Kamerbrief Omgevingswet: voortgangsbrief oktober 2020
De afronding van de wet- en regelgeving van de Omgevingswet ligt op koers. Er wordt onverminderd hard gewerkt aan de laatste onderdelen van het digitale stelsel. En met de nieuwe ‘Route 2022’ als kompas weten gemeenten, provincies en waterschappen en het Rijk precies welke stappen ze nog moeten zetten vóór de beoogde start van de wet op 1 januari 2022.
Dat en meer staat in de nieuwe voortgangsbrief over de Omgevingswet die minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan beide Kamers heeft gestuurd.
Hierin gaat zij in op de voortgang van de wet- en regelgeving, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de implementatie van de wet.
Wet- en regelgeving
De afronding van de wet- en regelgeving ligt op koers. Zo heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Aanvullingswet natuur en is de voorhang van het aanvullingsbesluit afgerond. Hiermee heeft het parlement alle aanvullingssporen behandeld. Voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet moeten beide Kamers alleen nog de ‘Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht in verband met de Omgevingswet’ behandelen. De Tweede Kamer doet dit op 9 november 2020.
Digitaal Stelsel Omgevingswet
Sinds het begin van dit jaar is een versie van de landelijke voorziening van het DSO, het DSO-LV, beschikbaar. De rest van dit jaar wordt gebruikt voor het opleveren van de laatste onderdelen die nodig zijn voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Dat gebeurt in nauw overleg met de bevoegd gezagen en ICT-leveranciers. In 2021 staat het oefenen met het DSO centraal. Een aantal gemeenten, provincies en waterschappen is daar nu al mee bezig.
Implementatie
In de nieuwe routekaart ‘Route 2022’ staat precies welke stappen overheden nog moeten zetten om te voldoen aan de vijf minimale eisen voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Zij moeten onder andere werk maken van het aansluiten op, vullen van en oefenen met het DSO. Hiervoor stelt het programma Aan de slag met de Omgevingswet verschillende hulpmiddelen beschikbaar, waaronder oefencasussen, webinars en online spreekuren. Daarnaast gaan de Regionale Implementatiecoaches Omgevingsweg (RIO’s) het land in om te helpen bij de implementatie.
Provincies aan de slag met nieuw Crisis- en herstelwetexperiment
Via een nieuw Crisis- en herstelwetexperiment kunnen de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht alvast experimenteren met een verordening met verbrede reikwijdte, de voorloper van de omgevingsverordening uit de Omgevingswet. In zo’n verordening komen alle provinciale regels voor de leefomgeving samen.