Leren van experimenteren: zo lopen gemeenten vooruit op de Omgevingswet
Steeds meer gemeenten gebruiken de Crisis- en herstelwet (Chw) om alvast te experimenteren met de mogelijkheden van de Omgevingswet. Benieuwd hoe zij dat doen? Volg dan de nieuwe rubriek ‘Leren van experimenteren’. Hierin laten we de komende tijd zien hoe gemeenten met behulp van de Chw aan de slag gaan met opgaven als digitalisering, organische gebiedsontwikkeling, de energietransitie en woningbouw.
Gemeente Soest
We trappen af met een digitaal experiment uit Soest. Deze gemeente gebruikt de Chw om af te kunnen wijken van de huidige standaarden voor het inrichten en digitaal beschikbaar stellen van een bestemmingplan. Hierdoor kon de gemeente onder meer een eigen, gebruiksvriendelijke planviewer ontwikkelen. Met deze viewer kunnen inwoners bijvoorbeeld snel achterhalen of ze een uitbouw mogen aanleggen op een bepaalde locatie.
Crisis- en herstelwet
De Chw loopt vooruit op de Omgevingswet. Door de Chw kunnen gemeenten nu al experimenteren met elementen uit de Omgevingswet. Hierdoor kunnen ze in aangewezen gebieden bijvoorbeeld flexibeler bestemmingsplannen maken. En zo ruimte creëren voor nieuwe woningen en duurzaamheidsprojecten.
In totaal lopen op dit moment 400 Chw-projecten in 200 gemeenten. Via een halfjaarlijkse wijziging van het Besluit uitvoering Chw – de zogeheten tranches – kunnen experimenten worden toegevoegd. Door middel van een ministeriële regeling onder de Chw kunnen snel nieuwe projecten worden toegevoegd aan bestaande experimenten.