Kwartslag 16: 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
Ook via deze editie van Kwartslag houden wij u weer op de hoogte van de actualiteiten van de Omgevingswet en delen we verhalen uit de praktijk. U maakt kennis met de mensen achter de Omgevingswet, zoals Eva Tannehill, coördinator Oefenen bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet. Haar advies: ga het gewoon dóén! Leest u hoe de medewerkers van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied streven naar maximale transparantie. En hoe de gemeente Utrecht en het waterschap Vallei en Veluwe hun organisaties stap voor stap steeds meer 'Omgevingswetproof' maken.
Oefenen helpt
Voordat de Omgevingswet op 1 juli 2022 in werking treedt, moeten er vaardigheden worden ontwikkeld om met de wet te kunnen werken. Eva Tannehill is binnen het programma Aan de slag verantwoordelijk voor de oefenaanpak die deze ontwikkeling ondersteunt. Het oefenaanbod van Aan de slag is flexibel en niet in beton gegoten. Is er behoefte aan een sessie om het nieuwe Omgevingsloket te leren kennen? Is er praktische ondersteuning nodig bij het maken van een juridische regel en vragenboom? Eva laat er geen misverstand over bestaan: We doen er alles aan om te zorgen dat iedereen er straks klaar voor is. En oefenen helpt daarbij.
Doe mee aan de Zomerkwis Omgevingswet 2021!
We komen naar u toe deze zomer! Ook in uw vakantie kunt u uw kennis testen over de Omgevingswet. Er zijn 5 thema's met ieder een set van 5 vragen. Nieuwsgierig? Start snel met de Zomerkwis en ervaar wat u allemaal al weet over de Omgevingswet!
En wist u het antwoord een keer niet? Daar is de kwis juist voor bedoeld: een interactieve manier om allerlei 'weetjes' te ontdekken. Weetjes die ook terug te vinden zijn op de website. Gaat u ook de uitdaging aan? Meedoen is winnen!
Hoe maakt de gemeente Utrecht zichzelf Omgevingswetproof?
Om klaar te zijn voor de Omgevingswet, besloot Utrecht om een transitiestrategie op te stellen, die intussen door de gemeenteraad is vastgesteld. Esther van Baren (programmamanager omgevingsplan bij de gemeente Utrecht) werkte aan deze Utrechtse transitiestrategie en vertelt er meer over. Bijvoorbeeld over de bedoeling van de strategie: als gemeente duidelijk maken wat 'Omgevingswetproof' precies inhoudt. De leidende principes voor het omgevingsplan staan in de transitiestrategie. Ze gaan bijvoorbeeld over de manier waarop regels moeten worden afgewogen en opgesteld en over welke uitgangspunten er zijn voor participatie. De strategie geeft daarmee duidelijke richtlijnen voor iedereen die bij de gemeente Utrecht meewerkt aan het omgevingsplan. Zo kunnen zij er samen voor zorgen dat het omgevingsplan straks aan de eisen van de Omgevingswet voldoet. Lees het volledige interview met de gemeente Utrecht: Luisteren, lef en leermomenten: hoe de gemeente Utrecht 'Omgevingsproof wordt'.
'Stap van je eilandje af. Inspireer elkaar!'
Paula Graafland is communicatieadviseur bij het waterschap Vallei en Veluwe. Zij is lid van het communicatieteam en van twee programmateams: het programma Omgevingswet én het programma Digitale transformatie. Ze heeft bewust zelf de samenwerking gezocht met andere communicatieadviseurs in de regio. In dit interview vertelt Paula waarom ze dit initiatief heeft genomen en hoe de samenwerking in de praktijk verloopt. Lees het interview over het waterschap Vallei en Veluwe: Stap van je eilandje af en inspireer elkaar.
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) gaat digitaal
In onze nieuwe rubriek 'Hoe is het nu met?' leest u hoe de OD NZKG in een periode van slechts anderhalf jaar haar volledige informatievoorziening digitaliseerde. Het is nu mogelijk om in 26 gemeenten en 4 provincies digitaal aanvragen te doen, dossiers in te zien en de stand van zaken van projecten te volgen. Heleen Kooi, teammanager Proces en Informatie bij de OD NZKG, was vanaf het begin nauw betrokken bij de digitaliseringsslag: 'We gaan uit van een gelijkwaardige informatiepositie tussen burgers, bedrijven en de overheid.' Lees het artikel over de OD NZKG: We streven naar maximale transparantie.
Zomerverhalen
Deze zomerperiode zetten we praktijkverhalen in de etalage die laten zien waar in het land wordt gewerkt aan de komst van de Omgevingswet. Denk hierbij aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, de gemeente Haarlemmermeer, het Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier en nog veel meer!
Deze voorbereidingen laten zien wat er nu al verandert in het werk van veel medewerkers bij gemeenten, omgevingsdiensten, waterschappen, provincies en het Rijk. De een krijgt er nieuwe werkzaamheden bij, de ander start in een volledig nieuwe functie. Maak kennis met Colinda Geertsma en Ron Bouwman, beiden werkzaam bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG), Marianne Link, verbonden aan de gemeente Haarlemmermeer, en Saar Foeken van het Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier. Ze vertellen over de kansen die ze zien bij de Omgevingswet. En over de vaardigheden die nodig zijn om met de wet te kunnen werken.
Verder in deze editie
In Kwartslag 16 gaan we ook in op de rol die het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP) heeft bij de publicatie van de aanvullingsregelingen van de Omgevingswet. Meer weten hierover? Lees het artikel Aanvullingsregelingen gepubliceerd: de belangrijke rol van KOOP. Ook kijken we vooruit naar bijvoorbeeld spreekuren en webinars en blikken we terug op de meest recente ontwikkelingen en kennissessies, zoals de Inspiratie Implementatiedag van 20 mei 2021.
Tot slot kunt u in deze editie het nieuwste blog van Arjan Nijenhuis lezen. Hij schrijft deze keer over de open bestuurscultuur die nodig is voor de Omgevingswet. Arjan is MT-lid en relatiemanager Omgevingswet bij het programma Aan de slag.
Wilt u ook ons digitale magazine ontvangen? Abonneer u (gratis) op de Kwartslag.