Online bijeenkomst werkplaatsen én praktijkvoorbeelden Implementatie op dinsdag 26 oktober 2021
Wilt u wel eens meekijken met onze werkplaatsen en praktijkvoorbeelden? Omdat u nieuwsgierig bent wat daar behandeld wordt? Of omdat u wilt weten of een werkplaats ook iets voor uw organisatie is? Dat kan! Op dinsdag 26 oktober 2021 organiseert het programma Aan de slag met de Omgevingswet samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Geonovum een online bijeenkomst waarbij we u meenemen in werkplaatsen en praktijkvoorbeelden implementatie Omgevingswet.

Kijkje achter de schermen
Aan de hand van 6 verschillende werkplaatsen Implementatie en praktijkvoorbeelden krijgt u een kijkje in de keuken van de Omgevingswet. Hoe maakt u met al uw ketenpartners goede samenwerkingsafspraken? Welke uitdagingen kunt u tegenkomen? Hoe werkt u samen met uw partners toe naar een oplossing?
De werkplaatsen van Aan de slag, VNG en Geonovum hebben ieder hun eigen insteek, maar hebben als overeenkomst dat ze u op weg helpen bij het implementeren en doorgronden van de Omgevingswet. Als programma, VNG en Geonovum vinden we het belangrijk om de lessen uit de werkplaatsen te delen. En om zo te leren van elkaars ervaringen. Daarom doen 5 werkplaatsen en 1 praktijkvoorbeeld op dinsdag 26 oktober van 10 tot 12 uur hun verhaal tijdens een online bijeenkomst.
Het programma op 26 oktober 2021
Tijdens de bijeenkomst 'Lessons learned werkplaatsen en praktijkvoorbeelden' wordt duidelijk:
- waarom de deelnemende overheden zich hebben aangemeld
- met welke (keten)partners ze dat deden
- hoe ze het proces hebben doorlopen en ervaren
- wat hun bevindingen zijn
- welke ervaringen ze graag aan anderen meegeven.
Zo kunt u ook aan de slag!
In een korte pitch van anderhalve minuut stelt iedere werkplaats zich kort en krachtig voor. Daarna kiest u verdeeld over 2 rondes de werkplaats uit waarvan u meer wilt weten. In een verdiepende sessie van maximaal 35 minuten wordt u in deze subgroep diepgaander bijgepraat over de opgedane ervaringen.
Sfeerverslag en opnames
Van de plenaire sessie en de workshops met de werkplaatsen en praktijkvoorbeelden zijn een sfeerverslag en opnames gemaakt. Lees het verslag over de lessen die geleerd zijn in de werkplaatsen en bij het praktijkvoorbeeld. En bekijk de opnames van het inleidende gesprek en de workshops.
Tijdstip |
Beschrijving |
---|---|
10.00 - 10.05 uur |
Welkom |
10.05 – 10.15 uur |
Gesprek met Eva Tannehill (coördinator oefenen bij het programma Aan de slag), Leo van der Vlist (werkplaatscoach bij de VNG) en Mirella van der Velden (product owner Development Operations team bij Geonovum) |
10.15 – 10.25 uur |
Pitches ronde 1: in maximaal 90 seconden per werkplaats of praktijkvoorbeeld hoort u de highlights en kiest u 1 van de 3 werkplaatsen / praktijkvoorbeelden. |
10.25 – 11.00 uur |
Ronde 1: Verdieping werkplaatsen en praktijkvoorbeelden Implementatie
|
11.05 – 11.15 uur |
Pitches ronde 2: in maximaal 90 seconden per werkplaats of praktijkvoorbeeld, hoort u de highlights en kiest u 1 van de 3 werkplaatsen of praktijkvoorbeelden. |
11.15 – 11.45 uur |
Ronde 2: Verdieping werkplaatsen en praktijkvoorbeelden Implementatie
|
11.45 – 12.00 uur |
Afsluiting |
Welke werkplaatsen doen hun verhaal?
Werkorganisatie HLT Samen met het praktijkvoorbeeld opstellen van toepasbare regels
De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen zijn inmiddels 2 jaar gezamenlijk bezig met het opstellen van toepasbare regels. Een proces dat is begonnen met het opstellen van een plan van aanpak. Dat werpt nu zijn vruchten af. Met een brede interne werkgroep, maar dan even anders, maken ze deze toepasbare regels. Tijdens het proces liepen ze tegen verschillende drempels en doodlopende straatjes aan. Zo staan er bepaalde zaken in de juridische regels. Beleidsmakers interpreteren die anders. Én burgers voeren ze nog weer anders uit. Kortom, een super interessant leerproces.
De sessie wordt gegeven door Natalie van Hattum, jurist ruimtelijke ordening bij de gemeente Hillegom en Nicolet van Biemen, beleidsmedewerker Informatie bij Samenwerkingsorganisatie Hillegom Lisse en Teijlingen (HLT Samen).
Gemeente Rotterdam met de werkplaats DSO-keten
De gemeente Rotterdam heeft begin 2021 een Werkplaats DSO-keten uitgevoerd. Om te voorkomen dat andere gemeenten opnieuw het wiel uitvinden, is het belangrijk dat de bevindingen uit onder andere deze werkplaats gedeeld worden. Rotterdam neemt u mee in het proces van de Werkplaats DSO-keten. Daarnaast ontvangt u handige tips om zelf een Werkplaats DSO-keten op te tuigen. Bent u benieuwd naar de Werkplaats DSO-keten van gemeente 010? Komt dat zien!
