Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Bijeenkomsten 
  3. Implementatiedag Omgevingswet 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet - programma 9 september 2021

Op donderdag 9 september 2021 organiseerde het programma Aan de slag met de Omgevingswet voor de 5e keer een online Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet. Het centrale thema deze dag was oefenen. Het programma bevatte naast een plenair deel maar liefst 15 workshops én 2 spreekuren waar deelnemers terechtkonden met hun vragen.

Doelgroep

De Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de implementatie van de Omgevingswet. Bijvoorbeeld medewerkers bij gemeenten, provincies, waterschappen, Rijk, omgevingsdiensten, GGD-GHOR en veiligheidsregio's, maar ook raadsleden van gemeenten.

Programma

  • Plenaire deel
  • Workshops
  • Avondprogramma voor raadsleden

PLENAIRE DEEL

Centraal thema: Landelijk oefenen

Met verschillende ervaringsdeskundigen uit het land bespreken Joyce de Jong (implementatiemanager bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet) en Cathelijne Peters (programmadirecteur bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet) de stand van zaken van het oefenen. Welke implementatieondersteuning wordt er aangeboden? Is dit afdoende? Wat staat er op stapel? En wat is de urgentie van het oefenen? Met andere woorden: waar werken we met z’n allen naar toe?

De koepels (Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Interprovinciaal Overleg (IPO) en Unie van Waterschappen) laten hun licht schijnen over de ondersteuning van hun achterban en de wijze waarop zij de komende periode het oefenen vorm geven.

Rotterdam deelt als G6-gemeente haar ervaringen over de implementatie van de wet en het oefenen. Ook doen enkele softwareleveranciers hun verhaal. Waar lopen ze tegenaan en op welke manier kunnen zij bevoegd gezagen ondersteunen?

WORKSHOPS

Workshop Overgangsrecht Omgevingswet

Overgangsrecht: wat is het en hoe kunt u het strategisch gebruiken bij de implementatie?
In deze workshop gaan we in op het overgangsrecht uit de Omgevingswet. En op hoe u daar strategisch gebruik van kunt maken in het kader van de implementatie. Hoe kunt u handig kijken naar uw planvoorraad om risico’s rond inwerkingtreding voor uzelf kleiner te maken? Hoe werkt het overgangsrecht rond vergunningen? En hoe kunt u het mutatiescenario 'intrekken/vervangen' in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) gebruiken als alternatief voor complexere mutaties?

Doelgroep: medewerkers van overheden en eventueel hun softwareleveranciers die werken aan de implementatie van de Omgevingswet en het DSO.

Niveau: beginners / half gevorderden. Wie zich al eens goed verdiept heeft in het overgangsrecht en op basis hiervan al keuzes heeft gemaakt in zijn eigen implementatieproces, gaat hier weinig tot niets nieuws horen. Wie dat nog niet gedaan heeft, wordt mogelijk op een nuttige manier aan het denken gezet.

Sessie door: Jitske Brommet, coördinator Vullen DSO-LV bij programma Aan de slag met de Omgevingswet

Meer informatie: Deze workshop is een herhaling van een workshops tijdens de vorige Inspiratiedag op 20 mei 2021. Wegens de grote belangstelling toen geven we de workshop nogmaals. De workshop bevat geen nieuwe informatie!

Workshop Oefenen in het Omgevingsloket: de klikdemo

Het Omgevingsloket is bij invoering van de Omgevingswet een onmisbare tool. Het is immers een bron van informatie voor de initiatiefnemer. Het leren kennen van het Omgevingsloket biedt u dan ook een belangrijke basis die u verder helpt. We nemen u tijdens deze laagdrempelige sessie in vogelvlucht mee in de werking van het Omgevingsloket. Want hoe doet u een vergunningcheck en hoe dient u een vergunningaanvraag in? Ook wordt u op hoofdlijnen meegenomen in de Regels op de kaart. De sessie geeft een beeld van de reguliere oefensessies waarvoor u zich nog steeds kunt inschrijven. Deze sessie dient als goede basis om de sessie ‘Mijn DSO in functiegerichte demo’s’ te volgen.
Sessie door: Gijs van Duijn, Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO) en Yanda van Dijk, expert Toepasbare regels bij programma Aan de slag met de Omgevingswet.
Niveau: Basis
Doelgroep: Niet van toepassing
Meer informatie: webpagina Oefenen met klikdemo's in het Omgevingsloket

