Dilemmalogica kijkt naar wat wél kan
Wie met gebiedsontwikkeling te maken krijgt, loopt tegen dilemma’s en tegenstellingen aan. Dat kan ook niet anders met zoveel betrokken partijen: bewoners, bedrijven, winkeliers, overheids- en maatschappelijke organisaties, ... Hoe ga je om met dat soort dilemma’s als ambtenaar, als wethouder, maar ook als ondernemer of bewoner? Hoe voer je het juiste gesprek met elkaar? Sinds vandaag staat daarvoor een krachtig hulpmiddel op onze site: de handreiking over Dilemmalogica van Guido Rijnja.
Iedereen kan oefenen
Bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet staat het komende jaar in het teken van oefenen. Op 1 januari 2022 gaat de nieuwe Omgevingswet in. Om te zorgen dat iedereen er dan klaar voor is, stelt Aan de slag veel oefenmateriaal beschikbaar. Vaak is dat materiaal bedoeld voor de overheid. Maar de handreiking Dilemmalogica (pdf, 151 kB) is nadrukkelijk óók bedoeld voor bewoners. Zij kunnen het hulpmiddel gebruiken om bijvoorbeeld het gesprek aan te gaan met een projectontwikkelaar, een wethouder of ondernemers.
Handreiking
Bij bewonersinitiatieven en bij initiatieven van de gemeente of een projectontwikkelaar zullen bijna altijd tegenstellingen naar voren komen. Hoe ga je daarmee om? Wie vertegenwoordigt welk standpunt? En wat zou je kunnen doen om de partijen dichter bij elkaar te brengen?

Guido Rijnja is communicatieadviseur bij de Rijksvoorlichtingsdienst. Al jaren verdiept hij zich in tegenstellingen, en aan wat je kunt doen om ze te verkleinen of te verhelpen. Enige tijd terug lanceerde Guido een nieuwe aanpak: de Dilemmalogica. Hij schreef er een praktische handreiking over. En die staat sinds vandaag online.
Voor wie?
De handreiking Dilemmalogica is er voor iedereen die wel eens gesprekken voert waarin tegengestelde belangen een rol spelen. Van bewoner tot ondernemer en van wethouder tot gemeenteambtenaar. De handreiking is een praktisch hulpmiddel, een andere denkwijze. Ze is stap voor stap in praktijk te brengen en in te zetten bij allerlei ingewikkelde gesprekken. Dus zeker ook bij gesprekken in het kader van de Omgevingswet. Het helpt als daarbij een geoefende gespreksleider aanwezig is, want oefening baart kunst!
LSA: gemeenschappelijke opgaven
Afgelopen maanden heeft Dilemmalogica al in verschillende gesprekken tussen betrokken partijen haar nut bewezen. Het LSA Bewoners is een actief netwerk van bewonersgroepen door het hele land, die zich inzetten voor hun buurt. Thijs van Mierlo van het LSA: 'Beleid werkt pas als de direct betrokkenen zoveel mogelijk zelf regie houden over wat belangrijk is voor henzelf en hun omgeving. De afgelopen tijd gingen steeds meer actieve bewoners zich afvragen welke gevolgen de Omgevingswet voor hen zal hebben. Gelukkig zocht de relatiemanager Omgevingswet contact met LSA. Zo kwamen we samen tot de conclusie dat besluitvorming en participatie gemeenschappelijke opgaven zijn van initiatiefnemer en bewoners. Dilemmalogica is daarbij een nuttige aanpak.'
Gespreksleiders gezocht!
Spreekt de benadering van Dilemmalogica u aan? Wilt u de methode als bewoner, initiatiefnemer, ambtenaar of in een andere rol, toepassen in uw (werk)praktijk of initiatief? Wilt u een vrijwillige bijdrage leveren aan ‘het goede gesprek’ tussen de ketenpartners, bewoners en ondernemers? Meld u dan aan als gespreksleider Dilemmalogica. Begin 2021 gaan we diverse trainingsmomenten plannen. Laat vast uw interesse blijken. Mail een korte motivatie (maximaal 5 zinnen) naar g.rijnja@minaz.nl.
Meer informatie:
Wilt u meer weten over Dilemmalogica? Kijk eens op:
- Onze pagina over Dilemmalogica op deze website.
- De recente podcast van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over Dilemmalogica.
- Onze pagina over de Inspiratiedag van 5 oktober 2020, waar Guido Rijnja 1 van de sprekers was.
- De pagina van Communicatierijk over Dilemmalogica.
- De website van het LSA.