Kwartslag 15: ‘zélf de regie over aanvraagproces’
In deze Kwartslag informeren we u over de actualiteiten van de Omgevingswet en delen we verhalen uit de praktijk. U maakt kennis met onze nieuwe rubriek: hoe is het nu met…? Met de gemeente Staphorst bijvoorbeeld, die haar inwoners zélf de regie geeft over het aanvraagproces van hun omgevingsvergunning. Ook leest u hoe de gemeente Bronckhorst zich voorbereidt door op meerdere sporen tegelijk in te zetten op de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Hoe is het nu met?
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet heeft de afgelopen jaren in Kwartslag en op zijn website aandacht besteed aan veel projecten die al werken in de geest van de Omgevingswet. Ook reikt het programma jaarlijks de Aandeslag-Trofee uit aan dit soort initiatieven. In deze nieuwe rubriek gaan we langs bij een aantal van deze projecten en stellen de vraag: waar staan jullie nu? Hoe hebben jullie het aangepakt? En wat kunnen anderen daarvan leren?
We zijn deze eerste keer op bezoek geweest bij:
Efficiënte Procesinrichting Omgevingsrecht Staphorst (EPOS)
Efficiënt en snel een omgevingsvergunning aanvragen voor uw bouwplannen? In de gemeente Staphorst kan het, dankzij de werkwijze ‘Efficiënte Procesinrichting Omgevingsrecht Staphorst’ (EPOS). Belangrijke kenmerken van deze aanpak: vertrouwen, veel eigen verantwoordelijkheid voor inwoners én een goede samenwerking tussen gemeente, provincie, waterschap en andere ketenpartners. Lees het volledige interview met de gemeente Staphorst.
Het bouwproject 'Plant je vlag' in Nijmegen
Met het bouwproject ‘Plant je vlag’ koos de gemeente Nijmegen voor nieuwe vormen van wonen en werken. De gemeente stelde grond voor circa 200 bouwkavels beschikbaar, waarop toekomstige bewoners hun woondroom mochten verwezenlijken. Zij konden in het gebied letterlijk en figuurlijk hun vlag planten. De bewoners participeren in de plan-, realisatie- én beheerfase van het bouwproject. Lees het interview over het project in Nijmegen.
De ‘Ja, tenzij-keur’ van het hoogheemraadschap van Rijnland
‘Vergunningen zijn heel nuttig, maar echt niet altijd nodig’, aldus beleidsadviseur Wouter van der Gaag van het hoogheemraadschap van Rijnland. Een sloot dempen, een aanlegsteiger plaatsen, een dam met duiker aanleggen: allemaal activiteiten waarvoor je vroeger vaak een vergunning moest aanvragen. Maar inmiddels is dat allang niet meer nodig. Want sinds 2015 hanteert Rijnland het ‘ja, tenzij’-principe. Oftewel: alles mag, tenzij het écht niet kan. Helemaal in lijn met de Omgevingswet, kortom. Lees het interview met het hoogheemraadschap van Rijnland.
Meerdere sporen tegelijk
Elke gemeente in Nederland bereidt zich voor op de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Er is veel te doen: een omgevingsvisie formuleren, een omgevingsplan maken, het Digitaal Stelsel Omgevingswet inrichten, voor vroegtijdige participatie zorgen... De gemeente Bronckhorst – een grote plattelandsgemeente in de Achterhoek – heeft hier een eigen weg in gevonden. Willem Buunk, wethouder Economische Zaken en Financiën, coördineert de voorbereidingen in deze gemeente. Hij zegt: 'Kenmerkend voor onze aanpak is dat we in één proces aan alle instrumenten van de Omgevingswet werken.' Lees het artikel over de gemeente Bronckhorst.
Verder in Kwartslag
In Kwartslag 15 vindt u ook nog een praktijkverhaal over de effecten van integraal werken aan de Omgevingstafel in de gemeente Gooise Meren. En er is aandacht voor de ‘werkplaatsen’ die gestart zijn, onder andere in Texel, Rotterdam en Bronckhorst. We blikken terug op de meest recente ontwikkelingen en kijken vooruit naar wat eraan komt zoals spreekuren en webinars.
Verder is het nieuwste blog van Arjan Nijenhuis opgenomen over de integrale afweging met sectorale waarden onder de Omgevingswet. Arjan is MT-lid en relatiemanager Omgevingswet bij het programma Aan de slag.
Wilt u ook ons digitale magazine ontvangen? Abonneer u (gratis) op de Kwartslag.