Kwartslag 19: Samenwerken voor een soepele start met de Omgevingswet
In deze aflevering van Kwartslag delen we verhalen uit de praktijk en houden u weer op de hoogte van de actualiteiten van de Omgevingswet. In een dubbelinterview vertellen Koos Seerden, directeur van ruimtelijk bureau Rho adviseurs en Jort Kuipers, hoofd Ruimte en Recht bij netbeheerder Stedin, wat de Omgevingswet voor hun werk betekent, hoe zij zich voorbereiden op de inwerkingtreding én waarom samenwerking tussen partijen zo belangrijk is. Ook doen ze een oproep aan de overheden.
Van ontdekkingsreis naar doelgericht werken
Voordat Joyce de Jong, implementatiemanager Aan de slag met de Omgevingswet, als dagvoorzitter van de 7e Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet met de gasten aan tafel spreekt over de laatste stappen naar de eindstreep, kijkt ze terug naar de start: de reden van de Omgevingswet. Cathelijn Peters, directeur Aan de slag met de Omgevingswet: ‘Heel goed om hier weer even bij stil te staan! We leven in een dichtbevolkt land, en daarom is het broodnodig om met elkaar integrale afwegingen te maken over de ruimte. Ik denk dat deze wet daar ontzettend bij gaat helpen.’
Lees en bekijk het sfeerverslag van de 7e online Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet.
4 praktijkverhalen uit het land
Hoe zorgen we onder de Omgevingswet voor een veilige leefomgeving? Waarin hulpdiensten overal snel ter plaatse kunnen komen en veilig kunnen optreden? Vanuit de Veiligheidsregio Haaglanden houden Ralph Wille (programmatrekker Omgevingsrecht) en Daphne de Groot (adviseur Omgevingsveiligheid) zich met deze vraagstukken bezig. Zij vertellen ons over de uitdagingen, successen en leerpunten in hun voorbereiding op de Omgevingswet.
Werken met de Omgevingswet: met de minor Toekomstbestendige Leefomgeving bereidt de Hogeschool Leiden studenten daarop voor. Ze leren over de inhoud van de wet en gaan ermee in de praktijk aan de slag. Docent Luc van Mil en studenten Bart Schuitemaker en Calice Lagraauw vertellen erover. 'Door in de praktijk met de wet te werken viel het kwartje echt. Ik begrijp nu goed hoe het systeem werkt.'
Defensie moet zich bij het uitvoeren van militaire activiteiten houden aan de regels voor de fysieke leefomgeving. En die regels veranderen met de komst van de Omgevingswet en krijgen een andere plek. In de pilot Toezicht Omgevingswet onderzocht Defensie samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) welke regelgeving er straks geldt voor defensielocatie Vliegbasis Gilze-Rijen. En hoe ze het toezicht daarop het beste kunnen invullen. Han Kuiper (adviseur Omgevingswet voor Defensie) en Dirk Gjaltema (coördinator Defensietoezicht bij ILT) vertellen over de pilot.
Zou de methode Scrum ook goed werken met de Omgevingswet? De gemeente Hoorn nam de proef op de som. Met succes, want de gemeente is een flink eind op weg met de implementatie. Zo is het proces van de aanvraag tot verlening van vergunningen bijna helemaal gereed. Programmamanager Chantal Cuppen en informatiemanager Richard Harlaar vertellen hoe zij het aanpakten en over de lessons learned.
Verder in deze editie
In Kwartslag 19 kunt u lezen wat Lourens Loeven, directeur Commissie m.e.r., vertelt over het position paper: Me(e)r dan ooit, dat op 14 april 2022 publiek werd gemaakt.
Ook kijken we vooruit naar onder meer spreekuren en webinars en blikken we terug op de meest recente ontwikkelingen en kennissessies waar de uitdagingen voor de komende periode én oplossingen aan bod kwamen. En noteer alvast de volgende fysieke Implementatiedag Omgevingswet op 9 juni 2022 in uw agenda.
Tot slot in deze editie: Hoe veranker je de afspraken uit het Klimaatakkoord en de Regionale Energiestrategie (RES) in de instrumenten van de Omgevingswet? Daarover spraken we met Gerrie Fenten en Maarten Engelberts van het Nationaal Programma RES (NP RES). ‘Zoek elkaar op, want samen kom je verder’.
Wilt u ook ons digitale magazine ontvangen? Abonneer u dan (gratis) op de Kwartslag.