Eerste Kamer stemt voor motie invoeringsdatum Omgevingswet
De Eerste Kamer heeft een motie aangenomen die oproept om vast te houden aan 1 januari 2023 als invoeringsdatum voor de Omgevingswet. Het voornemen is om op 1 november een definitief besluit te nemen over het ontwerp-Koninklijk Besluit met deze datum. Dat gebeurt aan de hand van de voortgangsinformatie die dan beschikbaar is.
Implementatie
Gemeenten, provincies, waterschappen en Rijkspartijen werken ondertussen, met ondersteuning van de koepels en het programma Aan de slag met de Omgevingswet, door aan de implementatie van de Omgevingswet. Met de uitvoeringspraktijk oefenen ze met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de inhoud van de wet. Onderdeel hiervan is het project Indringend Ketentesten (IKT), waarin verschillende partijen samen de gehele DSO-keten doorlopen en testen.
Tijdelijke alternatieve maatregelen: TAM’s
Organisaties kunnen zo nodig tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM’s) inzetten om ervoor te zorgen dat bepaalde processen of systemen werken bij de start van de wet. Zo kunnen gemeenten de TAM-IMRO inzetten. Dat houdt in dat ze de huidige techniek, de uitwisselingsstandaard IMRO, tijdelijk kunnen blijven gebruiken onder de nieuwe wetgeving. Hierdoor kan de planvorming, onder andere voor urgente gebiedsontwikkelingen, doorlopen. Waar nodig worden de komende maanden ook andere TAM’s uitgewerkt en getest.
Planning en monitoring
Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft op 24 juni een brief aan de Kamer gestuurd waarin hij ingaat op de werkzaamheden die de komende maanden plaatsvinden en de voortgangsinformatie die de Eerste Kamer tot oktober zal ontvangen. Hierbij gaat het onder meer over rapportages over het DSO en IKT.