Workshop Online campagne Omgevingswet

Over 10 maanden treedt de Omgevingswet in werking. Om ervoor te zorgen dat inwoners en ondernemers weten wat deze wet voor hen betekent, is er een Toolkit ontwikkeld. Aanvullend aan de Toolkit start een landelijke online campagne Omgevingswet. Online zetten we verschillende kanalen in waarmee we specifieke doelgroepen benaderen met voor hen op maat gemaakte ‘weetjes’ over de Omgevingswet.

Tijdens de Inspiratiedag laten we zien hoe de online campagne is opgezet. En: we vragen ook om actieve input. Er staat een aantal pay-offs klaar en we vragen u daarop te reageren. Kortom: u bent onderdeel van het testpanel. We ruimen veel tijd in om uw vragen te beantwoorden.

Sessie door: Esther Pastoors, communicatieadviseur programma Aan de slag met de Omgevingswet en Merlijn Wessels, campagneleider Osage
Niveau: Basis
Doelgroep: Communicatieadviseurs, projectleiders en andere geïnteresseerden
Meer informatie: Toolkit Omgevingswet

Workshop Start ‘Mijn DSO’ in functiegerichte oefensessies

Met de komst van de Omgevingswet verandert er veel in uw dagelijkse werkzaamheden. De impact voor bijvoorbeeld medewerkers van de frontoffice, VTH'ers, planmakers en DSO-beheerders is groot. Om u voor te bereiden op wat komen gaat, starten we op 13 september 2021 met speciale oefensessies voor deze 4 functiegroepen. Tijdens deze workshop nemen we u in vogelvlucht mee in de nieuwe oefenaanpak. De sessies hebben tot doel om het DSO te ervaren en u bewust te maken van de impact op uw werkzaamheden. Heeft u de klikdemo in het Omgevingsloket al gevolgd? Dan is dit een mooi vervolg. Uiteraard kunt u deze sessie ook zonder klikdemo volgen.

Sessie door: Adrie van Bohemen, DSO-expert bij programma Aan de slag met de Omgevingswet
Niveau: Basiskennis DSO
Doelgroep:
Medewerkers frontoffice, VTH, planmakers en DSO-beheer
Meer informatie:
Oefenen met mijn DSO in functiegerichte sessies

Workshop Oefenfaciliteiten vanaf oktober 2021

Vanaf oktober 2021 start het landelijk oefenen met het DSO. Om een metafoor te gebruiken: het werken met het DSO lijkt op rijles. De kandidaat kan zelfstandig de auto besturen, maar er zijn wat extra voorzieningen voor de veiligheid aangebracht, zoals een extra spiegel en een extra rempedaal. Zo is het ook met DSO. De voorziening is klaar voor gebruik, maar ook hier zijn wat extra voorzieningen nodig om het oefenen te faciliteren. U kunt daarbij denken aan een aanmeldprocedure voor ondersteuning, een 'stopknop', de basischeck, de aanwezigheid van testeilanden en een noodprocedure voor het verwijderen van gegevens. In deze sessie krijgt u meer informatie over de ‘extra voorzieningen’ die gebruikt kunnen worden tijdens het oefenen.

Spreker(s): Peter Kok, DSO-expert bij programma Aan de slag met de Omgevingswet en Leana Vlok, Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO)
Niveau: Basiskennis DSO
Doelgroep: Niet van toepassing

Spreekuur Omgevingswet: Oefenen

Het thema van de Inspiratiedag is oefenen in al haar verschijningsvormen. In het spreekuur kunt u vragen stellen over de implementatieondersteuning in interbestuurlijke werkplaatsen, oefensessies met Mijn DSO, over de klikdemo’s, de oefencasussen et cetera. U bent kortom van harte welkom met alle onduidelijkheden, vragen en suggesties.

