Friesland zet met elkaar de schouders eronder
Voor het bakken van een hamburger maakt een voorverwarmde bakplaat het bakproces makkelijker, maar ook het afbakken vraagt de nodige aandacht. Aan de hand van deze luchtige culinaire metafoor werd onlangs de stand van zaken rondom de Omgevingswet in Friesland doorgenomen. Dat gebeurde op het provinciehuis in Leeuwarden, waar Marjolein Jansen, programma-directeur-generaal Ruimtelijke Ordening, tijdens haar werkbezoek werd bijgepraat over de Friese aanpak, de voortgang rondom het 'voorbakken' en een vooruitblik op het 'afbakken' ná 1 januari 2024.
Vergevorderde ketensamenwerking
Met de Friese Aanpak wordt gezamenlijk opgetrokken naar die datum. De provincie Fryslân, de 18 Friese gemeenten, het Wetterskip (waterschap) en de FUMO (Friese omgevingsdienst) werken sinds 2019 samen aan opgaven waar alle deelnemende overheden belang bij hebben. Dat begon ooit met het opstellen van een Omgevingsvisie. Maar het gaat inmiddels niet alleen om de implementatie van de Omgevingswet. Ook biodiversiteit en klimaatadaptatie vormen onderwerpen waarop wordt samengewerkt. Speerpunten van de Friese samenwerking zijn de integrale aanpak van thema's en het stimuleren van kennis en ervaring delen.
Daarin zijn inmiddels de nodige stappen gezet, ook op het gebied van vergunningverlening, toezicht & handhaving (VTH). 'Op het gebied van ketensamenwerking zijn we best ver gevorderd. Er zijn de nodige afspraken gemaakt, die telkens worden bijgeschaafd op basis van de oefen- en testresultaten. Als provincie zijn we nagenoeg klaar met het op orde brengen van onze Toepasbare Regels, die ook interbestuurlijk zijn getest,' schetst Renata Mud, senior jurist Omgevingsrecht bij de provincie Fryslân. In regiosessies wordt met andere Friese overheden niet alleen ingezoomd op oefenen en testen maar ook kennisdeling. Dat thema komt steeds nadrukkelijker aan bod. Dan gaat het bijvoorbeeld over onderwerpen als instemmingsrecht, omgaan met beperkingengebieden maar ook andere onderwerpen zoals communicatie en websites.

Digitale doorontwikkeling
Als het gaat om de gebruiksvriendelijkheid van het DSO levert de oefen- en testfase, net als op andere plekken, ook in Fryslân allerlei wensen en aandachtspunten op. Tijdens het gesprek kwamen die wensen om de gebruiksvriendelijkheid voor initiatiefnemers verder te verbeteren, aan bod. Daarbij ging het bijvoorbeeld om de routering van aanvragen voor complexe milieubelastende activiteiten. Er zijn suggesties gedaan voor verbetering van het aanvraagproces naar de provincie en de behandeldiensten. Hiermee wordt ook de dienstverlening aan bedrijven verbeterd. Er is ook aandacht gevraagd voor de relatie tussen het DSO met andere digitale opgaven, zoals een goede verbinding tussen het DSO en de Single Digital Gateway (SDG), dat inwoners en bedrijven makkelijk toegang moet bieden tot digitale overheidsdienstverlening in de Europese Unie.
Toch zijn er in Fryslân, als het gaat om de 'techniek', ook zeker meters gemaakt. 'We zijn in staat om onze omgevingsdocumenten te publiceren en te redigeren. Technisch is dat op orde,' aldus Omar van der Hoeven, senior projectleider DSO bij de provincie Fryslân. 'Maar het neemt niet weg dat een kleine verandering in het stelsel daar weer roet in het eten strooit. De behoefte aan stabiliteit richting 1 januari is groot.'
Klant Contact Centra
Ook op het gebied van de 'techniek' van de Klant Contact Centra (KCC) werken ze samen. Daarbij gaat het om het beschikbaar stellen van landelijke en specifiek Friese informatie voor inwoners en bedrijven. 'Daarvoor tuigen we nu de samenwerking op. Het opzetten van een kennisbank voor interne collega's en KCC's van Friese gemeenten maakt daarvan deel uit,' vertelt Anoesjka Duinstra, communicatieadviseur bij de provincie Fryslân. Externe communicatie komt daarbij ook aan de orde. Samen met communicatiecollega's bereidt ze in aanloop naar 1 januari 2024 een Friese publiekscampagne voor, die voortborduurt op de landelijke campagne.
Spannende stappen
In Fryslân is men er ook van doordrongen dat de doorontwikkeling van goede dienstverlening aan inwoners en bedrijven doorgaat na 1 januari 2024. En dat komt samen met het werken aan een nieuwe omgevingsvisie. Het werken daaraan zal in 2024 van start gaan. Het nieuwe provinciale participatiebeleid zal hierbij van pas komen. Met vertrouwen maar ook met groeiende belangstelling ziet men in Fryslân uit naar de spannende stappen die nog volgen waarmee de dienstverlening naar een hoger plan wordt gebracht. Op een goed voorverwarmde bakplaat.