Implementatiedag over de mogelijkheden en moeilijkheden Omgevingswet
Op dinsdag 27 september vond de 8e Implementatiedag Omgevingswet plaats. Ruim 300 professionals van onder andere gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, waterschappen en het Rijk waren naar Spant! in Bussum gekomen om met elkaar in gesprek te gaan over waar we nu staan, informatie te delen en kennis op te doen.
Keynote minister
Minister de Jonge nam de aanwezigen in zijn verhaal mee naar het waarom van de Omgevingswet en benadrukte ook de grootte van de opgaven waar we samen voor staan. ’Met elkaar leggen we het fundament voor de uitvoering van een mammoetprogramma, waarvan de mensen in het land echt de vruchten gaan plukken.'
Na de keynote van de minister ging Arjan Nijenhuis (relatiemanager Omgevingswet Aan de slag) in gesprek met Marjolein Jansen (programma-directeur-generaal Ruimtelijke Ordening en Omgevingswet bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Ook zij memoreerde aan het feit dat we er na inwerkingtreding nog niet zijn. ’De inwerkingtredingdatum is een komma en zeker geen punt. We zetten samen de stap van inwerkingtreding en we blijven samen als interbestuurlijke partners nadenken over het ontwikkel- en leerproces. Ook op inhoud moet de wet zich gaan doorontwikkelen na de start.’
Tot slot van het plenaire gedeelte volgde een paneldiscussie met Martin van Bers (gemeente Tilburg), Jan van den Broek (VNO-NCW), Reindert Augustijn (provincie Gelderland) en Thijs van Mierlo (LSA - Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners) over wat de Omgevingswet ons gaat brengen. Na een pitch van de sprekers werd er gedebatteerd over de stellingen:
- Met de Omgevingswet start de transitie om sneller tot oplossingen te komen voor vraagstukken als woningnood, droogteproblemen en energietransitie.
- De ruimte die de samenwerkende overheden hebben om regels te vertalen naar lokale regels is groter dan we op dit moment aan kunnen.
Plenaire sessie terugkijken
U kunt de plenaire sessie met de keynote van de minister, het gesprek met Marjolein Jansen en de paneldiscussie in zijn geheel terugkijken. Van de workshops zijn geen opnames gemaakt.
Workshops
Daarna vonden er 30 workshops plaats voor en door ervaringsdeskundigen uit het hele land. Er was veel belangstelling voor de workshops over calamiteitenmanagement, over overdracht van programmaorganisatie naar de lijn en over het verstandig omgaan met de onzekerheid over de invoeringsdatum. Meer informatie over de inhoud van de workshops vindt u op de workshoppagina. Van de meeste workshops kunt u de presentaties downloaden.
De aanwezigen gaven aan het als positief te ervaren om met een grote groep professionals die allemaal heel hard werken aan de inwerkingtreding, bij elkaar te zijn. Iedereen is zich ervan bewust dat we aan de vooravond staan van een belangrijke beslissing. De Eerste Kamer besluit naar verwachting voor half november over de datum van implementatie. Dit op basis van informatie die de minister in oktober aan de Kamer zal toesturen en een debat daarover. Welk advies de minister gaat meegeven aan de Kamer is onderwerp van gesprek in het Bestuurlijk Overleg dat de komende weken plaats zal vinden.
Meer informatie
In de volgende Kwartslag volgt een uitgebreider verslag met foto’s en een sfeerimpressie van de dag.