Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Bijeenkomsten 
  3. Implementatiedag Omgevingswet 
  4. Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet - 20 mei 2021 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Inspiratiedag voorjaar 2021 in teken van samen doen

Ruim 750 deelnemers van gemeenten, provincies, waterschappen, Rijk, omgevingsdiensten, GGD-GHOR en veiligheidsregio's ontmoetten elkaar op 20 mei 2021 tijdens de Inspiratiedag van het programma Aan de slag met de Omgevingswet.

Inmiddels gewend aan online bijeenkomsten namen de kijkers deel aan sessies, workshops en gesprekken. Centrale vraag op deze 4e, online Inspiratiedag: wat kunnen we nog meer leren van de kennis en praktijkervaringen van experts uit het land?

Van 'samen werken naar samenwerken' aan het realiseren van de Omgevingswet

4e Inspiratiedag plenaire sessieNa een warm welkom van presentator en programmamanager Joyce de Jong was er eerst aandacht voor de huidige planning en voorbereiding van werkzaamheden, bijvoorbeeld voor het omgevingsplan. Waar staan we nu en hoe kunnen we hierbij gebruikmaken van een bestaande alternatieve route vanuit het omgevingsrecht? Vervolgens blikte programmadirecteur Cathelijn Peters kort terug op haar eerste 100 dagen. Met als belangrijkste boodschap dat bij het bij de Omgevingswet vooral gaat om veranderen en een andere manier van interbestuurlijk samenwerken. Waarbij veranderen vraagt om een lange adem. Hoe dan ook begint het echte werk als we in de praktijk kunnen ontdekken hoe we met de wet kunnen werken. Dat betekent niet dat we de tijd hebben om achterover te leunen. We moeten juist in een hoog tempo doorgaan, vindt wethouder Willem Buunk van de gemeente Bronckhorst. Met als een van de voorbeelden dat de gemeenteraad daar nu al een belangrijke rol heeft bij de invoering van de Omgevingswet, en dat ze in Bronckhorst ook actief invulling geven aan maatschappelijke opgaven en participatie. Bekijk de sfeerimpressie van de plenaire sessie door op de afbeelding te klikken.

Inspiratiedag_voorblad_20212005

icoon-inspiratiedag-groen

Werkplaatsen? Gewoon een kwestie van doen!

Inspiratiedag - Wilco Baas Inspiratiedag - Annette Wolke

Wat betekent 'de DSO-keten doorlopen' in de praktijk, wat doet u met de standaarden in de regio als processen veranderen en waarom zou u meedoen aan een werkplaats? Op deze en nog veel meer vragen gaven Annebeth Korteweg (projectleider DSO bij de provincie Zeeland) en Wilco Baas (projectleider DSO-keten bij de gemeente Drimmelen) antwoord tijdens het interview als onderdeel van het plenaire deel.

icoon-inspiratiedag-groen

Alleen gaat u snel, samen komt u verder

Inspiratiedag - Trainer de Trainer Milieu

Bij de feestelijke afsluiting van het plenaire deel kregen Annette Wolke (strategisch beleidsadviseur bij Omgevingsdienst IJmond) en Roald Lutje Schipholt (jurist Omgevingsdienst Flevoland, Gooi- en Vechtstreek) bloemen en felicitaties. Samen met 60 medecursisten zijn zij geslaagd voor 'Train de trainer-Milieu', een opleiding ván en vóór de collega's bij de omgevingsdiensten. Bekijk de sfeerimpressie als u wilt weten waarom Roald en Annette hieraan mee hebben gedaan. Lees alles over het opleidingstraject Train de trainer-Milieu.

icoon-inspiratiedag-groen

Kennis- en werksessies

Na het plenaire gedeelte was het tijd voor kennis- en werksessies met uiteenlopende onderwerpen.