De sessie wordt gegeven door Rob van der Meijden, projectleider bij de gemeente Rotterdam.
Geonovum met de werkplaats Derde Tranche TPOD’s
De werkplaats Derde Tranche TPOD’s heeft het doel om overheden de nieuwe functionaliteiten van de toepassingsprofielen voorbereidingsbesluit, instructie en reactieve interventie te laten beproeven. Ze hebben dat gedaan door proefbestanden te maken. Het resultaat daarvan is op overheid.nl en in de DSO-viewer te bekijken. Belangrijk onderdeel van de werkplaats was om over de ervaringen en resultaten te discussiëren. In deze sessie wordt dieper ingegaan op de ervaringen met het voorbereidingsbesluit. Aan bod komen de leerpunten, de tips en tops uit deze werkplaats. Deze werkplaats is vooral een aanrader voor geïnteresseerden en liefhebbers van de kerninstrumenten.
De sessie wordt gegeven door Nienke Jansen, senior adviseur digitale kerninstrumenten bij Geonovum.
Gemeente Bunnik met de werkplaats omgevingsplan
De Werkgroep omgevingsplan Bunnik vertelt u graag meer over haar deelname aan de werkplaats omgevingsplan. Het doel van de werkplaats is om tot een digitaal omgevingsplan voor de bestaande woonwijken in de kern Werkhoven en voor het aangrenzende agrarische gebied te komen. Tijdens dit proces staan de praktische digitale sessies centraal, waaraan ook experts van het Informatiepunt Leefomgeving deelnemen voor inhoudelijke advisering. De activiteiten lopen uiteen van een analyse en selectie van onder meer de geldende verordeningen tot het herschrijven en digitaliseren van de relevante regels. Deze worden tevens geannoteerd en toepasbaar gemaakt. Benieuwd hoe de gemeente Bunnik het heeft aangevlogen?
De sessie wordt gegeven door Marinka de la Croix, Rob Vermeulen en Mark Oosterbroek, allen beleidsadviseur ruimtelijke ordening bij de gemeente Bunnik.
Omgevingsdienst Achterhoek met de werkplaats vooroverleg vergunningaanvraag melkkoeienstal
In de Achterhoek zijn werkafspraken gemaakt aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Voor de werkplaats is gekozen voor de casus van het bouwen van een melkkoeienstal met een bedrijfswoning dichtbij een beek. Nadat de afspraken voor een vooroverleg over deze casus op papier zijn gezet, is het getest tijdens een werkplaats in de techniek. De centrale vraag: werkt de techniek zoals wij denken? Of moeten we met de samenwerkingspartners andere of aanvullende afspraken maken en die bespreken in het vooroverleg van de vergunningaanvraag? Dit is met recht een werkplaats met een luchtje. Geïnteresseerd hoe de Achterhoekers het hebben aangepakt en wat hun bevindingen zijn?
De sessie wordt gegeven door Annemieke Vos, juridisch adviseur en Sandra Vink, vergunningverlener Milieu bij de Omgevingsdienst Achterhoek.
Geonovum met de werkplaats Omgevingsvisie
In de werkplaats Omgevingsvisie komen professionals van verschillende bevoegd gezagen bij elkaar om de mogelijkheden van het instrument omgevingsvisie te verkennen en ervaringen te delen. Het uiteindelijke doel van de werkplaats is om te komen tot concrete resultaten van een vorm-inhoudelijk en technisch goede omgevingsvisie. Er wordt in de werkplaats concreet gewerkt aan enkele omgevingsvisies door zowel de provincie Utrecht als de gemeente Leiden.
De sessie wordt gegeven door Tjeerd Wits, scrum master bij TPOD team bij Geonovum, en Willeke Boeken, beleidsmedewerker digitale aspecten Omgevingswet bij gemeente Leiden. Zij vertellen over de leerpunten en de tips en tops uit deze werkplaats.
Voor wie is de bijeenkomst op 26 oktober?
Iedereen die geïnteresseerd is in het hoe en waarom van samenwerking in de keten, mooie praktijkvoorbeelden én ervaringen van andere bevoegd gezagen bij de implementatie van de Omgevingswet is welkom. We geven u een kijkje achter de schermen bij verschillende werkplaatsen Implementatie. Misschien loopt u zelf tegen een vraagstuk aan waarbij u graag praktische ondersteuning zou krijgen van een expert. Misschien bent u gewoon benieuwd hoe anderen het aanpakken. Het kan allemaal.
Zelf aanmelden voor een werkplaats?
Bent u samen met partners in de regio ook geïnteresseerd, of denkt u baat te hebben bij procesbegeleiding in een werkplaats? U kunt zich nog steeds aanmelden voor een werkplaats Implementatie. Lees meer over de criteria voor deelname aan een werkplaats.
Meer informatie
- Lees meer over wat werkplaatsen Implementatie inhouden en wat de voorwaarden zijn.
- Bekijk welke werkplaatsen op dit moment actief zijn.
- Lees het sfeerverslag van de bijeenkomst en bekijk de opnames van het plenaire deel en de workshops.