Sessie door: Eva Tannehill, coördinator Oefenen bij programma Aan de slag met de Omgevingswet en Leo van der Vlist, werkplaatscoach bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
Niveau: Niet van toepassing
Doelgroep: Niet van toepassing
Meer informatie: Wilt u vaker een spreekuur Omgevingswet bezoeken? Iedere dinsdag van
13.00 tot 14.30 uur bent u welkom via Spreekuren Omgevingswet.

Workshop Aanvullingsspoor grondeigendom

Tijdens deze workshop hoort u meer over de inhoud van het Aanvullingsspoor grondeigendom, zoals de wijzigingen voor het kostenverhaal bij gebiedsontwikkeling en onteigening. Hierbij ligt de nadruk op wat programmamanagers en projectleiders moeten doen om ervoor te zorgen dat hun organisatie goed is voorbereid op de inwerkingtreding van dit onderdeel van de Omgevingswet.

Sessie door: Jeroen Huijben, coördinator grondbeleid/projectleider aanvullingsspoor grondeigendom bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Sarah Ros, Regionale Implementatiecoach Omgevingswet
Niveau: Basiskennis van aanvullingssporen
Doelgroep:
 Programmamanagers en projectleiders
Meer informatie: Voor een algemene introductie over het Aanvullingsspoor grondeigendom kunt u het webinar van 7 mei 2021 terugkijken.

Workshop Vooruitblik DSO-LV in oktober 2021

Vanaf oktober a.s. start het landelijk oefenen met het DSO. Tegen die tijd is de nieuwe functionaliteit beschikbaar die op dit moment nog gebouwd wordt. Ter voorbereiding en inspiratie op het oefenen is het goed om hiervan kennis te nemen. Zo kunt u zich voorbereiden op wat het DSO al dan niet te bieden heeft. In deze sessie wordt vooral ingegaan op ‘what’s new’ voor de aanstaande oefenpraktijk.

Sessie door: Wimfred Grashoff, programmamanager Digitalisering en Ontsluiting Omgevingsplan) bij de VNG en Maaike Plakman, productmanager bij het Kadaster
Niveau: Basiskennis van het DSO
Doelgroep:
Niet van toepassing

Workshop: Ketentest VTH: proces- en ICT-inrichting

In deze sessie leert u hoe u als gemeente of omgevingsdienst de VTH-keten systematisch kunt beproeven en inregelen. Als deelnemer krijgt u een toolbox aangeboden. Daarmee kunt u gestructureerd en compleet testscenario's opbouwen en doorlopen. De materialen in uw box zijn situatieschetsen, informatieschetsen, procesvariaties, bevindingenlijst en netwerkkaart.

En het blijft niet alleen bij uitleg: in een aantal vingeroefeningen gaan we actief aan de slag met de toolbox. Als ondersteuning daarbij begeleidt de VNG onder andere Train the Facilitator-cursussen en/of eventuele andere praktische begeleiding. U krijgt een doorkijkje van wat er zoal inhoudelijk aan bod komt.

Sessie door: Alexander Hermanns, senior implementatiemanager Omgevingswet bij de VNG en Patricia Palmen, VNG
Niveau: gevorderd
Doelgroep:
Iedereen die verantwoordelijk is voor het werkend krijgen van de integrale VTH-keten

Spreekuur Omgevingswet: DSO

Heeft u vragen, suggesties of wilt u ervaringen delen? Tijdens het spreekuur DSO is daar alle ruimte voor.

Spreker(s): Adrie van Bohemen, DSO-expert bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet
Niveau: Niet van toepassing
Doelgroep: Niet van toepassing
Meer informatie: Wilt u vaker een spreekuur Omgevingswet bezoeken? Iedere dinsdag van 13.00 tot 14.30 uur bent u welkom via Spreekuren Omgevingswet.

