijzondere DSO-dag dit keer. De laatste in deze programmasetting. Een mijlpaal in de bijzondere reis die we met elkaar maken. Dit keer laten we jullie het Omgevingsloket zien waar jullie komend jaar mee aan de slag kunnen gaan. Nog niet helemaal klaar, maar af genoeg.'
Oefenjaar 2020
De landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) is nu af genoeg voor gemeenten, waterschappen, provincies en leveranciers om aan te sluiten, te vullen en te oefenen. Hiermee start het oefenjaar 2020: nog 12 maanden te gaan om voor te bereiden op de start van de Omgevingswet op 1-1-2021. Erik Jan van Kempen, Programma Directeur-generaal Omgevingswet: 'Dat we zover zijn met het ontwikkelen van het DSO is iets waar we met elkaar trots op mogen zijn. Er ligt nu een digitale basis voor de ondersteuning van de Omgevingswet en daarmee het fundament voor een nieuwe manier van werken: beter voor overheden en eenvoudiger voor burgers.'
Aansluiten, vullen en oefenen
Het DSO-LV heeft nu alle noodzakelijke functionaliteiten om ermee te kunnen werken: lokale voorzieningen koppelen, oefenen met de hele keten van initiatief tot aanvraag, opslaan van productie inhoud gemaakt in lokale systemen, accepteren, beheren en exploiteren. 'Komend jaar moeten we er samen de schouders onder zetten. Gebruik de komende 12 maanden om aan te sluiten, te vullen en te oefenen. Ga aan de slag met omgevingsdocumenten, werkingsgebieden, annoteren, het maken van toepasbare regels voor vragenbomen en los tegenstrijdigheden in regelgeving op', is de dringende boodschap van Joyce de Jong, interbestuurlijk implementatiemanager Omgevingswet.
Aansluiten via Digikoppeling
Lokale software aansluiten op het DSO begint met het leggen van de vereiste Digikoppelingen. Het programma 'Aan de slag met de Omgevingswet' gaat overheden en hun ICT-leveranciers helpen deze eerste stap te zetten. In de periode januari - juli 2020 worden alle overheidsorganisaties en hun ICT-leveranciers volgens planning geholpen, zodat iedereen de technische basis op tijd op orde heeft.
Ondersteuning bij implementatie
Overheden kunnen ondersteuning krijgen bij implementatievraagstukken rond de Omgevingswet van de Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO’s). Deze RIO’s gaan actief de regio in. De RIO's zijn het vaste regionale aanspreekpunt voor gemeenten, provincies en waterschappen. De RIO’s bespreken met het bevoegd gezag welke stappen te nemen en welke ondersteuning daarbij mogelijk is. De insteek is interbestuurlijk.
Uitbouw DSO
In de loop van 2020 wordt het DSO-LV Basisniveau opgeleverd. Een volledig werkend systeem om vanaf 2021 te kunnen werken met de Omgevingswet dat voldoet aan de eisen en wensen van de opdrachtgevers VNG, UvW, IPO en Rijk. Maar is het dan klaar? Nee, de ambities voor het DSO-LV in het Bestuursakkoord in 2015 gaan verder dan het DSO-LV Basisniveau. Vanaf 2021 blijft het DSO dan ook in ontwikkeling. Afhankelijk van wat op welk moment de meeste meerwaarde biedt, worden de komende jaren functionaliteiten toegevoegd.
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via de nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet. Meld u aan via de pagina Nieuwsbrieven Aan de slag met de Omgevingswet.