Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Bijeenkomsten 
  3. Bijeenkomsten om te oefenen 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Lessons learned werkplaatsen - bijeenkomst 25 oktober 2022

Op dinsdag 25 oktober (van 10.00-12.00 uur) organiseert het programma Aan de slag met de Omgevingswet voor de 5e keer een online sessie lessons learned werkplaatsen. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk hoort u 6 verschillende verhalen over vraagstuk, aanpak en uitkomst van werkplaatsen implementatie Omgevingswet. We geven u kortom een kijkje in de keuken.

Bekijk de opnames van de bijeenkomst Lessons learned van 25 oktober 2022.

Samen aan de slag

Tijdens de vorige edities van de lessons learned werkplaatsen passeerden veel inspirerende verhalen de revue. De samenwerking tussen overheden werd ermee gestimuleerd. De kennis van het omgevingsplan of het projectbesluit werd vergroot. En de overtuiging om zelf aan de slag te gaan, werd aangewakkerd. Met experts van het programma Aan de slag gingen overheden samen met leveranciers en andere ketenpartners de uitdaging aan om te leren en ervaren.

Kijkje in de keuken

Op dinsdag 25 oktober 2022 geven we u wederom een kijkje in de keuken van 6 verschillende werkplaatsen. Niet alleen werkplaatsen met concrete voorbeelden en deelnemers komen voorbij. Ook uitleg over de opzet van de werkplaats speciaal voor het bedrijfsleven staat op het programma. Er is ook dit keer vast een interessant onderwerp voor u bij.

Welke werkplaatsen krijgen een podium?

Ondanks de hectische fase waarin we ons bevinden, zijn 6 werkplaatsbegeleiders én een aantal deelnemers bereid om hun verhaal en ervaringen met u te delen.

De volgende werkplaatsen delen hun verhaal en ervaringen:

  • Gemeente Haarlemmermeer met werkplaats Omgevingsplan
  • Geonovum met werkplaats Muteren Bruidsschat
  • Programma Aan de slag met werkplaats dierenpension regio Den Haag
  • Programma Aan de slag met werkplaats Grip op Omgevingsplan
  • Provincies met Werkplaats Houtopstanden
  • Programma Aan de slag met Werkplaats bedrijfsleven

Programma dinsdag 25 oktober 2022

10.00 - 10.05 uur

Welkom door Ruark Kroon, facilitator bij de VNG

10.05 – 10.15 uur

Korte stand van zaken

10.15 – 10.25 uur

Ronde 1: 3 pitches van 1 minuut

  • Gemeente Haarlemmermeer met werkplaats Omgevingsplan
  • Geonovum met werkplaats Muteren Bruidsschat
  • Programma Aan de slag met werkplaats dierenpension regio Den Haag

10.25 – 11.00 uur

Ronde 1: verdiepende sessies met een keuze uit de eerste serie pitches

11.00 – 11.05 uur

Pauze

11.05 – 11.15 uur

Ronde 2: 3 pitches van 1 minuut

  • Programma Aan de slag met werkplaats Grip op Omgevingsplan
  • Provincies met Werkplaats Houtopstanden
  • Programma Aan de slag met Werkplaats bedrijfsleven

11.15 – 11.50 uur

Ronde 2: verdiepende sessies met een keuze uit de tweede serie pitches

11.50 - 11.55 uur

Afsluiting

Ronde 1 (10.15 – 11.00 uur)

Het omgevingsplan opbouwen - VNG-werkplaats Omgevingsplan

Spreker: Bert Fink, projectmanager team Omgevingsplan, gemeente Haarlemmermeer

In de werkplaats omgevingsplan gaan gemeenten aan de slag met de inhoud van het omgevingsplan. De gemeente Haarlemmermeer werkt in deze werkplaats met een projectgroep aan het omgevingsplan. In de werkplaats staat de gemeente stil bij de structuur van het omgevingsplan en welke plaats activiteiten krijgen in het casco. Daarnaast focust de gemeente ook op de relatie tussen de juridische regels, de annotaties en de toepasbare regels. In de werkplaats oefent de gemeente met zowel de techniek en de inhoud van het omgevingsplan, maar ook met de nieuwe manier van samenwerken.

Bert Fink, projectmanager team Omgevingsplan, en medewerkers van zijn team delen hun ervaringen over hoe het team met elkaar samenwerkt en hoe het nieuwe casco van de VNG wordt ervaren. Waar staat de gemeente Haarlemmermeer nu en hoe ver is de gemeente al met het omgevingsplan? Welke uitdagingen zijn naar voren gekomen tijdens de werkplaats? En wat zijn de vervolgstappen ten aanzien van het omgevingsplan?

Terug naar het programma

Hoe kun je omgaan met het muteren van de bruidsschat? – Geonovum-werkplaats Muteren bruidsschat

Spreker: Mirella van der Velde, Product Owner DevOps Team, Geonovum

De bruidsschat is uitgeleverd. Gemeenten hebben de regels die overgaan van Rijk naar gemeente, in de vorm van een bruidsschat gekregen. Daarmee kunt u als gemeente de 1e concrete stap gaan zetten in het komen tot een 1e versie van het omgevingsplan, waarin u eventueel eerder gedane voorbereidingen mee kunt nemen.

Mirella van der Velde neemt u, vooral in technische zin, mee in wat die 1e stappen dan zijn, en plaatst dat in verhouding met casco en staalkaarten van de VNG. Hoe komt u van de bruidsschat in hoofdstuk 22 of 23 naar een begin van een omgevingsplan in hoofdstukken 4 of 5?