Workshop Het aanpassen van de bruidsschat: hoe werkt de keten in de praktijk?

In deze sessie nemen we u aan de hand van een concreet voorbeeld mee in de manier waarop de bruidsschat in de keten werkt. Met de activiteit ‘maken of voeren van handelsreclame’ doorlopen we een casus in 4 stappen. Na afloop heeft u inzicht in de wijze waarop u deze activiteit op verschillende niveaus kunt aanvliegen.
Allereerst schetsen we het juridisch kader. Vervolgens ziet u hoe de activiteit landt in het nieuwe omgevingsplan (met als voorbeeld het casco van de VNG). Het derde blok laat zien hoe de activiteit wordt geannoteerd. Tot slot maken we er toepasbare regels voor.

Sessie door: Annemieke Schattenberg, jurist bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO), Annemieke Vliegen, expert Toepasbare Regels bij programma Aan de slag, Nienke van Rensen, jurist programma invoering Omgevingswet bij de VNG en Richard de Graaf, informatieanalist bij Geonovum
Niveau: Basiskennis
Doelgroep: Niet van toepassing

Workshop Ervaringen uit werkplaats Werkorganisatie Duivenvoorde

Als Werkorganisatie Duivenvoorde werkten de gemeente Katwijk, de Omgevingsdienst West-Holland, Veiligheidsregio Hollands Midden, provincie Zuid-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland samen in een interbestuurlijke werkplaats. Gezamenlijk toetsten ze of de samenwerkingsafspraken in de keten, van initiatief tot afhandeling, werken. In deze workshop delen ze hun ervaringen graag met u. Waar ging het goed en waar liepen ze tegenaan? Uw vragen over aanpak en werkwijze zijn welkom.

Sessie door:
Pleun Verheijden, beleidsadviseur bestemmingsplannen en planbegeleiding bij de gemeente Voorschoten en Eric Meijer, adviseur en specialist Omgevingsveiligheid bij Veiligheidsregio Hollands-Midden (VRHM)
Niveau: Niet van toepassing
Doelgroep: Niet van toepassing
Meer informatie: Meer informatie over de werkplaatsen vindt u op Werkplaatsen implementatie Omgevingswet

Workshop Is uw organisatie al bezig de ‘mens-kant’ Omgevingswetproof te maken?

Een transformatie zoals ingegeven door de Omgevingswet gaat niet zonder de 'mens'-kant mee te nemen. De VNG heeft Omgevingswetproof competentieprofielen ontwikkeld die hieraan richting geven. In deze sessie staan we stil bij de achtergrond van de competentieprofielen en toepasbaarheid ervan. Aan het einde van de sessie denken we met de deelnemers na over het praktische gebruik en de uitdagingen.

Sessie door: Jacco Albers, programmamanager Omgevingswet bij de gemeente Zwolle en Vincent Damen, programmamanager klantgericht samenwerken in ketens bij de gemeente Utrecht
Niveau:
Niet van toepassing
Doelgroep:
HR-medewerkers en verandermanagers die betrokken zijn bij de veranderende competenties van medewerkers door de komst van de Omgevingswet
Meer informatie: Het maximum aantal deelnemers is 20 personen.

Workshop Inzicht in wet en loket met een werkplaats

Afgelopen maanden is er veel geoefend en geleerd in werkplaatsen. De koepels en het programma Aan de slag met de Omgevingswet hebben met bevoegd gezagen ontdekt wat wel en niet kan, wat werkt en wat succesvol is. Zo hebben DSO-experts in verschillende regio’s een casus gebruikt waarmee u in de samen met samenwerkingspartners in 5 sessies de gehele werkende keten (van idee tot afhandeling en van plan tot publicatie) kunt doorlopen. Na zo’n werkplaats heeft u een goed beeld va wat een organisatie met haar samenwerkingspartners moet regelen om tot een werkend geheel te komen. Tijdens deze sessie geven we u achtergrondinformatie over het oefenen in een werkplaats. Maar ook andere implementatieondersteuning komt aan bod. In algemene zin praten we u bij over de inhoud, opzet, voorbereidingen en leerpunten uit werkplaatsen, oefensessies in het Omgevingsloket en sessies voor specifieke functies. Het hele palet aan oefenmethoden komt dus voorbij. Wilt u starten met oefenen, maar weet u niet hoe of waar u moet beginnen? Meld u dan aan voor deze workshop. We helpen u graag op weg.

