Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet - 20 mei 2021
Op donderdag 20 mei 2021 organiseerde het programma Aan de slag met de Omgevingswet voor de 4e keer een online Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet. Het thema: van 'samen werken' naar 'samenwerken' aan het realiseren van de Omgevingswet.
De Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet is bedoeld voor medewerkers bij gemeenten, provincies, waterschappen, Rijk, omgevingsdiensten, GGD-GHOR en veiligheidsregio's. Een deel van het programma is gericht op raadsleden van gemeenten.
Terugkijken en lezen
U kunt de plenaire sessie en de workshops van de 4e Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet terugkijken.
Plenair programma
Tijdens het plenaire gedeelte maakt u kennis met Cathelijn Peters (directeur programma Aan de slag), Joyce de Jong (programma- en implementatiemanager programma Aan de slag), Willem Buunk (wethouder gemeente Bronckhorst), Annebeth Korteweg (projectleider DSO bij de provincie Zeeland), Wilco Baas (projectleider DSO-keten bij de gemeente Drimmelen), Annette Wolke (strategisch beleidsadviseur omgevingsdienst IJmond) en Roald Lutje Schipholt (jurist omgevingsdienst Flevoland, Gooi- en Vechtstreek). Deze sprekers nemen u mee langs allerlei actuele onderwerpen die te maken hebben met de implementatie van de Omgevingswet.
Workshops
De toolkit en de landelijke online campagne Omgevingswet
Omschrijving: De Toolkit Omgevingswet is al 9 maanden online. De middelen uit de Toolkit worden goed gebruikt om initiatiefnemers en belanghebbenden te informeren over de Omgevingswet. Kent u de Toolkit al? Tijdens deze sessie lopen we er doorheen! Aanvullend aan de Toolkit starten we een landelijke online campagne. Als u het voor het zeggen had, welke 3 doelgroepen wilt u dan iets vertellen over de Omgevingswet? En: wat vertelt u ze dan?
De sessie is interactief, waarin we met elkaar op zoek gaan naar en in discussie gaan over de kern van de Omgevingswet.
Doelgroep: communicatieadviseurs en inhoudelijk betrokkenen van gemeenten, provincies, waterschappen en Rijk, omgevingsdiensten en GGD-GHOR en veiligheidsregio’s
Niveau: niet van toepassing
Sessie door: Esther Pastoors, communicatieadviseur programma Aan de slag met de Omgevingswet
Het projectbesluit en de projectprocedure
Omschrijving: Tijdens de sessie worden de kenmerken van het projectbesluit en de stappen van de projectprocedure toegelicht. Ook is er aandacht voor de gemeentelijke procedure van publiek belang. Hiervoor worden stappen uit de projectprocedure gebruikt. Ook wordt ingegaan op onderwerpen zoals participatie, de rol van het bevoegd gezag, de milieueffectrapportage (mer) en de relatie met uitvoeringsbesluiten. Via de chatfunctie kunt u vragen stellen.
Doelgroep: projectleiders, omgevingsmanagers en juristen die werkzaam zijn bij waterschappen, provincies, het Rijk en gemeenten.
Niveau: de sessie is geschikt voor beginners en gevorderden.
Sessie door:
- Luis Martins Dias, beleidsmedewerker bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
- Sanne ter Braake, jurist bij het ministerie van BZK
- Nicoline van den Heuvel, beleidsmedewerker bij het ministerie van BZK
Overgangsrecht Omgevingswet en keuzemogelijkheden binnen implementatie DSO
Omschrijving: Overgangsrecht: wat is het en hoe kunt u het strategisch gebruiken bij de implementatie? Deze workshop gaat in op het overgangsrecht uit de Omgevingswet. En op de manier waarop u dat strategisch kunt inzetten bij de implementatie. Hoe kunt u handig kijken naar uw planvoorraad om risico’s rond de inwerkingtreding voor uzelf te verkleinen? Hoe werkt het overgangsrecht rond vergunningen? En hoe kunt u het mutatiescenario Intrekken/vervangen in het DSO gebruiken als alternatief voor meer complexe mutaties?
Wie al eens met deze blik naar zijn eigen werkvoorraad heeft gekeken, zal in deze workshop weinig tot geen nieuwe dingen horen. Maar wie dat nog niet heeft gedaan, is van harte welkom!
