Succesvolle ketentest en kennisuitwisseling tijdens Zuid-Hollandse Ketendag
Nog 270 dagen voor inwerkingtreding. Op donderdag 6 april gingen deelnemers aan de Zuid-Hollandse Ketendag Omgevingswet met dat besef aan de slag. Tijdens de Ketendag vond met interactieve workshops kennisuitwisseling plaats en werd een ingewikkelde live-ketentest succesvol uitgevoerd. De directeur van het programma Aan de slag, Kees Keuzenkamp, en de programma-directeur-generaal Ruimtelijke Ordening, Marjolein Jansen, waren aanwezig en proefden de sfeer van vertrouwen.
'Groen Bijtanken'
Vooral een uitdagende en nog nauwelijks geteste magneetactiviteit in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zorgde voor dat vertrouwen bij het publiek. Dat bestond onder meer uit DSO-experts, vergunningverleners, lijnmanagers en plantoetsers. Tijdens het ochtendprogramma kregen zij meteen een spannende ketensamenwerking voorgeschoteld. Die ging over 'Groen Bijtanken': een gecombineerde vergunningaanvraag met het brouwen van bier en het produceren van groene waterstof. Dat gebeurde door middel van 6 activiteiten met meerdere betrokken overheden. Naast de provincie Zuid-Holland betrof dat het Hoogheemraadschap Delfland, de Omgevingsdienst Haaglanden en DCMR milieudienst Rijnmond.
De eerste activiteit in de ketentest betrof de aanvraag voor het bouwen van een tankstation met productie van waterstof. Deze aanvraag moest door de provincie worden behandeld en hier bewees de magneetactiviteit zichzelf. De andere vergunningaanvragen in deze ketentest werden 'meegetrokken' naar dezelfde overheid, namelijk de provincie. Het systeem 'begreep' zelf dat de provincie hier leidend was en dus niet een andere betrokken overheid. Daarmee kon tijdens de live-sessie andermaal de stabiliteit en werking van het DSO worden vastgesteld. Dat gaf geen aanleiding tot achteroverleunen, integendeel. Naar aanleiding van de ketentest werden talloze verbeterpunten aangedragen. En het devies blijft: oefenen, oefenen, oefenen.

'Kom met goede voorbeelden'
In het panelgesprek aan het begin van de middag kwamen nog meer verbeter- en zorgpunten ter tafel. Programma-directeur-generaal Marjolein Jansen ging daarover in gesprek met haar gesprekspartners. Ze gaf aan dat de implementatie van de Omgevingswet in een nieuwe fase terecht is gekomen. 'Nu gaan we met de menselijke kant aan de slag.' Daarbij doelde ze op het uitwisselen van kennis en ervaring en regionale samenwerking. Dat moet door de regio zelf worden vormgegeven. 'Wij gaan vanuit Den Haag niet bepalen hoe die samenwerking eruit moet zien.' Daarbij gaf ze wel aan dat binnen het Programma wordt bekeken hoe een zo effectief mogelijk 'steuntje in de rug' kan worden gegeven aan de regio's.
De deelnemers aan de Ketendag, die met 2 workshoprondes uitgebreid met elkaar het gesprek waren aangegaan, kregen eveneens gelegenheid hun aandachtspunten in te brengen. Die deelden zij tijdens de afsluitende sessie met directeur Kees Keuzenkamp, die vol lof was over de uitgevoerde ketentest. 'Als je het lef hebt om een complexe ketentest live voor een volle zaal uit te voeren, dan geeft dat vertrouwen.' Op basis van dat vertrouwen wordt in de provincie Zuid-Holland in de komende 9 maanden de ketensamenwerking verder uitgebouwd.