Lessons learned voor werkplaatsen - bijeenkomst 1 februari 2022
Wilt u wel eens meekijken met onze werkplaatsen en praktijkvoorbeelden? Omdat u nieuwsgierig bent wat daar behandeld wordt? Of omdat u wilt weten of een werkplaats ook iets voor uw organisatie is? Dat kan! Op dinsdag 1 februari 2022 heten we u graag welkom bij de 3e online bijeenkomst Lessons learned voor werkplaatsen.

Bekijk de opnames van de Lessons learnedbijeenkomst van 1 februari 2022
Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Geonovum organiseert het programma Aan de slag met de Omgevingswet deze online bijeenkomst waarin aan 6 werkplaatsen een podium wordt geboden. In de komende weken leest u meer inhoudelijke informatie over de werkplaatsen die op de rol staan.
Waarom deze bijeenkomst?
Tijdens de eerdere bijeenkomsten (1 juli en 26 oktober 2021) hebben zich in totaal 11 werkplaatsen gepresenteerd. Het delen van lessen die zijn opgedaan in de werkplaatsen, is een belangrijk argument om ook deze derde bijeenkomst te organiseren. Gemeenten, provincies en waterschappen lopen bij de implementatie tegen verschillende vraagstukken aan. Ze kunnen elkaars kennis en kunde goed gebruiken en inzetten. Ook na afloop van de sessie is het mogelijk om contact op te nemen met de werkplaatsdeelnemers.
Programma
Tijdstip |
Beschrijving |
---|---|
10.00 – 10.05 uur |
welkom |
10.05 – 10.10 uur |
gesprek met Eva Tannehill, coördinator oefenen bij het programma Aan de slag |
10.10 – 10.15 uur |
pitches ronde 1
|
10.15 – 10.50 uur |
ronde 1: verdieping werkplaatsen Implementatie In ronde 1 kiest u 1 van de 3 werkplaatsen en wordt u bijgepraat over de bevindingen en ervaringen. |
10.50 – 10.55 uur |
pauze |
10.55 – 11.00 uur |
pitches ronde 2
|
11.00 – 11.40 uur | ronde 2: verdieping werkplaatsen Implementatie In ronde 2 kiest u 1 van de 3 werkplaatsen en wordt u bijgepraat over de bevindingen en ervaringen. |
11.40 – 11.50 uur |
afsluiting |
Welke werkplaatsen doen hun verhaal?
Werkplaats Annoteren waterbeheerprogramma en omzetten naar de Standaard Officiële Publicatie en het Toepassingsprofiel Omgevingsdocumenten
Geonovum oefende in deze werkplaats samen met de waterschappen met het annoteren van een waterbeheerprogramma. Dit programma is via de Landelijke Voorziening Bekendmaken en Beschikbaar stellen (LVBB) gepubliceerd en in de viewer van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zicht- en raadpleegbaar. Wilt u meer weten over de tabellen met gebiedsdoelen waarin verhaallijnen, gebiedskansen, maatschappelijke thema’s, doelen en de rol van het waterschap aan deelgebieden worden gekoppeld? En wilt u weten hoe dit geannoteerd kan worden? Tune dan in op de werkplaats van Geonovum.
Spreker: Nienke Jansen, senior adviseur digitale kerninstrumenten bij Geonovum
Werkplaats Beproeven handhavingsketen milieu belastende activiteit
De samenwerkingspartners in het Noordzeekanaalgebied oefenden in deze werkplaats met een ingediend handhavingsverzoek. Ze namen daarbij een (handhavings)beschikking van een milieubelastende activiteit onder de loep. Het doel was om inzicht te krijgen in rollen, bevoegdheden, interbestuurlijke samenwerking, de samenwerkingsruimte en het archiveren in het DSO. Welke inzichten dit heeft opgeleverd en wat de samenwerkende partijen er samen maar ook individueel van hebben opgestoken, vertellen ze u graag persoonlijk.
Sprekers: Surush Ebrahimi Poer, regisseur toezicht & handhaving bij provincie Noord-Holland en Esther Sap, projectleider werkprocessen VTH bij DUO+
Werkplaats Publicatie en wijzigen omgevingsplan met projectbesluit
Twee rijkspartijen voerden samen met onder andere de gemeenten Westvoorne en Rotterdam een serie werkplaatsen uit met het Toepassingsprofiel Omgevingsdocumenten (TPOD) Projectbesluit. De samenwerking moest inzicht bieden in de toepassing van de standaard en het digitaliseren van het projectbesluit, waaronder het deel dat de regels van het omgevingsplan wijzigt (‘het regeldeel’). Ook is de samenwerking in de keten beproefd. In de werkplaatsen zetten de deelnemers de praktijkcasus Inpassingsplan Net op zee IJmuiden Ver Beta om naar een projectbesluit dat voldoet aan de digitale standaard.