Doelgroep: medewerkers van overheden (en eventueel hun softwareleveranciers) die werken aan de implementatie van de Omgevingswet en het DSO
Niveau: beginners/halfgevorderden. Wie zich al eens goed verdiept heeft in het overgangsrecht en op basis hiervan keuzes heeft gemaakt in zijn eigen implementatieproces, zal hier weinig nieuws horen. Wie dat nog niet gedaan heeft, wordt mogelijk op een nuttige manier aan het denken gezet.
Sessie door: Jitske Brommet, coördinator Vullen DSO-LV bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet
Aan de slag met de Samenwerkfunctionaliteit
Omschrijving: Voor welke processen kan ik de samenwerkfunctionaliteit (SWF) gebruiken? Wat zijn de verschillen in gebruik tussen de gebruikerstoepassing (webportaal) en mijn VTH- of zaaksysteem? Wat wordt er nog ontwikkeld aan de SWF?
In een interactieve sessie krijgt u antwoord op deze en tal van andere vragen. De nadruk ligt hierbij op het concept van de SWF en op het algemeen toepassen daarvan. Patrick Jonkman van de regio Twente neemt u in een aansluitende sessie mee in de beproeving van het Omgevingstafelproces van de regio Twente op de Samenwerkfaciliteit.
Doelgroep: medewerkers van bevoegd gezagen die meer willen weten over interbestuurlijk samenwerken en het gebruik van de Samenwerkfaciliteit als middel daarbij.
Niveau: beginners en gevorderden
Sessie door: Roland Willemsen en Anneke Dierkx, beiden DSO-expert bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet
Aanvullende informatie: Deze sessie sluit aan op de Pilot regio Twente: Samenwerken in het DSO (zie hieronder).
Werkplaats DSO-keten gemeente Drimmelen
Omschrijving: De gemeente Drimmelen vertelt over haar ervaring met de werkplaats 'DSO-keten' van de VNG. In korte tijd heeft zij de DSO-keten succesvol doorlopen. Van het maken en publiceren van een omgevingsplan tot het ontvangen van een vergunningaanvraag op basis van de regels uit het plan.
In deze sessie laat de gemeente zien hoe ze de keten heeft doorlopen, waar ze tegenaan is gelopen en wat ze precies heeft gedaan. Tot slot licht de VNG toe hoe ook andere gemeenten een werkplaats DSO-keten zelfstandig kunnen uitvoeren.
Doelgroep: medewerkers van gemeenten die een rol spelen in de DSO-keten
Niveau: basiskennis van het DSO is gewenst, maar niet noodzakelijk.
Sessie door:
- Wilco Baas, accountmanager WABO bij de gemeente Drimmelen
- Frank van der Harst, adviseur DSO-keten bij de VNG
Spreekuur Omgevingswet
Omschrijving: vragen over het DSO (na plenaire deel)
Spreekuur door: Adrie van Bohemen, DSO-expert, ministerie van BZK
Gezondheid en veiligheid komen samen in de Omgevingswet
Omschrijving: Het bereiken en in stand houden van een gezonde en veilige leefomgeving is het uitgangspunt van de Omgevingswet. In deze interactieve workshop gaan we het gesprek aan. In kleine groepen gaan we aan de hand van praktijkcases op zoek naar antwoorden op deze vragen:
- Waar raken de thema’s gezondheid en veiligheid elkaar?
- Wat betekent dit voor interbestuurlijke samenwerking?
- Hoe ontstaat er sturing op deze thema’s?
- Welke rol speelt de beleidscyclus hierin?
- Hoe gaan we vroegtijdig het gesprek hierover aan?
Doelgroep: handhavers, toezichthouders, GGD-medewerkers, projectleiders implementatie
Niveau: algemeen
Sessie door:
- Irma Dekker, procesmanager Omgevingswet bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet
- Vanessa Koomen, programmamanager (Brand) Veilig Leven, Risico- en Crisisbeheersing bij het Instituut Fysieke Veiligheid
Pilot regio Twente: Samenwerken in het DSO
Omschrijving: De SWF is 1 van de onderdelen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De gemeenten Almelo, Enschede en Losser delen de aanpak en uitkomsten van de Werkplaats Samenwerkfunctionaliteit.
