Sfeerimpressie 4e Inspiratiedag 2021
Een korte terugblik op de 4e Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet op 20 mei 2021. Dit keer in het teken van samen doen. Wat kunnen we nog meer leren van de kennis en praktijkervaringen van experts uit het land?

JOYCE DE JONG, PROGRAMMA- EN IMPLEMENTATIEMANAGER PROGRAMMA AAN DE SLAG: Goedemorgen Nederland bij de Inspiratiedag van het programma Implementatie Omgevingswet. Cathelijn Peters, je zit hier vandaag aan tafel. Drie maanden geleden, ik denk een kleine honderd dagen geleden ben je begonnen. Hoe gaat het ermee? Hoe is het je bevallen? Wat heb je gezien?
CATHELIJN PETERS, DIRECTEUR PROGRAMMA AAN DE SLAG: Ja, wat me opgevallen is, is de bevlogenheid van mensen. Ik heb vooral echt waanzinnig veel energie gezien. Ook dat het best wel heel moeilijk is. Want het is me wat, zeg maar. Ik zeg 455 bevoegd gezagen, maar we doen het voor burgers en bedrijven. Mensen moeten er echt mee uit de voeten kunnen. Dus makkelijk is het ook niet. We zullen een besluit nemen waar het gevoel zit: dit is een verantwoorde daad. Want dat is belangrijk. Die wet moet er komen, die zal er komen. Maar het moet op een manier dat de uitvoering daarmee uit de voeten kan en onze primaire processen gewoon door kunnen. Vanzelfsprekend. Dus als die datum mocht gaan schuiven, zie het ook als een zegen en denk: wat kan ik in die tijd nog meer doen om nog beter klaar te geraken voor de Omgevingswet?
CATHELIJN PETERS: Een echte bestuurder aan tafel. Wat heb je met deze opgave? Wat heb je met de Omgevingswet, als je kijkt naar de gemeente Bronckhorst?
WILLEM BUUNK, WETHOUDER GEMEENTE BRONCKHORST: Ik ben in zekere zin wel een bijzondere wethouder, want ik ben ook vakinhoudelijk geschoold. Mijn leven lang werk ik al als onderzoeker en adviseur in omgevingsbeleid. Dat helpt wel, moet ik zeggen. Maar tegelijkertijd merk ik dat al mijn andere bestuurlijke collega's er wel hetzelfde in zitten als ik, in ieder geval in de regio Achterhoek. En dat is flink gas geven om klaar te zijn om gebruik te gaan maken van die wet. Want ja, we hebben er zelf om gevraagd, om deze wet. Het is niet iets wat ons overkomt en 'dat moeten we allemaal doen'. Nee, dit is wat wij nodig hebben om eigentijds omgevingsbeleid te voeren met elkaar, op een eigentijdse manier, verantwoord, zorgvuldig, met goede participatie besluiten te kunnen nemen over al die opgaven die hier liggen.
JOYCE DE JONG: En wij gaan het gesprek over werkplaatsen vervolgen met Wilco van de gemeente Drimmelen.
WILCO BAAS, PROJECTLEIDER DSO-KETEN GEMEENTE DRIMMELEN: De keten is afgerond. Dat was in een drietal weken. We hebben dat in een drietal iteraties gedaan met een simpele aanvraag. Gewoon een dakkapelletje, het kappen van een boom. En dat hebben we vervolgens ingediend en we kijken of dat binnenkomt. Nou ja, dat ging eigenlijk heel goed.
JOYCE DE JONG: Dan ben je met zoveel organisaties, heb je het plan om met elkaar te gaan starten, maar hoe start je? Wat is je eerste stap?
ANNEBETH KORTEWEG, PROJECTLEIDER DSO PROVINCIE ZEELAND: Vaak heel klein beginnen. Want dat is denk ik het meest praktische. Je bent met zo'n grote club mensen, met zoveel bevoegde gezagen dat je rond de tafel zit. Dus we hebben besloten om een klein mini-omgevingsplannetje te laten maken door de werkplaats. En daaromheen eigenlijk, vanuit klein gezien, steeds een stapje extra te maken. Dus dan weer een beleidsveld erbij, dan weer een bevoegd gezag erbij, en om zo verder uit te bouwen.
BEELDTEKST: Wat is de opzet van train de trainer?
VROUW: In het Train-de-Trainer-traject hebben zes docenten ruim zestig trainers opgeleid. Die hebben ook een examen gedaan. Dus ze zijn helemaal met vlag en wimpel geslaagd.
JOYCE DE JONG: En vandaag hebben we twee van deze nieuwbakken trainers aan tafel.
ROALD LUTJE SCHIPHOLT, JURIST OMGEVINGSDIENST FLEVOLAND, GOOI- EN VECHTSTREEK: Dat je nu ook merkt dat, doordat je de training geeft, dat het in de organisatie ook steeds meer gaat leven. En wij krijgen ook tijdens de training al verzoeken van mensen van: goh, we willen eigenlijk op dit onderwerp nog wel eens wat dieper doorgaan.
CATHELIJN PETERS: Dat gaat leven, doordat je het vult met inhoud.
ROALD LUTJE SCHIPHOLT: Ja klopt, dat merk je echt heel sterk.
BEELDTEKST: Deelnemers Train-de-Trainer Milieu in de Omgevingsdienst: OD Groningen, RUD Zuid-Limburg, RUD Zeeland, OD Twente, ODRU (regio Utrecht), ODRA (regio Arnhem), ODRN (regio Nijmegen), OD IJmond, RUD Drenthe, OMWB (Midden- en West-Brabant), ODMH (Midden Holland), ODWH (West-Holland), ODH (Haaglanden), OFGV (Flevoland, Gooi en Vechtstreek), DCMR, OD IJsselland, Brandweer Midden- en West-Brabant, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
BEELD: Logo Aan de slag met de Omgevingswet.