Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Actueel 
  3. Nieuws 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Online bijeenkomst Werkplaatsen een groot succes

Gepubliceerd op 9 juli 2021

Maar liefst 150 bezoekers namen deel aan de online bijeenkomst Werkplaatsen Implementatie van afgelopen donderdag 1 juli 2021. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet organiseerde de bijeenkomst om geïnteresseerden een kijkje in de keuken van de werkplaatsen te bieden. Welke onderwerpen behandelen ketenpartners zoal in een werkplaats? Waar liepen ze eerder vast en hoe is het proces dankzij de werkplaats vlotgetrokken?

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet begeleidt sinds maart 2021 werkplaatsen Implementatie. Daarin ondersteunt ze interbestuurlijke ketenpartners bij knelpunten en vraagstukken op het gebied van de implementatie van de Omgevingswet. De werkplaatsen Implementatie zijn onderdeel van het brede oefenaanbod dat het programma aanbiedt.

Lessen delen

De online bijeenkomst van 1 juli was vooral bedoeld om ervaringen te delen en mensen te inspireren aan de slag te gaan. Een ander doel was om degenen die afgelopen periode hard hebben gewerkt om hun werkplaats tot een succes te maken, een podium te bieden. De aftrap van de bijeenkomst werd verricht door Eva Tannehill, coördinator Oefenen bij het programma, en Adrie van Bohemen, die als 1 van de experts ondersteuning bood in de werkplaatsen. Zij vertelden over het nut en de noodzaak van oefenen in algemene zin. Meer specifiek gingen ze in op de samenwerking in de werkplaatsen. Duidelijk is dat een werkplaats niet moet worden gezien als een luxe ‘all inclusive’ reis. Er moet hard worden gewerkt en deelnemers moeten zelf aan de slag!

Vervolgens trapten de 5 werkplaatsen ieder af met een pitch van maximaal 5 minuten. Hiermee gaven ze alvast een inkijkje in hun uitgebreidere presentaties. De regio’s Drenthe, Zeeland, Utrecht, het Waterschap Limburg en de Omgevingsdienst Noorzeekanaalgebied vertelden over de aanleiding van hun aanmelding, het proces en hun ervaringen tijdens de 3 tot 4 werkplaatssessies. Tot slot was daar de cliffhanger: welke lessen nemen ze mee in hun dagelijkse werkzaamheden en welke gouden tips geven ze deelnemers mee?

De werkplaatsen zijn vooral een manier om anderen te inspireren ook aan de slag te gaan met het oefenen in de praktijk. Er kwamen tot nu toe 29 aanmeldingen binnen voor ondersteuning in een werkplaats. Daarvan zijn er 6 inmiddels afgerond.

Wat vertelden de deelnemende 5 werkplaatsen Implementatie?

Van deze 5 werkplaatsen die op 1 juli hun ervaringen presenteerden, kunt u de pitch en de verdiepende presentatie terugkijken en de presentatie downloaden:

Regio Drenthe met Coert Fossen, projectleider DSO bij RUD Drenthe

Onderwerp:
Met 3 ketenpartners heeft de regio Drenthe het hele proces doorlopen van ontvangst, behandelen, doorsturen en informatie-uitwisseling van een fictieve aanvraag. Ze deelden dit na afloop met een brede groep in de regio Drenthe. Is het gelukt om vroegtijdig vragen en afspraken te identificeren en op te lossen, voordat ketentesten in de regio plaatsvinden? Werktitel: droogzwemmen in het DSO.

Regio Zeeland met Annebeth Korteweg, projectleider DSO bij provincie Zeeland

Onderwerp:
Aan de hand van een basiscasus heeft de regio in het DSO de keten doorlopen, van idee tot afhandeling. Ze hebben daarbij een stukje omgevingsplan gepubliceerd en toepasbare regels gemaakt. Een ander punt van aandacht waren de samenwerkingsafspraken met de ketenpartners in Zeeland.

Waterschap Limburg met Chantal Jeuriëns, projectmanager Omgevingswet bij Waterschap Limburg

Onderwerp:
Het waterschap heeft de keur omgezet in een waterschapsverordening. Is het gelukt om een werkende keten op te bouwen voor het publiceren van juridische regels in de LVBB en het DSO-LV? En welke voorbereidingen kunnen ze laten zien in de plansoftware?

Omgevingsdienst Noorzeekanaalgebied met Jon Dekker, projectleider informatisering en werkprocessen bij Omgevingsdienst NZKG

Onderwerp:
Opstellen van een handreiking ‘Instellen behandeldienst’. Waarom was het noodzakelijk om deze handreiking op te stellen? Hoe hebben ze het aangepakt? Daarnaast moesten de business rules werkend worden gemaakt. Dit verhaal is vooral leerzaam voor gemeenten en hun uitvoeringsdiensten.

Regio Utrecht met Roland Willemsen, informatiemanager bij HDSR

Onderwerp:
Verschillende werkgroepen in de regio Utrecht hebben samen een totale ketentest doorlopen. Van plan tot publicatie en van idee tot afhandeling. Het uitgangspunt was onder andere om te komen tot interbestuurlijke samenwerking op relevante delen van de werkende ketens, zoals toepasbare regels en een samenwerkingsfunctionaliteit bij omgevingsbesluiten.

Bekijk alle pitches en verdiepende presentaties.

Zelf aanmelden voor een werkplaats

Lopen u en uw ketenpartners aan tegen vraagstukken bij de implementatie? U kunt zich nog steeds aanmelden voor een werkplaats. De Regionaal Implementatie Ondersteuner (RIO) in uw regio kan u daarbij op weg helpen. De procedure: we beoordelen eerst de aanvraag en nemen contact met u op. Tijdens de intake achterhalen we uw precieze vraag en maken we afspraken over het vervolg. Niet alle aanvragen leiden tot een werkplaats. In sommige situaties kunt u leren van een werkplaats die inmiddels al is afgerond of nog loopt.

Uitgebreid oefenaanbod

Naast de werkplaatsen biedt het programma Aan de slag met de Omgevingswet ook ondersteuning op andere onderdelen, zoals oefenen op inhoud, in de praktijk en met het DSO. In de komende periode breiden we dit oefenaanbod uit. U kunt zich bijvoorbeeld opgeven voor oefenen met de klikdemo in het Omgevingsloket (basistraining) en oefencasussen.

Meer informatie

  • Informatie over de presentaties van de bijeenkomst werkplaatsen Implementatie op 1 juli 2021.
  • Informatie over criteria en aanmelden voor werkplaatsen Implementatie.
  • Eva Tannehill, coördinator Oefenen bij Aan de slag met de Omgevingswet, in Kwartslag 16 over het brede oefenaanbod.


Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg