Terugblik uitreiking Aandeslag-Trofee 2022
Welke gemeente werkt al zo goed mogelijk in de geest van de Omgevingswet? En wint met haar project of plan met probleemoplossend karakter de Aandeslag-Trofee 2022? Op 10 januari 2023 kwam op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag het verlossende antwoord: de gemeente Zundert met het project Zundert Floreert. Minister Hugo de Jonge reikte de trofee uit aan Marien Provoost, projectleider bij de gemeente Zundert.

Zundert streed samen met gezamenlijke Omgevingswetprojecten van de gemeente Rotterdam en het Puntensysteem Omgevingsvisie van de gemeente Veenendaal om de Aandeslag-Trofee 2022. Uit alle inzendingen werden zij in december door de jury genomineerd.
Anders dan voorgaande jaren vond de uitreiking van de Aandeslag-Trofee ditmaal plaats op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag. Programma-directeur-generaal Ruimtelijke Ordening Marjolein Jansen sprak in haar welkomstwoord waardering uit voor alle gegadigden. 'Jullie zijn allemaal een voorbeeld voor collega's, want het echte werk gebeurt bij jullie. In de uitvoering.'

Van links naar rechts: Floor Naus, David Bömer, René Rijken, René Renne, Susan van Ostaayen, minister Hugo de Jonge
Integrale samenwerking vasthouden
Voorafgaand aan de daadwerkelijke uitreiking gaven de 3 kanshebbers een toelichting op hun project. Amber Holdijk, sinds februari 2022 in de rol van projectleider omgevingsplan Veenendaal, gaf aan dat andere gemeenten hun Puntensysteem Omgevingsvisie willen overnemen. 'Dat is natuurlijk hartstikke leuk om te horen.' Binnen de gemeentelijke organisatie wordt het instrument gedragen. De aanbesteding voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne is daarvan een voorbeeld.
Hoe krijg je de Omgevingswet goed in je organisatie verankerd? Die vraag stond centraal bij de 3 afzonderlijke initiatieven van de gemeente Rotterdam, vertelde Sander van Beurden, programmamanager Implementatie Omgevingswet Rotterdam. Met de Omgevingswet Marathon, de Nalevingstafel en Werken in de geest van de Omgevingswet wordt gewerkt aan meer integraliteit en bewustwording binnen de gemeentelijke organisatie.
Marien Provoost, projectleider van Zundert Floreert lichtte toe dat zijn project voortkwam uit de pilot Vitaal Buitengebied. 'Binnen het collectief van maatschappelijke en overheidspartners realiseerden we ons al snel dat we met een sectorale aanpak iets fout zouden doen', aldus Provoost. Het samenwerkingsverband in Zundert zag dat hun werkwijze naadloos aansloot op de Omgevingswet. De ontstane samenwerking wilde men vasthouden en resulteerde in het convenant Zundert Floreert, waarmee wordt gewerkt aan een gemeenschappelijke droom voor het buitengebied.
Leg gezamenlijk de ruimtelijke puzzel
Naast complimenten voor de aanpak van de 3 gemeenten benadrukte minister Hugo de Jonge het belang van integraliteit en overzichtelijkheid binnen het fysieke domein. Volgens de minister is de essentie van de Omgevingswet dat de ruimtelijke puzzel nooit passend is. Tenzij men bereid is om alle belangen bij elkaar te brengen en samen de puzzel te leggen. 'De rest is techniek, heel veel techniek', aldus de minister met een knipoog.
Meer informatie
- Nieuwsbericht Gemeente Zundert wint Aandeslag-Trofee 2022
- Meer informatie over de winnaar en de andere genomineerden vindt u op de webpagina over de Aandeslag-Trofee. Daar kunt u ook de criteria bekijken.
- Interview Samen voor een vitaal gebied: van 'ik floreer' naar 'Zundert Floreert'
- Lees ook de interviews over de andere nominaties voor de Aandeslag-Trofee 2022, de gemeenten Rotterdam en Veenendaal.