Terug naar het programma

Werkplaats dierenpension; coördinatieregeling en enkel- en meervoudige aanvraag – Programma Aan de slag met regio Den Haag

Spreker: Marleen Duinkerken, consultant en expert bij programma Aan de slag met de Omgevingswet

In het voorjaar van 2022 heeft de gemeente Den Haag een interbestuurlijke variant van de werkplaats Dierenpension doorlopen, samen met het Hoogheemraadschap Delfland en de Omgevingsdienst Haaglanden. De focus lag hierbij in de eerste 3 sessies op de basis: hoe de enkel- en meervoudige aanvraag er in het Omgevingsloket uitziet. Zowel vanuit het perspectief van de initiatiefnemer als de vergunningverlener.

Daarnaast hebben we ook kunnen oefenen in de samenwerking waaronder de coördinatieregeling. Dit heeft tot belangrijke inzichten voor de samenwerkafspraken geleid. Tijdens deze lessons learned-sessie wordt u meegenomen in deze bevindingen.

Terug naar het programma

Ronde 2 (11.05 – 11.50 uur)

Werkplaats Grip op Omgevingsplan – Programma Aan de slag met gemeente Lansingerland

Spreker: Wietske Weis, adviseur implementatie Omgevingswet en werkplaatsbegeleider bij programma Aan de slag met de Omgevingswet en Mariette de Graaf, projectleider Omgevingsplan bij gemeente Lansingerland

Meer dan 70% van de gemeenten werkt geheel of gedeeltelijk samen met adviesbureaus in het wijzigen van het omgevingsplan ten behoeve van een gebiedsgerichte opgave of het tijdelijk deel naar het nieuwe deel omgevingsplan.

Samen met gemeenten en adviesbureaus gaan we in gesprek over het omgevingsplan als DSO-product. Hoe komt u als gemeente tot een te publiceren omgevingsplan? Hoe houdt u grip op uw gemeentelijke omgevingsplan, terwijl wellicht meerdere adviesbureaus bezig zijn met verschillende wijzigingen van dat omgevingsplan? Daarnaast: wat kunt u als gemeente doen om direct vooruit te gaan in uw dienstverlening? Wat neemt u hiervoor op in de uitvraag naar adviesbureaus? Dit en andere vragen bespreken we in de werkplaats Grip op Omgevingsplan.

Terug naar het programma

Werkplaats Houtopstanden – Programma Aan de slag met provincies Zeeland, Gelderland, Noord-Holland en Friesland

Sprekers: Else Sneller, adviseur implementatie Omgevingswet en werkplaatsbegeleider bij programma Aan de slag met de Omgevingswet, Sander van Alphen (provincie Gelderland) en Suzanne van Loon (provincie Zeeland).

Elk bestuursorgaan stelt regels over het kappen van een boom. Omdat dit een van de topactiviteiten is, is het vanuit het oogpunt van dienstverlening gewenst vragen in het loket te hebben. In deze werkplaats maakten we met 4 provincies (Gelderland, Zeeland, Noord-Holland en Fryslân) vragenbomen voor de vergunningcheck, een formulier om een melding te doen bij de provincie en een aanvraagformulier voor een 'maatwerkvoorschrift' (nu nog de ontheffing).

Daarbij is het voor gebruikers lastig om te bepalen bij welk bestuursorgaan ze moeten aankloppen. Met de resultaten in de hand (vragenbomen die voor alle provincies vrijwel gelijk zijn) zijn de provincies de afstemming gestart met de waterschappen en gemeenten. Zo wordt het de gebruikers zo makkelijk mogelijk gemaakt. Doel is om ervaringen te delen over onder andere een (vragen)boom opzetten over het kappen van een boom. De werkplaats is vooral interessant voor beleidsmedewerkers/juristen die zich met boomkapbeleid bezighouden, maar ook voor opstellers van toepasbare regels.

Terug naar het programma

Werkplaats met het bedrijfsleven – Programma Aan de slag

Spreker: Roland Willemsen, manager DSO-bedrijfsleven bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet

Sinds juni 2021 worden DSO-werkplaatsen per branche aangeboden, waarbij geoefend wordt met realistische cases. In het voorjaar van 2022 vond tegelijkertijd een online inventarisatie plaats onder branches en bedrijven met als doel de implementatieondersteuning aan het bedrijfsleven te optimaliseren. Iedereen die betrokken is op het contactvlak tussen bedrijven en overheid, kan zich aanmelden voor een werkplaats bedrijfsleven. In deze sessie hoort u over de opzet en waar het u kan helpen, zoals:

  • Wat ziet het bedrijfsleven als grootste uitdagingen?
  • Welke vragen en beelden leven er bij brancheorganisaties en bedrijven?
  • Hoe kan het programma Aan de slag met de Omgevingswet helpen bij de voorbereidingen op de ingebruikname van het DSO/Omgevingsloket?

Op ruim 400 vragen, opmerkingen en bevindingen is (onder andere door het Informatiepunt Leefomgeving) gereageerd. Feiten en fabels zijn onderscheiden. En testbevindingen hebben geleid tot aanpassingen in het DSO/Omgevingsloket met als doel de werking en het gebruiksgemak te verbeteren. In deze workshop geven we een terugkoppeling van de ervaringen en lessons learned.

In de workshop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Terug naar het programma

Locatie

Online

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier,

Meer informatie

Wilt u meer weten over de werkplaatsen van VNG of Aan de slag met de Omgevingswet? Check dan het overzicht actieve en afgeronde werkplaatsen op deze website.

banner werkplaatsenlessons learned 25 oktober



Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg