Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Bijeenkomsten 
  3. Implementatiedag Omgevingswet 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Programma Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet: werkende ketens in de Omgevingswet

Op dinsdag 27 oktober 2020 organiseerde het programma Aan de slag met de Omgevingswet een online Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet met als thema 'Werkende ketens in de Omgevingswet'.

Samenwerken aan werkende ketens

Tijdens de Inspiratiedag gingen we in op 'samenwerken aan werkende ketens' en inspireerden we elkaar met ervaringen en voorbeelden uit de praktijk.

Terugkijken

Alle sessies van de Inspiratiedag kunt u terugkijken als webinar op een moment dat het u goed uitkomt. Kijk voor een totaaloverzicht op de pagina Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet.

Voorprogramma

Introductie DSO en Introductie Omgevingswet

Wilt u goed beslagen ten ijs komen, dan hebben we 2 webinars speciaal voor starters en degenen die een opfriscursus willen:

  1. Introductie Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) door Gijs van Duijn en Roland Willemsen.
  2. Introductie Omgevingswet: de wereld van de Omgevingswet door Annemieke Schattenberg van het Informatiepunt Leefomgeving. Moderatoren: Nicoline van den Heuvel en Eva Tannehil, beiden van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Plenair

Werkende ketens Omgevingswet in de regio

Wat gebeurt er in de regio om de ketens binnen de Omgevingswet werkend te krijgen?

We schetsen hiervan een beeld door in gesprek te gaan met Regionale Implementatie Coaches (RIO's) en mensen uit de regio over hun ervaringen tot nu toe. Zo zijn we benieuwd naar wat hen opvalt, welke stappen er zijn genomen en vooral hoe u verbinding maakt. Ook gaan we in op het centraal stellen van de keten, welke adviezen en hulpmiddelen daarbij nodig zijn en op welke manier we samenwerken om dat einddoel te bereiken.

Overheden kunnen inmiddels al 10 jaar experimenteren met de Crisis- en herstelwet (Chw) vooruitlopend op de Omgevingswet. Maak kennis met de Chw-database.

Middagprogramma

In 4 sporen bieden we u sessies aan over het leren, oefenen, doen en samenwerken. Tijdens de sessies is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Hieronder lichten we de sporen toe.

Spoor 1: Leren

Ronde 1: Werkende processen: vergunningaanvragen behandelen conform de Omgevingswet

De Omgevingswet heeft impact op veel gemeentelijke werkprocessen. Om te kunnen toetsen of uw werkprocessen Omgevingswetproof zijn, heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een aanpak ontwikkeld: 'werkende processen'.

Onderdeel van deze aanpak is bijvoorbeeld:

  • het beleidsproces
  • wijzigen omgevingsplan
  • behandelen vergunningaanvraag
  • toezicht en handhaving
  • verkennen en begeleiden initiatief

Binnen deze procesmodellen is aandacht voor alle aspecten waar de Omgevingswet impact op heeft. Denk aan dienstverlening, uitvoeren procesactiviteiten, informatievoorzieningscomponenten, ketenafstemming, leges of kosten en competenties van medewerkers.

De belangrijkste boodschap achter de aanpak: alle aspecten maken samen een proces Omgevingswetproof en werkend!

We nemen u mee in het vergunningenproces en de impact die de Omgevingswet heeft op dit proces en op alle genoemde aspecten. We staan stil bij de naar voren  gekomen aandachtspunten uit de werksessies die wij hebben gefaciliteerd in het land. Deze kennis delen wij graag en we gaan daarover graag met u in gesprek!

Sprekers: Jacco Albers, programmamanager Omgevingswet (VNG) en Ellen Zwiers, processpecialist Omgevingswet

Ronde 2: DSO in de keten

In een rondetafelsessie gaan we in gesprek over vragen die in het veld leven en die het DSO raken. We richten ons hierbij op vragen waarbij de focus ligt op DSO-Landelijke Voorziening (LV).

  • Wanneer gaat het DSO in productie?
  • Hoe werk ik met het Open Stelsel?
  • Hoe zit het met de informatieproducten?
  • Hoe kan ik aansluiten op participatie?
  • Hoe kan ik efficiënt grote aantallen aanvragen en meldingen doen?
  • Wat is op dit moment de volledige functionaliteit voor oefenen?

Sprekers: Maaike Pijnaker, Arie Duindam en Martin Brederoo, productmanagers van de tactisch-beheerorganisatie (TBO)

Ronde 3: Demo DSO – nieuwe schakels in de keten

Met een aantal demonstraties van functionaliteiten laten we zien wat er in de laatste periode is ontwikkeld in het DSO. We richten ons hier op 2 hoofdthema's van het afgelopen kwartaal: muteren en machtigen. Zo krijgt het wat meer focus dan puur een What's new-demo.