De werkplaats is uitgevoerd samen met de ketenpartners zoals de omgevingsdienst Twente, brandweer, de provincie en het waterschap. Hierbij is het omgevingstafelproces doorlopen van ontvangst, behandelen, doorsturen en informatie-uitwisseling van een fictieve aanvraag. Dit is gedeeld met de betrokken ketenpartners. Het doel is om vroegtijdig vragen en afspraken te identificeren die opgelost worden, voordat verdere ketentesten in de regio plaatsvinden.
In de workshop komt onder andere aan de orde wat de werkplaats heeft opgeleverd en vooral: wat zijn de inzichten?
Niveau: niet van toepassing
Sessie door: Patrick Jonkman, projectleider bij gemeente Almelo
Spreekuur Omgevingswet
Omschrijving: vragen over de sessies in de ochtend
Sessie door: Roland Willemsen, Esther Pastoors, Jitske Brommet
Interbestuurlijke werkgroepen juridische en toepasbare regels
Omschrijving: In interbestuurlijke workshops maakten provincie, waterschappen en gemeenten gezamenlijk toepasbare regels voor de casus uitrit aanleggen. In het Omgevingsloket kwamen alle toepasbare regels van de verschillende bestuurslagen als één vragenboom bij elkaar. In deze kennissessie laten we aan de hand van heel veel praktijkvoorbeelden zien welke aspecten daarbij van belang zijn.
Doelgroep: bevoegd gezagen en dienstenleveranciers die aan de slag zijn of willen gaan met toepasbare regels
Niveau: basiskennis toepasbare regels
Sessie door: Annemieke Vliegen en Carleine van Schie, beiden expert toepasbare regels bij programma Aan de slag met de Omgevingswet
Samenwerken als 1 overheid in Zuidoost-Brabant
Omschrijving: Met de komst van de Omgevingswet stellen we inwoners, ondernemers, andere overheden en diverse maatschappelijke organisaties steeds meer centraal. Door als overheden (gemeenten, gemeenschappelijke regelingen, waterschap) meer samen te werken, wordt het eenvoudiger om plannen te realiseren.
Om op een geordende manier als overheden met elkaar samen te werken wordt binnen de regio Brabant-Zuidoost een regionale producten- en dienstencatalogus (PDC) gemaakt. Deze sessie neemt u mee in de wijze waarop wij dat hebben aangepakt en de daarbij gebruikte uitgangspunten. U gaat naar huis met een concreet voorbeeld over hoe een PDC eruit zou kunnen zien.
Doelgroep: alle gemeentelijke en provinciale ambtenaren die zich bezighouden met ruimtelijke ontwikkeling (omgevingsvisie of omgevingsplan) en VTH (vergunningverlening, toezicht en handhaving)
Niveau: niet van toepassing
Sessie door: Eurydice van Vliet, afdelingshoofd Omgevingsadvisering Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant
Met annoteren zorgen voor meer inzicht in en samenhang tussen omgevingsdocumenten
Omschrijving: Omgevingsdocumenten moeten aan bepaalde eisen voldoen om ze als ontwerp te publiceren. En om ze juridisch rechtsgeldig bekend te maken in de officiële publicatiebladen op overheid.nl. We noemen dit 'het juridische spoor'. Daarnaast worden omgevingsdocumenten ontsloten via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Dat spoor is vooral gericht op dienstverlening aan burger en bedrijf.
Het annoteren met de Omgevingswet-objecten van de TPOD-standaard zorgt ervoor dat omgevingsdocumenten in het DSO in tekst en in kaartbeeld inzichtelijk worden weergegeven en doorzoekbaar worden. Annoteren is noodzakelijk om toepasbare regels te kunnen opstellen. Ook kan met annoteren de samenhang tussen verschillende omgevingsdocumenten, zoals omgevingsplan en omgevingsvisie, worden versterkt.
Deze workshop geeft handvatten over hoe u annoteren kunt inzetten om die doelen te bereiken. Daarbij besteden we aandacht aan de verschillende weergaven en selectiemogelijkheden die de DSO-viewer biedt.
Doelgroep: juristen, beleidsmedewerkers en tekenaars/geo-specialisten
Niveau: inhoudelijke workshop, waarbij basiskennis over annoteren gewenst is
Sessie door: Nienke Jansen, adviseur bij Geonovum
Oefenen met het Omgevingsloket in het DSO
Omschrijving: Een sessie waarbij u meer inzicht krijgt in het Omgevingsloket. Aan de hand van een realistische casus in de DMO-omgeving van het loket, doorloopt u samen de stappen van een vergunningcheck en dient u zelf een vergunningaanvraag in. Deze workshop is een verkorte versie van de oefensessie die door het programma Aan de slag in april en mei is gegeven.
