Het webcollege Energietransitie en de Omgevingswet staat online
Hoe landen de doelen uit het Klimaatakkoord en de afspraken uit de Regionale Energiestrategieën (RES) in de instrumenten van de Omgevingswet? En hoe kan de Omgevingswet helpen om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen? In dit webcollege lichten experts Gerrie Fenten en Annemieke Elfferich-Schattenberg het toe.
Op 28 juni 2019 publiceerde het kabinet het Klimaatakkoord: de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). Het doel is de CO2-uitstoot sterk te verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990 en in 2050 met 95%. De instrumenten van de Omgevingswet bieden overheden handvatten om deze maatschappelijke opgave aan te pakken.
Gevolgen voor de fysieke leefomgeving
Gerrie Fenten is senior beleidsmedewerker bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en thema-expert bij het Nationaal Programma RES. Zij schetst in dit webcollege een beeld van de afspraken uit het Klimaatakkoord die gevolgen hebben voor de fysieke leefomgeving. Afspraken waar rekening mee moet worden gehouden bij het opstellen van omgevingsvisies en omgevingsplannen. Vervolgens zoomt zij in op de Regionale Energiestrategieën: wat zijn de RES’en, hoe wordt er samengewerkt en voor welke opgave staan de regio’s? De regio’s zijn nu op weg naar de RES 1.0: welke afspraken maken ze en hoe vindt de verankering daarvan plaats in de instrumenten van de Omgevingswet?
Doelstellingen halen met de Omgevingswet
Annemieke Elfferich-Schattenberg is programmamanager bij het Informatiepunt Leefomgeving. Zij laat u zien hoe de Omgevingswet kan helpen om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te behalen. De Omgevingswet staat voor een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving. De nieuwe wet zorgt voor minder en overzichtelijkere regels, een samenhangende benadering van de leefomgeving, ruimte voor lokaal maatwerk en betere en snellere besluitvorming. Aan de hand van een aantal thema’s en voorbeelden uit de pilot ‘Energietransitie en de Omgevingswet’ laat Annemieke zien hoe vooral gemeenten instrumenten inzetten voor de energietransitie.
Bekijk ook de andere webcolleges en webinars
Het webcollege Energietransitie en de Omgevingswet is onderdeel van een reeks webcolleges en webinars waarin experts u laten zien hoe de Omgevingswet in de praktijk werkt.
- U kunt de volledige reeks webcolleges en webinars terugkijken op de pagina Webcolleges en webinars.
- Op de website van het Nationaal Programma RES leest u meer over de relatie tussen de RES en de Omgevingswet. Daar vindt u ook animaties en video's met uitleg over de RES.