Sprekers:

  • Maaike Pijnaker, Arie Duindam en Martin Brederoo, productmanagers van de TBO
  • Product owners van de OBO-partijen (KOOP, Kadaster en Rijkswaterstaat)

Spoor 2: Oefenen

Ronde 1: Gecoördineerd toezicht past bij de geest van de Omgevingswet

In dit webinar staan de uitgangspunten van de Omgevingswet voor het organiseren van toezicht centraal. En we gaan in op toezicht als onderdeel van de beleidscyclus.

In deze sessie bespreken Wim Vlieger en Patricia Palmen een aantal inrichtingsissues van toezicht en handhaving. Daarna gaat Wim Vlieger in op gecoördineerd toezicht en de ervaringen van de zogenaamde toezichttafel Loosduinen.

Sprekers: Patricia Palmen, coördinator implementatie VTH Omgevingswet (VNG), Wim Vlieger, beleidsmedewerker Omgevingswet (gemeente Den Haag)

Ronde 2: Regionaal aanbod voor het omgevingsplan

VNG en het programma Aan de slag met de Omgevingswet hebben voor gemeenten hulpmiddelen ontwikkeld voor het maken van en het oefenen met het omgevingsplan. Die hulpmiddelen vormen de basis van 3 (online) bijeenkomsten die de regio ondersteunen bij het maken van en oefenen met een omgevingsplan.

  • U krijgt in deze sessie inzicht in de manier waarop u structuur kunt aanbrengen in uw omgevingsplan.
  • U krijgt inzicht in welke keuzes u hebt.
  • U gaat onder begeleiding aan de slag met concrete casuïstiek uit uw eigen organisatie (gemeente of uitvoeringsdienst).
  • We geven u een inkijkje in de aangeboden aanpak en we beantwoorden uw vragen.
  • Wim van Oekel, Regionaal Implementatiecoach Omgevingswet, deelt ervaringen van de 1e regio waar het traject van start is gegaan.

Sprekers: Esther Poot en Jos Dolstra, met een bijdrage van Wim van Oekel

Ronde 3: Toepasbaar maken van juridische regels voor dienstverlening

Toepasbare regels of vragenbomen, vindt u terug in 2 van de 3 onderdelen van het DSO-loket. Dit is voor een initiatiefnemer de 1e kennismaking met de overheid als het gaat om een verandering van de leefomgeving.

Is het maken van toepasbare regels verplicht? Nee, want alle overheden krijgen de bruidsschatregels toepasbaar gemaakt.

Kunt u zonder? Nee, want om uw dienstverleningsniveau te handhaven, is het noodzakelijk om te weten welke regels wel en niet toepasbaar gemaakt moeten worden.

Tijdens deze sessie gaan we in op:

  • nut en noodzaak van toepasbare regels
  • waar ondersteuning geboden wordt aan regio’s bij het bepalen van een strategie
  • de interbestuurlijke afstemming van toepasbare en juridische regels.

Spreker: Leana Vlok, Regionaal Implementatiecoach Omgevingswet, en Annemieke Vliegen, Rijkswaterstaat

Spoor 3: Doen

Ronde 1: Vullen van het DSO – wie, wat, waar, wanneer en hoe?

In deze sessie geven we inzicht in wat er minimaal aan content in de landelijke voorziening van het DSO moet staan. En wie die wanneer moet leveren. Daarnaast leggen we uit wat bevoegde overheden kunnen met content in het DSO-LV naast of bovenop het wettelijk minimum. Omdat er nog geen productieomgeving van DSO-LV live is, geven we vooral praktijkvoorbeelden van oefenen met vullen op de preproductie-omgeving.

Spreker: Jitske Brommet, Raakvlakmanager DSO-wetgeving

Doelgroep:

  • medewerkers bij bevoegde overheden die moeten aansluiten op of werken met DSO-LV. En de mensen die hen aansturen, bijvoorbeeld projectleiders of programmamanagers Implementatie Omgevingswet
  • hun adviseurs, bijvoorbeeld bureaus die omgevingsplannen maken
  • medewerkers bij bevoegde overheden die nu ook bezig zijn met de dingen die straks in het DSO zitten. Bijvoorbeeld makers van bestemmingsplannen, en verordeningen.

Niveau: halfgevorderden en gevorderden

Ronde 2: Pilot Viskwekerij, met een omgevingstafeloverleg en het behandelen van een aanvraag onder de Omgevingswet

Om goed voorbereid te zijn op de komst van de Omgevingswet hebben wij een realistische casus doorlopen die in 8 weken tijd beoordeeld moest worden.