Doelgroep: vergunningverleners, casemanagers, projectleiders, plantoetsers, communicatiemedewerkers, klantcontactcentrum (kcc)-medewerkers, toezichthouders, beleidsmedewerkers
Niveau: niet van toepassing
Sessie door:
- Leana Vlok, Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO) bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet
- Else Sneller, programmamanager Omgevingswet bij de gemeente De Bilt
Afstemplaats Netwerkkaart: het integraal inregelen van VTH-processen en ICT
Omschrijving: Veel organisaties zijn in verschillende werkgroepen bezig met de inrichting van de processen onder de Omgevingswet. Met het aansluiten van het DSO-LV, de inrichting van de gemeentelijke kanalen, met ketensamenwerking en met afspraken maken. De vraag blijft of straks alles goed is ingericht.
1 van de hulpmiddelen daarbij is de Netwerkkaart VTH Omgevingswet. Daarmee ontstaat samenhang in ICT en processen. Zo wordt het eenvoudiger zaken in te regelen. Wilt u bepalen waar nog aan gewerkt moet worden? En de integrale ketentesten voorbereiden aan de hand van situatieschetsen, informatieschetsen en de checklist procesvariaties? Hiervoor organiseert de VNG de Actie-Afstemplaatsen Netwerkkaart.
Tijdens deze informatie- en vraagsessie leert u hoe u de Actie-Afstemplaatsen Netwerkkaart en bijbehorende middelen kunt inzetten.
Doelgroep: programmamanagers, informatiemanagers, procesmanagers VTH.
Niveau: voorkennis van werkende processen VNG, DSO-LV en GEMMA Omgevingswet is zeer gewenst.
Sessie door: Alexander Hermanns, senior implementatiemanager Omgevingswet bij de VNG
Ondersteuning Intaketafel en Omgevingstafel met DSO en VTH-systeem
Omschrijving: Iedereen die werkt met de Intaketafel en de Omgevingstafel wil natuurlijk een goede en veilige uitwisseling en opslag van documenten. Het proces 'verkennen initiatief' vindt plaats vóór de definitieve vergunningaanvraag. Dit gebeurt eerst aan de ‘intaketafel’ en daarna aan de ‘omgevingstafel’.
De gemeente Heerenveen heeft het proces ‘verkennen initiatief’ ingericht in hun VTH-applicatie en is aangesloten op het DSO. Ze laten zien hoe het proces in de praktijk loopt. Ook de samenwerking met Brandweer Fryslân staat centraal. Dankzij het DSO is het mogelijk om op een eenvoudige en veilige manier informatie en documenten uit te wisselen met de gemeente.
Doelgroep: iedereen die betrokken is bij de implementatie van de Omgevingswet bij gemeenten, provincies, waterschappen, Rijk, omgevingsdiensten, GGD-GHOR en veiligheidsregio's.
Niveau: niet van toepassing
Sessie door:
- Hanneke Kunst, consultant dienstverlening Omgevingswet
- Sonja Zeeman, projectleider Klantreizen gemeente Heerenveen
- Eeltje Bakker, aanjager Omgevingswet bij Brandweer Fryslân
- Astrid Fokkema, projectmanager Centric
Is het vergunningenproces bij de gemeente Hilvarenbeek Omgevingswetproof?
Omschrijving: De gemeente Hilvarenbeek gaat een sessie ‘werkende processen’ doorlopen, waarbij maximaal 8 deelnemers van andere gemeenten of overheden meekijken en meeluisteren. In de sessie gaan we stapsgewijs met een multidisciplinair team door het vergunningenproces en toetsen we waar de gemeente Hilvarenbeek staat wat de Omgevingswet betreft.
Als resultaat wordt een lijst met aandachtspunten opgemaakt, die later omgezet wordt in concrete acties. Door de acties uit te voeren en te monitoren wordt het vergunningsproces Omgevingswetproof gemaakt.
Doelgroep: VTH-medewerkers gemeenten en andere overheden
Niveau: basiskennis Omgevingswet en bekendheid met het ‘werkende processen model VNG’
Tijdsduur: 1,5 uur
Sessie door: Jacco Albers, VNG en Suzanne Ouwerkerk, gemeente Hilvarenbeek
Informatie over het self-assessment: Als basis voor het gesprek wordt het self-assessment ‘werkende processen en TOP-vragen’ gebruikt. Dit kunt u terugvinden op de website van de VNG.
