Kwartslag 17: 'Zeeuwse doorzetters lopen voorop'
Wij houden u weer op de hoogte van de actualiteiten van de Omgevingswet en we delen verhalen uit de praktijk in deze editie van Kwartslag. U leest hoe het de provincie Zeeland is gelukt om als eerste de ontwerp-omgevingsverordening digitaal in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) te plaatsen. En u maakt kennis met Sander van Beurden. Hij vertelt hoe de gemeente Rotterdam nu via de ‘werkplaatsen’ bezig is met de implementatie van de Omgevingswet.
Belangrijke stap voor Zeeland
De provincie Zeeland publiceerde onlangs als eerste de ontwerp-omgevingsverordening digitaal in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Daarnaast loopt de provincie voorop met bijvoorbeeld de werkplaatsen. Dick van der Velde (gedeputeerde bij de provincie Zeeland met onder andere de Omgevingswet in zijn portefeuille) reageert trots: 'We zouden als laatste van de 12 provincies een ontwerp ter inzage leggen. Formeel hebben we dat nog in pdf gedaan, maar aanvullend ook in het DSO. Dat laatste hebben we vooral gedaan om te laten zien hoe het er in de toekomst uit komt te zien. Zo wordt zichtbaar wat er al wel en niet werkt.'
Gemeente Hengelo durfde het aan: 10 dagen intensief samenwerken aan het omgevingsplan
De gemeente Hengelo werkte in juli aan een pilot. Daarvoor was de agenda van 18 medewerkers voor 10 werkdagen schoongeveegd. Met als doel om aan een deel van het omgevingsplan te werken en te oefenen met de nieuwe manier van werken. Annemieke van Es (programmamanager Omgevingswet bij de gemeente Hengelo) vertelt hoe ze dit hebben aangepakt: 'Onze strategie bij de implementatie van de Omgevingswet is leren door te doen. We zoeken niet alleen uit wat je moet doen, maar willen het ook zelf ondervinden. De leerpunten uit de pilot gaan we gebruiken in de aanpak van het echte omgevingsplan. Ook bij het opstellen van onze omgevingsvisie leren we door te doen, dat is ons goed bevallen.'
Hoe maakt de gemeente Rotterdam zich klaar voor de Omgevingswet?
‘Ga oefenen! Pas als je de eerste stappen zet, weet je welke kant je op moet', geeft programmamanager implementatie Sander van Beurden de lezers van Kwartslag mee. En Lotte Hoek, communicatieadviseur bij de gemeente, vindt de inzet van werkplaatsen ideaal om je klaar te maken voor de Omgevingswet: 'Oefenen is hiervoor cruciaal. De werkplaatsen spelen daarom de belangrijkste rol bij onze voorbereiding. In oktober starten we alweer met de vijfde. Daarnaast willen we in januari collega’s opleiden om met het DSO te werken, zodat we op grote schaal kunnen oefenen. Verder gaan we aan de slag met het inrichten van nieuwe processen en concretiseren wat er gaat veranderen in het dagelijks werk van onze collega’s. Want de Omgevingswet brengt niet alleen juridische en inhoudelijke veranderingen mee, maar ook een heel andere manier van werken.' Meer weten? Lees het volledige artikel over de gemeente Rotterdam.
Verder in deze editie
In Kwartslag 17 gaan we ook in op de rol van communicatieadviseur Anoesjka Duinstra in het team Omgevingswet bij provincie Friesland. 'De omgeving is het goud van onze provincie. Door samen te werken aan de Omgevingswet zorgen we dat dat goud blijft bestaan.' Meer weten hierover? Lees het artikel: De omgeving is het goud van onze provincie.
Ook kijken we vooruit naar bijvoorbeeld spreekuren en webinars en blikken we terug op de meest recente ontwikkelingen en kennissessies, zoals de Inspiratie Implementatiedag van 9 september 2021. En er zijn 2 praktijkverhalen uit de rubriek: Hoe is het nu met? met de gemeente Delft en het Hart van Holland.
Tot slot kunt u in deze editie het nieuwste blog van Arjan Nijenhuis lezen. Hij vraagt zich deze keer af wat u als bewoner van dit land, eigenlijk aan de Omgevingswet heeft? Arjan is MT-lid en relatiemanager Omgevingswet bij het programma Aan de slag.
Wilt u ook ons digitale magazine ontvangen? Abonneer u dan (gratis) op de Kwartslag.