Criteria voor de Aandeslag-Trofee 2021
In heel Nederland werken overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven samen aan projecten om zich voor te bereiden op de Omgevingswet. Dat doen ze vaak op een inspirerende manier. Deze projecten en plannen verdienen het om in het zonnetje te worden gezet. Daarom organiseert het programma Aan de slag met de Omgevingswet jaarlijks een verkiezing voor de Aandeslag-Trofee. Aanmelden voor de Aandeslag-Trofee 2021 is niet meer mogelijk. De jury heeft uit de aanmeldingen de 3 beste kandidaten genomineerd voor de trofee. Toto 9 december 2021 kunt u uw stem uitbrengen.)
Criteria voor aanmelding
Wanneer maakt u kans op de Aandeslag-Trofee? Alle projecten en plannen van overheden en samenwerkingsverbanden met een duidelijk innovatief karakter maken kans om op 9 december 2021 op het (virtuele) podium te komen. We beoordelen ze op basis van 5 criteria. U komt in aanmerking voor een nominatie als uw project of plan voldoet aan minimaal 3 van deze criteria:
1. Interbestuurlijke samenwerking
U heeft met meerdere overheden samengewerkt. Daarvan heeft u veel geleerd. Bijvoorbeeld op de volgende vlakken:
- het tijdig betrekken van relevante partners om te komen tot een snellere en meer integrale besluitvorming.
- het maken van regionale afspraken om de digitale dienstverlening goed op elkaar af te stemmen.
2. Aan de slag met het DSO
U bent aangesloten op de pre-productie omgeving en doet daarmee ervaring op:
- U bent aan het oefenen met het bekendmaken en beschikbaar stellen in het DSO van (onderdelen van) een omgevingsvisie, omgevingsplan, waterschapsverordening, omgevingsverordening of projectbesluit.
- U bent aan het oefenen met het opstellen van toepasbare regels en het ontsluiten daarvan via het DSO.
- U bent aan het oefenen met het ontvangen van vergunningaanvragen en meldingen, en met de afhandeling daarvan.
3. Vergunningen verlenen
U bent bijna klaar voor het verlenen van vergunningen volgens de Omgevingswet. Uw collega’s hebben zich verdiept in de nieuwe processen en weten wat hun te doen staat.
- U zorgt ervoor dat burgers en bedrijven vergunningaanvragen en meldingen kunnen indienen. Zij kunnen erop rekenen dat die binnen de daarvoor geldende termijn worden behandeld.
- U moet hiervoor uw processen, techniek en samenwerking op orde hebben. Daarom bent u nu volop bezig uw medewerkers op te leiden. Bijvoorbeeld met trainingen over anders werken. Zo kunnen zij straks op de juiste manier en op tijd de vergunningaanvragen verwerken.
4. Werken met kerninstrumenten
U werkt aan een visie, programma, omgevingsplan, waterschapsverordening, omgevingsverordening of projectbesluit, zodat dit ingezet kan worden voor een van de maatschappelijke opgaven.
Door de Omgevingswet pakt u thema's op als woningbouw, klimaatadaptatie, gezondheid of energietransitie.
5. Bijzondere aanpak
U heeft een heel nieuwe of andere werkwijze geprobeerd. Dat proces heeft u veel kennis opgeleverd, die van pas komt bij het werken met de Omgevingswet. Deze nieuwe aanpak kan bijvoorbeeld ook inhouden dat u producten waaraan u werkt, op een innovatieve manier deelt met de omgeving. Bijvoorbeeld via uw bestaande participatiebeleid, of via nieuw beleid dat u aan het opstellen bent.
Spelregels
- Uw project moet voldoen aan minstens 3 van de 5 criteria.
- Per criterium kunt u 1, 2 of 3 punten scoren.
- De jury nomineert maximaal 5 projecten.
Aanmelden project [inschrijving is gesloten]
U kon uw project aanmelden tot 9 oktober 2021. Alle projecten en plannen van overheden en samenwerkingsverbanden met een duidelijk innovatief karakter maken kans om op 9 december 2021 op het (virtuele) podium te komen. Bovenstaande criteria zijn het vertrekpunt van de jury om de projecten en plannen te beoordelen.
We vragen u om zo beknopt en eenvoudig mogelijk uw project of plan uit te leggen. Voor de jury is het belangrijk dat uit uw omschrijving (en eventueel meegestuurde bijlagen) voldoende blijkt dat sprake is van een project of plan met een innovatief karakter. Én dat u daarmee nu al in de geest van de Omgevingswet werkt. Voor de jury zijn op voorhand geen kaders vastgesteld over wat wel of niet als innovatief wordt bestempeld.
Het is ook toegestaan om een filmpje te maken waarin u de criteria verwerkt. Bijvoorbeeld met uw smartphone.
Nominatie, verkiezing en uitreiking
De jury nomineert eind oktober 2021 de beste projecten voor de trofee. De verkiezing van het beste project uit de genomineerde kandidaten vindt plaats in november 2021. Iedereen kan tot 9 december 2021 via de website stemmen op zijn of haar favoriete project of plan. De uitreiking is op 9 december 2021 tijdens de Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet.
Eerdere winnaars
In 2020 waren deze 3 projecten genomineerd voor de Aandeslag-Trofee:
- Gebiedsorganisatie Oosterwold, met het project Oosterwold.
- Waterschap Limburg, met het project Waterschapsverordening en Digitalisering.
- Regionale werkgroep Meervoudige Vergunningen regio Utrecht, met het project Samenwerkingsafspraken Meervoudige Vergunningen.
Oosterwold won uiteindelijk. Bekijk de uitreiking van de Aandeslag-Trofee tijdens de Inspiratiedag 19 januari 2021.
In 2019 wonnen 3 GGD'en in Brabant en Kennisinstituut Telos de Aandeslag-Trofee met de Brabantse Omgevingsscan (BrOS). De BrOS is een dashboard waarmee gemeenten en de provincie de gezondheid van Brabanders kunnen betrekken in besluiten over de leefomgeving.
Uitreiking Aan de Slag-Trofee 2020
Aandeslag-Trofee 2021
