Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in het Omgevingsloket (speciaal voor gemeenten)
Vanaf september 2023 biedt het programma Aan de slag met de Omgevingswet weer online sessies aan, waarbij vergunningchecks voor activiteiten in het Omgevingsloket worden toegelicht. Dat gebeurt in 3 praktische sessies, gericht op gemeenten.
Tot 1 januari 2024 komt er veel op overheden af, zoals het maken van toepasbare regels voor vergunningchecks, indieningsvereisten en maatregelen. Een groot deel van de activiteiten is beschikbaar via de bruidsschat. Voor 9 gemeentelijke activiteiten bevat de bruidsschat wél de indieningsvereisten, maar géén vergunningcheck. Omdat de regels voor deze activiteiten lokaal verschillen, kan het Serviceteam Rijk (STR) geen toepasbare regels voor de vergunningcheck maken. Dit moeten gemeenten zelf doen.
In 3 online sessies leggen experts van het programma uit hoe de toepasbare regels voor die vergunningchecks worden opgesteld.
Hoe dragen toepasbare regels bij aan de dienstverlening?
Toepasbare regels zijn begrijpelijke vertalingen van de juridische regels die door overheden in het Omgevingsloket worden geplaatst. Inwoners en bedrijven krijgen met de toepasbare regels te maken wanneer ze vragen beantwoorden in de vergunningchecks, bij het aanvragen van een vergunning en bij het opvragen van maatregelen.
Toepasbare regels dragen daarmee direct bij aan het niveau van de digitale dienstverlening voor inwoners en bedrijven. Wanneer dit niet op orde is, krijgt het klantcontactcentrum (KCC) met veel vragen te maken over het wel of niet aanvragen van vergunningen en de werking van het Omgevingsloket. De digitale dienstverlening van overheden hangt dus direct samen met de kwaliteit en aanwezigheid van toepasbare regels. De vergunningcheck is nodig om de initiatiefnemer naar de juiste vergunningaanvraag te leiden.
Online sessies toepasbare regels
Om u te helpen bij het opstellen van toepasbare regels voor vergunningchecks, bieden we vanaf september 2023 een nieuwe reeks online sessies toepasbare regels aan. Wij nodigen u hiervoor van harte uit. Hieronder leest u meer over de opzet en kunt u zich aanmelden. In de periode van oktober 2022 tot en met juli 2023 hebben deze online sessies al plaatsgevonden.
Nog niet alle gemeenten hebben toepasbare regels gemaakt voor de 9 activiteiten. Het is belangrijk dat u dit als gemeente zo snel mogelijk gaat oppakken. Om u daarbij te ondersteunen, geven experts van het programma Aan de slag met de Omgevingswet online sessies (bekijk de data en tijden van de sessies). Hierin behandelen wij de Wabo artikel 2.2-activiteiten in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Voor wie zijn de sessies bedoeld?
De sessies zijn toegespitst op gemeentelijke regelbeheerders, regelmodelleurs of regelanalisten. Uiteraard zijn ook anderen welkom die meer willen weten over vergunningchecks en activiteiten in het Omgevingsloket.
Voorwaarde voor deelname is dat u kunt inloggen in het regelbeheersysteem.
Wat leert u tijdens de sessies?
De online sessies bestaan uit 3 bijeenkomsten, waarin u praktische handvatten krijgt voor het maken van de toepasbare regels voor de 9 Wabo artikel 2.2-activiteiten:
- Alarminstallatie hebben
- Activiteit die betrekking heeft op een gemeentelijk monument
- Boom kappen of houtopstand vellen
- Bouwwerk slopen
- Bouwwerk slopen in een gemeentelijk beschermd of rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht
- Handelsreclame maken of voeren
- Roerende zaken opslaan
- Uitweg maken, hebben of veranderen of het gebruik daarvan veranderen
- Werk, niet-zijnde bouwwerk, of werkzaamheid uitvoeren
Inhoud sessie 1
- In sessie 1 kijken we naar de toepasbare regels in uw gemeente.
- We nemen de content in het DSO onder de loep: wat is er en wat moet u zelf doen?
- We geven uitleg over de Registratie Toepasbare Regels (RTR) en leggen de relatie tussen activiteiten en werkzaamheden uit.
- We kijken naar de situatie in het huidige Omgevingsloket online (OLO) en wat u moet doen voor de activiteit 'Alarminstallatie hebben'.
- Tot slot maakt u een actieplan.
Inhoud sessie 2
- In sessie 2 blikken we kort terug op de onderwerpen Registratie Toepasbare Regels (RTR) en de relatie tussen activiteiten en werkzaamheden.
- We nemen u mee in de activiteiten over monumenten, slopen en uitweg. We bespreken wat de mogelijke uitkomsten zijn, welke bijzonderheden er zijn en we gaan dieper in op de interbestuurlijke context.
Inhoud sessie 3
- In sessie 3 komen de overige activiteiten aan de orde.
- Daarnaast wordt ingegaan op het testen en beheren van toepasbare regels.
- Ook bespreken we waar u aan moet denken als u toepasbare regels gaat maken.
Datum en tijdstip bijeenkomsten
Alle sessies worden online aangeboden en duren 2 uur. Na aanmelding ontvangt u een link voor deelname.
Data en tijden
- Donderdag 14, 21 en 28 september van 14.00 - 16.00 uur
- Dinsdag 26 september, 3 oktober en 10 oktober van 9.00 - 11.00 uur
- Donderdag 2, 9 en 16 november van 14.00 - 16.00 uur
Begeleiding van de sessies
De sessies worden begeleid door:
- Florien de Jong, business- en implementatieconsultant bij Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)
- Claire Vermeulen, juridisch adviseur Omgevingswet bij Rijkswaterstaat
Aanmelden
Wilt u de sessies volgen? Meld u dan aan via het aanmeldformulier.
Kosten
Deelname is gratis.
Meer informatie
Wilt u meer informatie of tips over toepasbare regels? Kijk dan op Tips voor toepasbare regels aanleveren aan het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Begrip: Toepasbare regels
Toepasbare regels zijn begrijpelijke vertalingen van juridische regels. Overheden maken toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar kunnen burgers en bedrijven controleren of ze een vergunning moeten aanvragen voor hun plan. Dat doen ze door vragen te beantwoorden. Toepasbare regels dragen zo bij aan de digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven. Overheden kunnen alleen toepasbare regels maken voor hun eigen juridische regels. Lees meer op de pagina Introductie toepasbare regels.
Begrip: Vergunningcheck
De vergunningcheck is één van de gebruikersfuncties in het Omgevingsloket. Met de vergunningcheck kunnen burgers en bedrijven controleren of ze vergunning nodig hebben voor hun initiatief. Dit gebeurt via vragenbomen met eenvoudige vragen en antwoorden.