Wilt u weten hoe een projectbesluit (met annotaties!) eruitziet in het DSO? Bent u nieuwsgierig welke opties er zijn uitgewerkt om een omgevingsplan te kunnen wijzigen? Dan is deze sessie over het projectbesluit interessant.
Spreker: Jasmijn van Tilburg, senior adviseur Omgevingsrecht bij BRO
Werkplaats Omgevingstafel met meervoudige vergunningaanvraag
De regio Utrecht investeerde de afgelopen jaren veel tijd en energie in het gezamenlijk ontwerpen van interbestuurlijke werkafspraken. Het doel van de werkplaats was het beproeven van een deel van deze afspraken, namelijk die voor de omgevingstafel en die voor de behandeling van een meervoudige vergunningaanvraag: de hele keten ‘van idee tot afhandeling’. De regio ontwierp een oefencasus, waarvoor ze een aanvraag indienden voor een omgevingsoverleg in de oefenomgeving van het DSO. Ook organiseerden ze een omgevingstafeloverleg. De belangrijkste leerpunten daaruit hoort u tijdens deze bijeenkomst. Daarnaast is geoefend met interbestuurlijke afspraken voor het behandelen van een meervoudige vergunningaanvraag. Dit onderdeel is (nog) niet afgerond. Ook hierover wordt u bijgepraat.
Sprekers: Else Sneller, programmamanager Omgevingswet bij gemeente De Bilt en Ynte Tadema, adviseur proces- en informatiemanagement bij gemeente De Bilt
Basiswerkplaats Dierenpension
Het programma Aan de slag heeft naast werkplaatsen die een eigen implementatievraagstuk behandelen, ook een ‘standaard’ werkplaats, met de casus dierenpension. In deze werkplaats wordt een casus behandeld waarbij alle aspecten van de Omgevingswet in relatie tot het DSO langskomen. De werkplaats doorloopt de hele keten van de Omgevingswet, zoals planvorming, vergunningverlening en toezicht en handhaving. Deze werkplaats is een mooie start wanneer u nog geen eigen vraagstuk kunt formuleren, maar wel wil beginnen met oefenen.
Spreker: Anneke Dierkx, DSO-expert bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet
Werkplaats Omgevingsplan Oud-Woensel
De werkplaats van de gemeente Eindhoven startte in het najaar van 2021. In deze werkplaats is Eindhoven aan de slag gegaan met het gebied Oud-Woensel. Ze heeft daar de gebruiks- en bouwactiviteiten in het omgevingsplan gezet. Het omgevingsplan Oud-Woensel is gepubliceerd in het DSO. De werkplaats Omgevingsplan is een van de werkplaatsen die VNG aanbiedt. Meer weten over deze concrete casus in de lichtstad Eindhoven? Kies op dinsdag 1 februari dan voor deze VNG werkplaats.
Sprekers: Bas Oerlemans, programmamanager Omgevingsplan bij gemeente Eindhoven en Irina Entrop, specialist digitale ruimtelijke ordening bij gemeente Eindhoven
Aanmelden voor een werkplaats
Wilt u meer informatie over een werkplaats of de mogelijkheden om u aan te melden? Voor interbestuurlijke werkplaatsen van het programma Aan de slag gaat u naar Bijeenkomsten om te oefenen. Voor werkplaatsen van de VNG gaat u naar de website van de VNG. Voor meer informatie of aanmelden voor een werkplaats van Geonovum, gaat u naar de website van Geonovum.
Terugkijken
U kunt de workshops met de 6 werkplaatsen terugkijken via Lessons learned: ervaringen van 6 werkplaatsen Implementatie - 1 februari 2022.
Zie ook
- Lessons learned: ervaringen van 5 werkplaatsen Implementatie én een praktijkvoorbeeld. (Opnames van de online bijeenkomst werkplaatsen implementatie, 26 oktober 2021)
- Opnames online bijeenkomst werkplaatsen Implementatie op 1 juli 2021.