Sessie door: Leana Vlok, Regionaal Implementatie Coach
Niveau: Niet van toepassing
Doelgroep: Niet van toepassing
Meer informatie: Meer informatie over alle vormen van oefenen vindt u op onze verzamelpagina over Oefenen.

Workshop Juridische en toepasbare regels maken voor de waterschapsverordening, op basis van beslistabellen & lessons learned

De workshop start met een introductie van de manier waarop het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) de waterschapsverordening opbouwt. Het proces van de totstandkoming van de doelgerichte juridische en toepasbare regels wordt uitgelegd, tot aan publicatie in het DSO. U ziet hoe het HDSR de juridische en toepasbare regels schrijft, op basis van beslistabellen waarin hun waterschapsdoelen verwerkt zijn. Gedurende dit proces is het HDSR ook tegen zaken aangelopen die minder soepel verliepen. Ook die komen aan bod. De presentatie wordt afgesloten met de belangrijkste lessons learned. Tot slot is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Sessie door: Sophie Hasselman, juridisch adviseur bij HDSR en BertJan Kaan, adviseur informatiemanagement bij HDSR.
Doelgroep: iedereen die bezig is met het opstellen van een waterschapsverordening, omgevingsplan of omgevingsverordening. Vanuit verschillende disciplines kan het verhaal interessant zijn: het schrijven van de juridische regels en toepasbare regels, maar ook de verordening en Geo naar het DSO brengen.
Niveau: Niet van toepassing

AVONDPROGRAMMA

Workshop De Omgevingswet in verkiezingsprogramma’s

Een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen hebben politieke partijen hun verkiezingsprogramma klaar. Daarin staat wat ze belangrijk vinden en waar ze zich voor gaan inzetten. Vaak is dat programma ook de inzet voor het vormen van een coalitie na de verkiezingen en biedt het bouwstenen voor het raadsprogramma en/of collegeakkoord. Zal de Omgevingswet een plekje krijgen in de programma’s? En zo ja, welke aspecten krijgen dan de aandacht? Pascale Georgopoulou (VNG) onderzocht hoe het vier jaar geleden ging en geeft tips voor de periode 2022-2026.

Sessie door: Pascale Georgopoulou, senior projectleider Omgevingswet bij de VNG
Niveau: Niet van toepassing
Doelgroep: Raadsleden

Workshop Keuzes van de Raad en de financiële gevolgen

De gemeenteraad moet de komende maanden diverse besluiten nemen. Die zijn nodig om klaar te zijn voor de Omgevingswet, die op 1 juli 2022 van kracht wordt. De keuzes die de raad gaat maken, hebben allemaal grote of minder grote financiële gevolgen. Denk daarbij aan de hoogte van leges, de ambtelijke inzet voor participatie en de gevolgen van deregulering. Pascale Georgopoulou (VNG) zet de belangrijkste besluiten op een rijtje en gaat met u in gesprek over de financiële effecten. Hoe komt de raad op basis van alle feiten en verwachtingen tot weloverwogen besluiten?

Sessie door: Pascale Georgopoulou, senior projectleider Omgevingswet bij de VNG
Niveau: Niet van toepassing
Doelgroep: Raadsleden

Zie ook

  • Lees het nieuwsbericht naar aanleiding van de Inspiratiedag: Hoe kunnen we helpen? Op weg naar inwerkingtreding van de Omgevingswet (10 september 2021)
  • Lees het sfeerverslag van de Inspiratiedag van 9 september 2021.
  • Of kijk de webinars van deze en vorige Inspiratiedagen Implementatie Omgevingswet terug.


Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg