Omgevingsloket blijft digitale toegankelijkheid gericht verbeteren
Bij de ontwikkeling van het nieuwe Omgevingsloket is digitale toegankelijkheid een belangrijk aspect. Onlangs is een toets uitgevoerd door de stichting Accessibility. De uitkomst: op heel veel punten voldoet het loket al aan de richtlijnen, op een aantal punten voeren we nog verbeteringen door.
Een Omgevingsloket voor alle gebruikers
Het Omgevingsloket is onderdeel van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en komt online als de Omgevingswet ingaat. Elk jaar laat het programma Aan de slag met de Omgevingswet onafhankelijk toetsen of het loket voldoet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen. Op basis van de uitkomsten blijven we het loket continu verbeteren.
Een digitaal toegankelijke website zorgt dat álle gebruikers er goed mee uit de voeten kunnen. Bijvoorbeeld ook mensen met een (audio)visuele beperking. We doen als DSO-organisatie veel aan digitale toegankelijkheid. We trainen de ontwikkelteams van het DSO in digitale toegankelijkheid. En we testen de toegankelijkheid ook zelf met een intern ontwikkeld assessmentproces. Hiermee toetsen de teams minimaal tweemaal per jaar hun eigen applicaties. Ook laten we ons adviseren door een specialistisch adviseur digitale toegankelijkheid. Hij staat de ontwikkelteams bij met kennis en kunde. Daarnaast vindt elk jaar een onafhankelijke toetsing van de digitale toegankelijkheid plaats.
WCAG-richtlijn
Stichting Accessibilty heeft de toets eind 2020 uitgevoerd op basis van de Web Content Accessibility Guidelines, de WCAG-richtlijnen, versie 2.1. Dit zijn internationaal geaccepteerde toegankelijkheidsrichtlijnen voor webcontent. Ze zijn opgedeeld in 4 principes: Waarneembaar, Bedienbaar, Begrijpelijk en Robuust.
Resultaten
Op 14 december 2020 rondde stichting Accessibility haar onderzoek naar de digitale toegankelijkheid van de pre-productieomgeving van het Omgevingsloket af. Op basis van de testresultaten voeren we de komende periode verbeteringen door. Zo zorgen we dat hyperlinks – die nu alleen met een kleur worden aangegeven – straks ook goed zichtbaar zijn voor slechtziende of kleurenblinde bezoekers. Dat kan via een tweede visuele hint: een onderstreping van een link. In de toegankelijkheidsverklaring van het Omgevingsloket rapporteren we over alle verbeteringen die we doorvoeren.