Veel energie op de 4e Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet
Op donderdag 20 mei 2021 namen ruim 750 mensen deel aan de Inspiratiedag van het programma Aan de slag met de Omgevingswet. Vanuit ’t Spant! in Bussum werden kijkers geïnspireerd om de energie vast te houden en door te blijven werken aan de implementatie van de Omgevingswet. Niet alleen tot aan de datum van inwerkingtreding, maar zeker ook daarna.
Vanuit de studio presenteerde Joyce de Jong de plenaire sessie waarin Cathelijn Peters onder meer terugblikte op haar eerste 100 dagen als programmadirecteur. Zij informeerde de kijkers over het proces dat wordt doorlopen om eind deze maand een besluit te kunnen nemen over een verantwoorde start van de Omgevingswet. Uitgangspunt hierbij is dat de dienstverlening aan inwoners en ondernemers op peil blijft. En dat belangrijke gebiedsontwikkelingen door kunnen gaan. Denk hierbij aan de woningbouw. Cathelijn Peters benadrukte om - hoe dan ook - door te blijven werken aan de implementatie en samen te investeren in samenwerking.
In het gesprek met wethouder Willem Buunk van de gemeente Bronckhorst kwamen aansprekende voorbeelden voorbij van hoe je als gemeente in gezamenlijkheid je ambities kunt bepalen. Ook benadrukte hij het belang van een omgevingsplan, dat volgens hem prioriteit heeft als instrument bij de implementatie. Tot slot gaf hij de tip om te leren denken in meerdere oplossingen en vooral advies te voorzien van alternatieven.
Er waren bloemen en felicitaties voor Annette Wolke (strategisch beleidsadviseur bij de Omgevingsdienst IJmond) en Roald Lutje Schipholt (jurist Omgevingsdienst Flevoland, Gooi- en Vechtstreek). Samen met 60 medecursisten zijn zij geslaagd voor ‘Train de Trainer-Milieu', een opleiding ván en vóór de collega’s bij de omgevingsdiensten, ter ondersteuning van de Omgevingswet. Bekijk het opleidingstraject Train de trainer-Milieu.
Interview werkplaatsen
Door een technische storing kwam het gesprek met Annebeth Korteweg (projectleider Digitaal Stelsel Omgevingswet bij de provincie Zeeland) en Wilco Baas (projectleider DSO-keten bij de gemeente Drimmelen) helaas te vervallen. In een later opgenomen interview praten zij u alsnog graag bij over de (afgeronde) werkplaats in Drimmelen en de (net begonnen) werkplaats in Zeeland. Bekijk alsnog het interview met Annebeth Korteweg en Wilco Baas over de werkplaatsen.
Van overgangsrecht tot omdenken
Deelnemers konden kiezen uit 20 sessies met een breed scala aan onderwerpen, zoals het overgangsrecht uit de Omgevingswet en hoe dit strategisch ingezet kan worden bij de implementatie. Bijvoorbeeld door handig te kijken naar de planvoorraad om risico’s rond de inwerkingtreding te verkleinen. En voor wie wilde leren om anders met tegenslag en problemen om te gaan, was er de sessie Omdenken.
Tijdens de spreekuren was er ruimte voor vragen, sparren en het ophalen van meer informatie bij de experts.
Behalve in vakinhoudelijke informatie voorzag de Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet ook in ontmoeting en kennisdeling. Dit gebeurde op het Netwerkplein, waar ruim 250 deelnemers virtueel actief waren, met elkaar kennis maakten en oproepen deden voor bijvoorbeeld samenwerking en kennisdeling.
De dag werd afgesloten met twee avondsessies speciaal voor raadsleden. Hierin ging het over participatie, de dilemma’s van de Omgevingswet en de rol van de raad.