Nieuwe ronde Crisis- en herstelwet: stimulans voor minstens 18.000 woningen
Meerdere gemeenten kunnen voor projecten in de fysieke leefomgeving gebruikmaken van de mogelijkheden die de aanstaande Omgevingswet gaat bieden. Met de toegestane experimenten kunnen onder de Crisis- en herstelwet (Chw) minstens 18.000 woningen en 155 flexwoningen gemakkelijker en sneller worden gerealiseerd. De gehonoreerde aanvragen zijn door Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, in de Staatscourant gepubliceerd.
Flexibeler bestemmingsplan
Tien gemeenten krijgen toestemming om voor hun gehele grondgebied te gaan werken met het zogeheten bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Dit is te vergelijken met het integrale omgevingsplan uit de Omgevingswet. Gemeenten kunnen daarmee in hun plan aan meer thema’s aandacht besteden. Bijvoorbeeld milieu, veiligheid en gezondheid. Ook verkort het allerlei procedures. In de nieuwe tranche van de Chw gaat het nu om 18.000 woningen in de gemeenten: Altena, Capelle aan den IJssel, Elburg, De Fryske Marren, Groningen, Hoorn, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Nieuwegein en Wijchen.
Stimulans flexwoningen
Voor flexwoningen biedt de Chw vooruitlopend op de Omgevingswet de mogelijkheid om bij het verlenen van een omgevingsvergunning af te zien van een uitgebreide voorbereidingsprocedure. Dit bespaart tijd. Aanvragen – goed voor minimaal 155 flexwoningen – zijn gehonoreerd voor Doesburg, IJsselstein en Stichtse Vecht.
Meer informatie
Ga voor het volledige bericht over de nieuwe ronde Crisis- en herstelwet naar de website van Volkshuisvesting Nederland (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).
Zie ook de officiële bekendmaking in de Staatscourant 2023, 4698 van 20 februari 2023.
Of bekijk eerder toegekende Chw-projecten in de Chw-database.