Energietransitie? Betrek de omgeving erbij!
Hoe betrekt u de omgeving bij uw transitieplannen richting duurzame energie? Het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (RES) lanceerde deze week een leeromgeving die op die vraag ingaat. Op de website energieparticipatie.nl staan informatie, praktijkvoorbeelden en praktische tools om uw participatietraject succesvol in te richten.
Samen duurzaam energie opwekken
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de CO2-uitstoot in Nederland in 2030 gehalveerd moet zijn ten opzichte van 1990. Om dit te bereiken stellen 30 energieregio’s in Nederland een Regionale Energiestrategie (RES) op. Daarin staat waar en hoe zij het best duurzame elektriciteit op land (zon en wind) kunnen opwekken. Weloverwogen en gedragen plannen voor die energietransitie vragen om een betrokken omgeving. En die omvat niet alleen ambtenaren en bestuurders, maar ook volksvertegenwoordigers, inwoners, maatschappelijke partijen, initiatiefnemers en marktpartijen. De leeromgeving op de website energieparticipatie.nl helpt dit soort participatietrajecten vorm te geven.

Leeromgeving als vraagbaak en ontmoetingsplek
In de leeromgeving staan behalve informatie over het inrichten van een participatietraject ook praktijkvoorbeelden en handige tools. Zo vindt u er een lijst van veelgestelde vragen met antwoorden. Waarom is participatie eigenlijk zo belangrijk bij de energietransitie? En: hoe kan ik mijn omgeving bij dit traject betrekken? Ook praktische werkvormen, voorbeelddocumenten en sjablonen helpen u op weg. Bovendien kunt u in de community experts raadplegen en uw eigen kennis en ervaringen delen. De combinatie van deze elementen maakt de leeromgeving tot een centrale plek voor het delen van informatie over participatie bij het duurzaam opwekken van energie.