De 6e online Inspiratiedag: uitdagingen en oplossingen op weg naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet
Op 9 december vond de 6e Inspiratiedag van het programma Aan de slag met de Omgevingswet plaats. In totaal hadden 864 mensen zich aangemeld, waarvan zo’n 487 het plenaire deel in de ochtend bekeken. Het onlineprogramma bestond uit diverse workshops. Het thema van de dag: stap voor stap naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 juli 2022.
Integraal samenwerken
Integraal kijken naar wat wel en niet kan is straks essentieel, benadrukte Izakjan Dekker (Business liaison manager namens de Unie van Waterschappen) tijdens het gesprek met Joyce de Jong (implementatiemanager Aan de slag met de Omgevingswet) in het plenaire deel. Dus: bij dijkversterkingsprojecten niet zomaar ergens grond storten, maar kijken of je te maken hebt met bijvoorbeeld cultureel erfgoed, recreatie, natuur of woningbouw. Daarnaast moet je rekening houden met het veranderende klimaat, als je een locatie voor woningbouw bepaalt. Of ervoor zorgen dat woningen meteen klimaatproof worden gebouwd. Cathelijn Peters (directeur Aan de slag met de Omgevingswet) en Majola Boogmans (programmamanager Omgevingswet bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) benadrukten de kracht van samenwerken. Dat leidt tot slimme ideeën en toekomstbestendige oplossingen én het geeft energie. Majola: ‘We hebben allemaal dezelfde opgave en we moeten samen zorgen dat het straks werkt.'
Geen punt, maar een komma
De datum van de inwerkingtreding, 1 juli 2022, komt steeds dichterbij. Dat zorgt voor de nodige druk en motivatie om nu te leren en te ontwikkelen. Ook bij gemeenten of provincies, waar dat vanwege beperkte capaciteit een uitdaging is. Cathelijn: ‘Provincies en gemeenten en waterschappen schieten elkaar in zulke situaties te hulp. Daarvan ben ik onder de indruk.' Wie nog wel wat hulp kan gebruiken bij de implementatie kan contact opnemen met de Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO), zo luidde het advies. Verder drukten Cathelijn en Majola iedereen op het hart dat het op 1 juli echt nog niet allemaal af hoeft te zijn. Majola: ‘Wij zetten met de inwerkingtreding geen punt, maar een komma. Dan gaat het pas écht beginnen. Het wordt leren door doen.’
Dealen met maatschappelijke opgaven
Het doel van al het harde werken aan de Omgevingswet werd nog eens benadrukt: het omgaan met de maatschappelijke vraagstukken van tegenwoordig. Bijvoorbeeld de woningbouw, de energietransitie, klimaatadaptatie en de bescherming van onze natuur. Stuk voor stuk dringende opgaven waarmee we samen – liever gisteren dan vandaag – aan de slag moeten. 'Mensen worden mondiger, vraagstukken worden lastiger en de maatschappij dynamischer', aldus Majola. 'Daarom is het belangrijk om de wet eenvoudiger en wendbaarder te maken. We hebben met die maatschappelijke opgaven te dealen. Met de Omgevingswet kunnen we daaraan werken.’ Cathelijn kan dat beamen: ‘We weten allemaal dat we iets moeten doen aan klimaatrobuustheid. Daarvoor hebben we echt de integrale blik en de manier van samenwerken van de wet nodig. Samen goed nadenken over wat we gaan doen – daar gaat het om.'
Hengelo wint de Aandeslag-Trofee
Tijdens de Inspiratiedag werd ook de winnaar van de Aandeslag-Trofee 2021 bekend gemaakt: een prijs voor een project dat al zo goed mogelijk werkt in de geest van de Omgevingswet. De genomineerden dit jaar:
- De gemeente Hengelo met de pilot omgevingsplan, waarin zij 10 dagen lang intensief oefenden met de nieuwe manier van werken. Met als resultaat: een plan van aanpak voor het Omgevingsplan.
- Omgevingsdienst Regio Arnhem met de pilot viskwekerij, waarin zij met een ‘echte’ opdracht van een ondernemer aan de slag gingen, met alle bestuurslagen die hierbij betrokken moeten worden.
- De werkgroep casuïstiek van regio Rijnmond, die samen met de gemeenten en ketenpartners een fictieve vergunningaanvraag doorleefden.
Eigenlijk verdienen deze mooie initiatieven alle drie een prijs, vond Cathelijn, die de trofee uitreikte: ‘Dit is wat er moet gebeuren in het land’. Maar er kan er maar één de echte winnaar zijn: de gemeente Hengelo. Met trots namen zij de trofee in ontvangst.
Workshops vol goede tips
De rest van de dag konden deelnemers kiezen uit 19 verschillende interactieve workshops en 2 spreekuren. Het aanbod was divers: van een sessie over milieu in de Omgevingswet tot een werkplaats Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving. En van een workshop waarin het bedrijfsleven centraal stond tot verschillende sessies over het Digitaal Stelsel Omgevingswet – voor beginners én gevorderden. Veelgehoorde tips tijdens de workshops: wissel vooral ervaringen uit, ga met een integraal team om de tafel zitten en begin met oefenen.
Tot slot was er een avondsessie, speciaal voor raadsleden. Daarin kregen de deelnemers tips in de geest van de Omgevingswet, met het oog op de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.
Terugkijken
- Bekijk de sfeerimpressie of lees het verslag van de Inspiratiedag.
- U kunt de opnames van de plenaire sessie en van alle workshops terugkijken en de presentaties downloaden.
- Volledige programma van de 6e Inspiratiedag.