In beeld is gebracht:

  • wat de impact is voor de omgevingsdiensten
  • hoe de samenwerking met andere overheden in haar werk gaat
  • dat het schrijven van een vergunning een uitdaging was.

Tijdens de sessie gaan wij in op de resultaten van de pilot en de aanbevelingen voor onze organisatie, partners en Programma aan de slag met de Omgevingswet.

Spreker: Saskia van Miltenburg, projectleider Omgevingswet en vergunningverlener milieu, Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA)

Ronde 3: Vooruitlopend op de Omgevingswet – Rijssen-Holten

De Crisis- en herstelwet (Chw) werd in 2010 het leven in geroepen, destijds met als doel om de crisis te bestrijden. Inmiddels in 2020 staat de Chw in het teken van voorsorteren op én experimenteren met de Omgevingswet. We zijn ruim 400 projecten verder en hebben daarmee veel kennis en ervaring in handen over hoe het straks in 2022 gaat werken onder de Omgevingswet. Bijvoorbeeld de gemeente Rijssen-Holten. De gemeente wil het buitengebied ontwikkelen en heeft daarvoor een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt. Zo’n plan loopt vooruit op het omgevingsplan uit de Omgevingswet.

Tijdens deze sessie wordt u geïnformeerd over hoe de Chw uw project mogelijk verder kan helpen én deelt de gemeente Rijssen-Holten haar lessen en ervaringen met u.

Sprekers: Monique Arnolds (projectleider Chw), Jeroen Nijsink en Alie Stegerman, beiden van de gemeente Rijssen-Holten

Spoor 4: Samenwerken

Ronde 1: Samenwerking gemeenten en stedenbouwkundige bureaus

Hoe werkt dat onder de Omgevingswet?

Veel gemeenten werken bij het maken van een bestemmingsplan samen met een stedenbouwkundig bureau.

  • Wat gaat de Omgevingswet veranderen aan die samenwerking?
  • Hoe kan deze samenwerking organisatorisch worden vormgegeven?
  • Hoe gaat de ICT-ondersteuning eruitzien?

VNG sprak de afgelopen periode meerdere gemeenten, bureaus en softwareleveranciers over dit onderwerp. In deze sessie presenteren we interactief de eerste bevindingen én gaan we met de deelnemers in gesprek over de samenwerking.

Sprekers: Jos Dolstra, VNG-adviseur wet- en regelgeving en kerninstrumenten, Nils Couwenbergh, VNG-adviseur informatievoorziening

Ronde 2: Participatiebeleid onder de Omgevingswet met voorbeelden

  • Waaruit bestaan de participatieverplichtingen in de Omgevingswet?
  • Hoe geeft u invulling aan het onderdeel: participatiebeleid – de invulling van de motie-Nooren c.s.?

Samen gaan we op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Dit doen we aan de hand van een korte toelichting op de juridisch kant van participatie en de uitleg van de gemeenten Eindhoven en Amersfoort over hun 1e acties en tussenresultaten.

Sprekers: Sarah Ros (VNG), Mirjam Wingelaar (Amersfoort), Caroline Hovenkamp (Eindhoven)

Ronde 3: Een ‘werkend’ omgevingsplan voor Vlissingen?

In deze sessie wordt een toelichting gegeven over hoe u van een Nota van Uitgangspunten komt tot een ‘werkend’ omgevingsplan dat getoond wordt in het Omgevingsloket.

Wij doen dit aan de hand van een concrete casus in het Scheldekwartier van Vlissingen. En laten u zien wat daar allemaal bij komt kijken. Van doelen en ambities, de opbouw van juridische regels, de keuzes bij het maken van werkingsgebieden tot en met het formuleren van toepasbare regels.

We delen onze ervaringen uit de Praktijkproef (lessons learned). En nemen u mee in het proces van de totstandkoming van een omgevingsplan en doen daarbij praktische aanbevelingen.

Deze Praktijkproef is met veel enthousiasme uitgevoerd door een consortium van stedenbouwkundige en ingenieursbureaus in opdracht van VNG en het DSO-programma.

Sprekers: Ronald Bakker (gemeente Vlissingen), Tom Hagens (KuiperCompagnons), Erik Lubberink (Geodan, projectleider)

Inspiratiedagen Implementatie Omgevingswet

  • Bekijk de korte sfeerimpressie van de 2e Inspiratiedag van 27 oktober 2020. Of kijk de sessies terug via de pagina Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet 27 oktober 2020.
  • Bekijk ook de korte sfeerimpressie van de 1e Inspiratiedag van 7 juli 2020. U kunt ook alle sessies terugkijken via de pagina Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet 7 juli 2020.


Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg