De 7e Inspiratiedag: de laatste stappen naar inwerkingtreding van de Omgevingswet
Op 7 april 2022 vond de 7e Inspiratiedag plaats. Zo'n 528 mensen volgden het online programma, dat geheel in het teken stond van Samenwerken op weg naar 1 januari 2023. De Inspiratiedag werd afgetrapt met een plenair deel, waarin de aanwezigen de laatste stappen tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet bespraken met Joyce de Jong (implementatiemanager Aan de slag met de Omgevingswet). Daarna volgden 15 interactieve workshops.
Een nieuwe startlijn
De beoogde inwerkingtreding van de Omgevingswet, op 1 januari 2023, betekent een nieuw stappenplan. Dat stappenplan is uitgewerkt in de Gezamenlijk Hoofdroute 2022. De eerste mijlpaal op deze route: het Koninklijk Besluit voor de inwerkingtredingsdatum van de wet. Daarmee wordt de startdatum definitief. Cathelijn Peters, directeur van het programma Aan de slag met de Omgevingswet: 'Er is behoefte aan een duidelijke startlijn, zodat iedereen zijn of haar proces daarop kan inrichten.'
Belangrijke actiepunten vóór deze startdatum zijn: het inregelen van de processen en systemen én het 'praktijkgetrouw' oefenen. Ook met samenwerkingspartners. Het is belangrijk om een beeld te krijgen of de systemen werken. Voor eventuele knelpunten worden tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM’s) of workarounds voorgesteld.
Cathelijn benadrukte dat de Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO's), de DSO-experts en het aansluitteam klaarstaan om hierbij te ondersteunen.
Focus op een stabiel DSO
Organisaties oefenen al veel met de verschillende onderdelen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), zoals de planketen, de vergunningketen of de toepasbare regels. Wouter van Helden, strategisch adviseur DSO, en Fred van den Bosch, implementatiemanager Omgevingswet VNG, leggen uit dat het nu tijd is om dit systeem van begin tot eind te testen, in 'indringende' ketentests. In zo'n ketentest worden niet alleen de functionaliteiten van het DSO (centrale én lokale voorzieningen) getest, maar ook de capaciteit en de betrouwbaarheid van het systeem. Wat die tests moeten opleveren? Een werkend systeem, waar overheidsinstanties vanaf 1 juli 2022 op kunnen aansluiten en mee kunnen oefenen. Én dat op 1 januari 2023 klaar is voor de inwerkingtreding. Arco Groothedde, directeur realisatie DSO: 'We hebben zoveel mogelijk capaciteit vrijgemaakt om problemen met het DSO op te lossen, zodat het op 1 januari stabiel en gebruiksvriendelijk is!'
Oefen met alle partners
In deze laatste fase is het essentieel dat overheidsinstanties samenwerken: met elkaar, met ketenpartners én met het bedrijfsleven. Jort Kuipers, hoofd Ruimte en Recht bij Stedin: 'Ons bedrijf vraagt zo'n 16.000 vergunningen aan per jaar. Dus ook wij zijn erbij gebaat dat die straks snel afgehandeld worden via het Omgevingsloket.' Door zulke processen nu al met alle partners te oefenen, leer je elkaar en de nieuwe mogelijkheden kennen. Want zoals Koos Seerden (directeur Rho adviseurs) het stelt: 'Een goed plan maak je samen!'
Kennisuitwisseling tijdens workshops
Na het plenaire deel konden aanwezigen aansluiten bij interactieve workshops. Lessen uit vorige transities, participatie in het bedrijfsleven en samenwerken aan het DSO zijn slechts enkele van de onderwerpen die daarin aan bod kwamen. Deelnemers kregen de kans om vragen te stellen en om ideeën en ervaringen te delen. De belangrijkste boodschappen die daarin terugkwamen: ga samen met partners aan de slag, leer van elkaar en wacht niet met oefenen tot het einde.
Ook was er voor het eerst een speciale managementsessie, waarin managers van gemeenten, provincies en waterschappen van gedachten konden wisselen over de implementatie-opgave die voor hen ligt. Jeroen Cival, programmamanager VNG realisatie: 'Ook voor leveranciers is het van belang dat er een stabilisatieperiode is. Zij moeten ook de mogelijkheid krijgen om onderdelen op te lossen en het systeem te verstevigen.' De dag werd afgesloten met een sessie voor (nieuwe) raadsleden, waarin zij informatie kregen over de invoering van de Omgevingswet.
Terugkijken
- U kunt de opname van de plenaire sessie en de managementsessie nu al terugkijken en de presentaties downloaden.
- Een sfeerimpressie en de opnames van de workshops zijn terug te kijken.
- Bekijk het volledige programma van de 7e Inspiratiedag.