Basischecks planketen DSO binnenkort van start
Eind augustus 2021 beginnen de basischecks van de planketen in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Plansoftwareleveranciers, overheden, koepels van gemeenten, provincies en waterschappen, ingenieursbureaus en het programma Aan de slag met de Omgevingswet controleren dan samen of de keten werkt zoals gepland.
Check op de planketen
De planketen is een ingewikkelde keten waarin verschillende partijen een rol spelen: overheden, ingenieursbureaus, softwareleveranciers, Digikoppeling-leveranciers en ontwikkelpartners binnen het programma Aan de slag met de Omgevingswet.
Overheden moeten bij het oefenen en straks na inwerkingtreding van de Omgevingswet kunnen vertrouwen op een goed werkende planketen. Daarom organiseert het programma een integrale check op de hele keten. Die zogenaamde basischeck houdt in dat we bekijken of de plansoftware goed werkt die overheden gebruiken. Ook gaan we na of officiële bekendmakingen (omgevingsdocumenten) op een juiste manier terechtkomen in de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Daarnaast checken we of juridische regels correct in het Omgevingsloket worden getoond. Het programma brengt alle partijen bij elkaar en ondersteunt hen bij het oplossen van problemen.
Aanpak van de basischecks
In de planketen staan de te publiceren omgevingsdocumenten centraal. In de basischeck volgen we elk type omgevingsdocument in de hele planketen. Omgevingsdocumenten zijn bijvoorbeeld een omgevingsplan, omgevingsverordening of projectbesluit. Vragen die aan de orde komen in de basischeck, zijn onder andere:
- Wordt het document goed verwerkt door de plansoftware?
- Wordt het document correct aangeleverd aan de LVBB?
- Verschijnen de losse juridische regels op de juiste plek in het Omgevingsloket?
Daarbij richten we ons ook op het scenario ‘intrekken en vervangen’ en op andere basismutaties. We gebruiken hiervoor een realistisch omgevingsdocument in de verschillende toepassingsprofielen (TPOD) met voldoende details. Zo kunnen we met zekerheid vaststellen dat de keten werkt. Als zich bij de check problemen voordoen, werken de partijen samen aan de oplossing.
Overheden hebben echter veel vrijheid om hun eigen omgevingsdocumenten in te richten. Er bestaat geen standaardwerkwijze. Daardoor blijft het noodzakelijk dat een overheid ook zélf oefent en test. Wel ontwikkelen we op dit moment een normenkader dat aangeeft aan welke (minimale) eisen een omgevingsdocument moet voldoen.
Plansoftwareleveranciers
In de planketen spelen plansoftwareleveranciers een belangrijke rol. Hun software moet ervoor zorgen dat juridische regels van overheden op de juiste manier officieel bekendgemaakt worden via de LVBB. En dat deze regels in Regels op de Kaart in het Omgevingsloket getoond kunnen worden. Voor overheden zijn plansoftwareleveranciers de eerste stap in de planketen. Daarmee zijn zij het aanspreekpunt voor de publicatie van omgevingsdocumenten.
Er zijn verschillende plansoftwarepakketten op de markt. Daarom doen we met elke leverancier een aparte basischeck. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet geeft de plansoftwareleverancier en overheden inzicht in de geslaagde scenario’s binnen de basischeck. Daarmee kan de leverancier zijn klanten informeren met welke omgevingsdocumenten zij realistisch kunnen gaan oefenen. Overheden kunnen in dit overzicht nagaan voor welk type omgevingsdocument zij kunnen aansluiten en oefenen. Dit overzicht wordt vanaf september 2021 bijgehouden en verstrekt door het programma.
Planning van de basischecks
De basischecks worden op dit moment voorbereid. Eind augustus 2021 starten de eerste basischecks met de planketen. De basischecks voor overige ketens worden daarna opgestart.