Workshop Omdenken – Zoals verwacht loopt alles anders!!
Omschrijving: In 75 minuten krijgt u via een webinar alles te weten over hoe u op verschillende manieren met problemen om kunt gaan. Omdenken is 1 van die manieren. Dus gaan we samen onderzoeken hoe dat werkt en waarom het zo simpel klinkt, maar zo verdraaid lastig is.
Tijdsduur: 1,5 uur
Sessie door: Chris Perryman en Pepijn Lagerwey, Omdenken
Spreekuur Omgevingswet
Omschrijving: vragen over de middagsessies
Sessie door: Patrick Jonkman, Else Sneller, Hanneke Kunst, Sonja Zeeman, Eelco Pet en Carleine van Schie
Avondprogramma voor raadsleden
Participatie binnen de Omgevingswet en de rol van de raad
Omschrijving: Participatie is een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet. Tegelijkertijd is participatie als u niet uitkijkt een containerbegrip. In deze workshop gaan we kijken wat er precies in de wet staat over participatie, wat dat betekent voor de gemeente zelf en voor initiatiefnemers en welke keuzes de raad kan maken. We staan met name stil bij de mogelijkheid die de raad heeft om initiatiefnemers te verplichten participatie te organiseren. Dit is een besluit dat de raad moet nemen voordat de wet van kracht wordt.
Lees ter voorbereiding het artikel Participatie: hoezo vereist, maar niet verplicht? op de website van VNG.
Doelgroep: raadsleden
Niveau: niet van toepassing
Sessie door: Pascale Georgopoulou, projectleider invoeringsondersteuning Omgevingswet VNG
Dilemma’s van de Omgevingswet
Omschrijving: Wat is de bedoeling van de Omgevingswet? In de kern komt het neer op ruimte geven én tegelijkertijd op behoud en bescherming van de leefomgeving. Zie meteen hier het dilemma! Het gaat om beide belangrijke waarden, die soms in botsing komen met elkaar. Zo zijn er meer dilemma’s in de Omgevingswet. Maatwerk wordt erg belangrijk gevonden, maar ook rechtsgelijkheid.Raadsleden krijgen met deze dilemma’s te maken zowel bij het implementeren van de Omgevingswet in de eigen gemeente en alsook bij besluiten die moeten worden genomen.
Hoe gaat u daarmee om? Op zoek naar praktische tips? Kom naar deze workshop! Lees ter voorbereiding het artikel Omgevingswet in zicht: durf te denken in dilemma’s! op de website van Overheid in contact.
Doelgroep: raadsleden
Niveau: niet van toepassing
Sessie door: Pascale Georgopoulou, projectleider invoeringsondersteuning Omgevingswet VNG
Terugblik Inspiratiedagen Implementatie Omgevingswet
- Sfeerverslag 4e Inspiratiedag 20 mei 2021
- Korte sfeerimpressie Inspiratiedag 20 mei 2021
- Presentaties en opnames Inspiratiedag 20 mei 2021
Op 19 januari 2021, 27 oktober 2020 en 7 juli 2020 organiseerde het programma Aan de slag met de Omgevingswet online Inspiratiedagen. Ook hiervan kunt u de sfeerimpressies en de opnames terugkijken.
Begrip: Projectbesluit
Om een project uit te voeren, kan de overheid een projectbesluit vaststellen. Dit kan alleen als een overheidsproject of privaat project een publiek belang dient.
Voor sommige projecten bepaalt de Omgevingswet of een andere wet dat er sprake is van een publiek belang. Dan moet de overheid een projectbesluit vaststellen.
Lees meer op Projectbesluit.
Begrip: Annoteren
Annoteren betekent het toevoegen of markeren van gegevens aan juridische regels in omgevingsdocumenten. Door juridische regels te annoteren maken overheden hun regels digitaal leesbaar. Hiermee zorgen ze ervoor initiatiefnemers makkelijker kunnen zoeken naar de informatie in een omgevingsdocument. Ook zijn werkingsgebieden en andere gegevens op een kaart te zien door annoteren. Verder is annoteren ook belangrijk bij de verbinding tussen juridische en toepasbare regels.
Meer over annoteren leest u op de pagina Omgevingsdocumenten opstellen: annoteren en andere digitale eisen