Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Actueel 
  3. Nieuws 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

DSO-dag 18 juni 2019: Ready to interact

Gepubliceerd op 24 juni 2019

Voor de tiende keer presenteerde het ontwikkelteam van het Digitaal Stelsel Omgevingswet Landelijke Voorziening (DSO-LV) het kwartaalresultaat op de landelijke DSO-dag van 18 juni. Het thema: ready to interact. Het Figitheater in Zeist was weer geheel 'uitverkocht'. Meer dan 500 mensen waren live van de partij en ruim 250 'kijkers thuis'.

Bert Uffen, programmadirecteur DSO-LV, praatte het publiek tijdens de opening bij over de vertraagde ontwikkeling van de nieuwe Standaard Overheidspublicaties (STOP). STOP is het fundament voor publicatie en bekendmaking van omgevingsdocumenten.

Deze standaard verenigt de ruimtelijke wereld van plannen met de juridische wereld van regels. Het combineren van de eisen en wensen van beide werelden heeft nogal wat voeten in de aarde aangezien de op STOP gebaseerde Toepassingsprofielen (TPOD's) de inrichtingen van de verschillende soorten omgevingsdocumenten bepalen. Die is belangrijk om:

  • op DSO-LV aan te kunnen sluiten
  • met het DSO-LV te kunnen oefenen en te kunnen vullen

Marktpartijen, overheden en het DSO-LV zijn het eens over de oplossing, maar de uitvoering vraagt iets meer tijd. De stabiele versie komt in oktober beschikbaar.

Praktijkproeven

'De praktijkproeven met het DSO worden groter en complexer.  De praktijkproeven beslaan de hele keten,' zegt de lead productmanager DSO-LV, Joyce de Jong. De ketens moeten ervoor zorgen dat de drie loketfuncties werken:  publiceren van omgevingsdocumenten, het tonen en zoeken van regels op de kaart, en het checken en aanvragen van vergunningen.

Een belangrijk aspect daarbij is hoe de landelijke voorziening samenwerkt met lokale software en systemen van verschillende overheden. Aangezien de omgevingsdocumenten, begrippen en vragenbomen lokaal gemaakt worden en de verzoeken lokaal afgeleverd worden. De services van het Open Stelsel bieden de mogelijkheid aan leveranciers van lokale systemen om te koppelen met DSO-LV.

Omgevingsplan

Daniël van Dijk (VNG) demonstreerde hoe geoefend kan worden met een digitaal omgevingsplan. De VNG ontwikkelde daarvoor hulpmiddelen zoals een casco (structuur voor het omgevingsplan), staalkaarten en voorbeeldregels. Het doel van deze praktijkproef was om deze voorbeeldregels, zowel de juridische als de bijpassende toepasbare regels te maken en in een fictieve gemeente te tonen in het DSO. Deze fictieve gemeente dient dan als een soort bibliotheek van voorbeelden, die gemeenten kunnen gebruiken als startpunt voor hun eigen verkenningen. Via de VNG-site is meer informatie hierover te vinden.

Waterschapsverordening

Izakjan Dekker (Unie van Waterschappen) toonde samen met z'n collega's van Waterschap Limburg hoe het is gelukt om een waterschapsverordening in z'n geheel aan te bieden aan het DSO, ook met toepasbare regels en werkingsgebieden. Zijn conclusie: het is goed mogelijk om bestaande plansoftware aan te sluiten op het DSO. In vaktaal: 'je kunt het zo doorontwikkelen dat er STOP TPOD uitkomt'.

Een punt van aandacht is de kwaliteit van de geo-data. In de proef bleek dat elke oneffenheid in een geo-bestand leidt tot een onduidelijkheid. Wat weer tot een ambigue situatie in DSO-LV kan leiden en dus niet geaccepteerd wordt door het systeem. Goede kwaliteit van geodata is dus een randvoorwaarde om de contouren in de waterschapsverordening te kunnen publiceren en bekendmaken.

Vragenbomen afstemmen

Joyce de Jong (DSO-LV) presenteerde vervolgens hoe de waterschapsverordening in te zien is in DSO-LV. Daarna ging de focus naar de gebruikerstoepassingen: hoe een garage-eigenaar die wil uitbreiden straks in het Omgevingsloket met verschillende overheden aan de slag kan voor een vergunning.

Een les van deze presentatie is dat het belangrijk is dat verschillende overheden de taal van de vragen(bomen) in het DSO op elkaar afstemmen. 'Het is voor een gebruiker vreemd om in de vragen die het waterschap aandraagt met je te worden aangesproken, en in de vragen van de gemeente met u. Zeker als ze in hetzelfde formulier getoond worden.'

Samenwerkingsfunctionaliteit

Vervolgens werd een tipje van de sluier gelicht over de samenwerkingsfunctionaliteit. Hoe maken we het samenwerken aan dossiers en het uitwisselen van gegevens tussen vergunningverleners en zaaksystemen van verschillende overheden mogelijk? Meer daarover tijdens de volgende kwartaaldemo op 10 september.

Leveranciers

De functionele demo werd dit keer afgesloten met twee demo's van leveranciers. Leana Vlok van de gemeente Leidschendam-Voorburg vertelde over kwalitatief verbeteren, digitaliseren en converteren naar STTR i.s.m. Knowledge Values, Centric en Enable-U.

Ruben Zijlmans van Geodan/FLO Legal liet zien hoe bevoegd gezagen nu kunnen aansluiten op DSO en direct een betere dienstverlening kunnen hebben.

Meer informatie

De DSO-dag was gecombineerd met de kennissessies van de VNG, IPO en Unie van Waterschappen. Ook was in de middag de technische kwartaaldemonstratie DSO. Alle presentaties en de linkjes naar de livestream vindt u op de pagina Presentaties en livestream DSO-dag 18 juni 2019. De volgende DSO-dag is op 10 september.

Het casco, de staalkaarten en de voorbeeldregels voor het omgevingsplan staan op vng.nl/omgevingswet

Zie ook

  • Presentaties en livestream


Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg