De communicatieprofessional als verbinder bij de Omgevingswet
Communicatie en samenwerking tussen overheden zijn onmisbaar voor een succesvolle implementatie en uitvoering van de Omgevingswet. De communicatietrends van Logeion laten goed zien dat de communicatieprofessional daarbij een belangrijke schakel is. Methoden als Agile en Dilemmalogica kunnen hierbij het verschil maken. Tijdens het congres 'Omgevingswet en agile communicatie' op 5 oktober 2020 hebben ruim 380 deelnemers een impressie gekregen van de kansen en die de Omgevingswet hierbij biedt.
Sfeerimpressie bekijken?
Wilt u een korte impressie krijgen van het congres? Bekijk de video.
Ontdekkingsreis
‘Het werken aan de implementatie van de Omgevingswet is een ontdekkingsreis’, aldus Heleen Groot, programmadirecteur van Aan de slag met de Omgevingswet. ‘Het vraagt op verschillende terreinen iets nieuws en andere vaardigheden. Vooral bij de samenwerking tussen overheden. Het gaat eigenlijk over een grote veranderopgave. Waarbij we met elkaar aan het zoeken zijn naar hoe je het beste kunt werken en communiceren als 1 overheid. Daarbij verandert de wereld snel. Je kunt niet in een glazen bol kijken en zien hoe de wereld er over 4 jaar uitziet. De coronacrisis laat dit goed zien. Communicatie is dan ook hard nodig om overheden, provincies, gemeenten, ondernemers én inwoners te betrekken bij deze veranderende omgeving.’
Agile-interactieconcept
Een methode die volgens Groot en andere sprekers goed werkt hierbij is het Agile-interactieconcept. Hiermee kunnen ook communicatieprofessionals complex projecten in een dynamische omgeving, zoals de Omgevingswet, concreet aanpakken.
Mariëlle Roozemond weet precies hoe dit werkt. Zij is voorzitter van het Agile MarCom Consortium en heeft veel ervaring met agile als vliegwiel bij communicatie over veranderprocessen. Samen met Chantal Gernette, interim communicatieadviseur bij Yacht, heeft zij zo’n 180 deelnemers in vogelvlucht laten zien hoe zij dit zelf kunnen doen.
Mariëlle: 'Met Agile-tools en -technieken kun je een 'micro-cosmos' creëren waarin mensen zich effectief kunnen focussen en zo concreet bijdragen aan jouw communicatieproject.' Ook Dilemmalogica is een handige methodiek om in te zetten bij de communicatie over de Omgevingswet.
Volgens Guido Rijnja, adviseur Communicatiebeleid bij het Ministerie van Algemene Zaken helpt Dilemmalogica om de drijfveren van mensen te ontdekken om vervolgens af te spreken wat wél kan.
Landelijke online Toolkit
Een ander hulpmiddel is de landelijke, online Toolkit voor de Omgevingswet, die tijdens 1 van de sessies is gepresenteerd door de communicatieadviseurs Esther Pastoors (programma Aan de slag met de Omgevingswet) en Femke van Lieshout (VNG). Communicatieadviseurs van overheden kunnen deze Toolkit gebruiken bij de lokale en regionale communicatie naar inwoners en ondernemers.
De middelen in deze Toolkit zijn gebaseerd op voorbeelden en handreikingen uit de praktijk en worden komende tijd verder aangevuld op basis van de behoefte in het land. Alle communicatieprofessionals zijn daarom uitgenodigd om hun best-practices en tools te delen via de Toolkit ter inspiratie. En om aan te geven waar zij behoefte aan hebben bij het ontwikkelen van hun eigen communicatietraject over de Omgevingswet.
Sessies en presentaties terugkijken
De presentaties en verschillende sessies zijn terug te kijken via de webpagina Congres Omgevingswet en Agile communicatie.
Samenwerking
Het congres is georganiseerd door Agile MarCom Consortium, Yacht, het programma Aan de slag met de Omgevingswet en Logeion.