Omgevingswet in zicht: samen de schouders eronder
Als we er samen de schouders onder zetten, kan de Omgevingswet op 1 januari 2021 ingaan. Dat was op 18 november 2019 het overheersende geluid tijdens het Praktijkfestival Omgevingswet en de bijbehorende Bestuurdersbijeenkomst in De Rijtuigenloods in Amersfoort. Overheden en uitvoeringsorganisaties bespraken hier hoe zij zich voorbereiden op de komst van de Omgevingswet.
Uitzoeken wat werkt of juist niet
Filosoof Lammert Kamphuis opende de dag. Hij nam de aanwezigen op inspirerende manier mee in de uitdagingen die de nieuwe manier van werken die de Omgevingswet met zich meebrengt. Volgens hem staat pionieren – uitzoeken wat werkt of juist niet – hierbij centraal. Fleur Spijker, wethouder Duurzame Verstedelijking in Leiden, sloot zich hierbij aan. Volgens het principe ‘gewoon doen’ maakten haar gemeente en een aantal buurgemeenten samen een regionale omgevingsvisie.
Aan de slag? Vooral doen!
De Omgevingswetprojecten op het Praktijkfestival onderstreepten dat het helpt om de mouwen op te stropen als u een goed idee van papier naar praktijk wilt brengen. De experimenten tonen aan, dat overheden de mogelijkheden van de Omgevingswet vooral kunnen benutten als ze – zonder te aarzelen – voorbij de gebaande paden durven te denken. Dit kan bijvoorbeeld via de Crisis- en herstelwet, waarmee overheden nu al kunnen experimenteren met instrumenten uit de Omgevingswet.
Minister Van Veldhoven: met vertrouwen naar 1 januari 2021
Tijdens de Bestuurdersbijeenkomst gaf minister Stientje van Veldhoven voor Milieu en Wonen aan dat zij trots is. Trots dat er zo hard wordt gewerkt aan de ontwikkeling en implementatie van de Omgevingswet. Zij ziet het als een historische en ongekende operatie. Die het fundament legt voor een nieuwe manier van werken: beter voor bestuurders en eenvoudiger voor burgers.
Hoewel er nog veel moet gebeuren, heeft Van Veldhoven er daarnaast alle vertrouwen in dat de Omgevingswet op de geplande datum in werking kan treden. Zo zijn alle wetsvoorstellen ingediend bij beide Kamers. En kunnen overheden hun systemen vanaf eind december 2019 aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Zij kunnen het DSO dan ook vullen en ermee oefenen.
Verder moeten overheden nog flink aan de bak met een aantal minimumeisen waaraan ze vóór 1 januari 2021 moeten voldoen. Hulpmiddelen zoals staalkaarten en handreikingen en de RIO’s, de Regionaal Implementatiecoaches Omgevingswet, kunnen hen hierbij helpen.
Bestuurders: klaar voor de geplande inwerkingtreding
Na haar speech ging de minister in gesprek met wethouders, gedeputeerden en waterschapsbestuurders. Uit de levendige discussies bleek vooral dat zij graag zien dat de wet op 1 januari 2021 ingaat. Er wordt namelijk al volop in de geest van de Omgevingswet gewerkt. Het zou zonde zijn als deze energie verloren gaat. Maar ook de bestuurders benadrukten dat alle betrokken partijen er komend jaar samen de schouders onder moeten blijven zetten. In sommige organisaties moet de nieuwe manier van werken die met de Omgevingswet gepaard gaat bijvoorbeeld nog meer aandacht krijgen.
Winnaar Aan de slag-Trofee 2019
Tijdens het Praktijkfestival werd ook de jaarlijkse Aan de Slag-Trofee uitgereikt. Dit is een onderscheiding voor projecten die bijdragen aan de doelen van de Omgevingswet. Dit jaar overhandigde Heleen Groot, programmadirecteur van Aan de slag met de Omgevingswet, de prijzen. De eerste prijs was voor GGD Hart voor Brabant, GGD Brabant Zuidoost, GGD West-Brabant en kennisinstituut Telos tezamen. Zij ontwikkelden samen de Brabantse Omgevingsscan.
De omgevingsscan is een dashboard waarmee gemeenten en de provincie de gezondheid van Brabanders kunnen betrekken in besluiten over de leefomgeving.
De uitslag werd voor de helft bepaald door de stemmen van de publieke stemronde. De deelnemers aan het Praktijkfestival en de Bestuurdersbijeenkomst in Amersfoort namen de andere helft van de stemmen voor hun rekening.
Toespraak minister Van Veldhoven bij bestuurdersbijeenkomst Omgevingswet
Brabantse Omgevingsscan zet gezondheid op de kaart
Sfeerimpressies
Omgevingswet in zicht - fotogalerij
Omgevingswet in zicht - Praktijkfestival
Omgevingswet in zicht - Bestuurdersbijeenkomst
Omgevingswet in zicht - Winnaar Aandeslag-Trofee 2019
Begrip: Staalkaarten
Staalkaarten zijn voorbeelduitwerkingen van onderdelen van een omgevingsplan, bedoeld als inspiratiebron.
- Meer informatie op Staalkaarten en casco omgevingsplan.