Toolkit ter ondersteuning van communicatie in het land

Er was veel animo voor de interactieve sessie van Esther Pastoors (communicatieadviseur bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet) over de Toolkit en de voorbereidingen op de online campagne over de Omgevingswet. Deelnemers concludeerden dat communicatie en inhoud elkaar hier ontmoeten, en dat er met elkaar veel te doen is om de communicatie naar inwoners en ondernemers goed op te pakken. De Omgevingswet is uitgebreid en veelomvattend met veel doelgroepen. Dat vraagt om lokaal en regionaal maatwerk bij de communicatie.

icoon-inspiratiedag-groen

Omgevingsplan en overgangsrecht

Veel belangstelling was er ook voor de workshop Overgangsrecht Omgevingswet en keuzemogelijkheden binnen de implementatie van Jitske Brommet, coördinator Vullen DSO-LV bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet. Zij vertelde deelnemers hoe het overgangsrecht strategisch ingezet kan worden, bijvoorbeeld bij het omgevingsplan. En door de transitieaanpak af te stemmen met andere overheden, middelen achter de hand te houden voor het kunnen indienen op papier en daarnaast de Afwijkvergunning als terugvaloptie te gebruiken. Meer achtergrondinformatie over het toepassen van het overgangsrecht is beschikbaar op deze website.

icoon-inspiratiedag-groen

Pilot Twente

In Twente zijn ze van het doen, bleek uit de sessie Pilot Twente: Samenwerken in de Samenwerkfunctionaliteit van het DSO. Patrick Jonkman vertelde de 55 deelnemers over de werkplaats van de gemeente Almelo, waarin voorbereidingen direct getest worden. Loopt u tegen problemen aan in het DSO? Blijkt dat een leverancier ergens nog niet klaar voor is? Het zijn zaken die u pas ontdekt als u het samenwerken echt gaat testen in de praktijk. En door de bevindingen te delen met de betrokkenen, zorgen ze er in Twente voor dat iedereen daar direct mee aan de slag kan. Tijdens de sessie klonk daarom duidelijk de oproep om vooral de opgedane kennis te delen als gemeenten, zodat iedereen van elkaar kan leren.

icoon-inspiratiedag-groen

Werkplaats Hilvarenbeek

In deze gemeente zijn ze al een tijdje bezig met het Omgevingswetproces. Suzanne Ouwekerk legde uit dat de hulp van de VNG welkom is om te controleren of ze als gemeente met de voorbereidingen op de goede weg zijn. Aan de hand van praktische vragen nam Jacco Albers van de VNG de medewerkers van de gemeente Hilvarenbeek tijdens dit webinar mee door hun nieuwe vergunningenproces. Hij stelde veel kritische vragen en er werd enthousiast meegeschreven, dus er kunnen weer mooie stappen gezet worden.

icoon-inspiratiedag-groen

Projectbesluit

Luis Martins Dias, Sanne ter Braake en Nicoline van den Heuvel vertelden in een sessie over het projectbesluit. Ze gingen in op de kenmerken en procedures. Ook bespraken ze waarom dit een belangrijk instrument is voor de Omgevingswet. En wat het projectbesluit precies betekent voor het bevoegd gezag, participatie en het afwegingskader.

icoon-inspiratiedag-groen

Avondprogramma

In het avondprogramma met raadsleden ging het eerste webinar over de specifieke rol van raadsleden bij participatie. Het werd al snel duidelijk dat participatie geen synoniem is voor draagvlak. Tot slot werd in de laatste sessie van de Implementatiedag verkend met welke dilemma's raadsleden te maken krijgen. Het bleek dat deze vaak gaan over de uitdagende combinatie van ruimte geven en tegelijkertijd de leefomgeving behouden en beschermen. Na afloop noemden een aantal deelnemers deze sessie een eye-opener en een must voor collega-raadsleden. Een aanrader dus om dit webinar over dilemma's voor raadsleden te bekijken!

icoon-inspiratiedag-groen

inspiratiedag gloeilamp kleurtjes

De Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet van 20 mei 2021 in feiten en cijfers

● 750 aanmeldingen
● 250 mensen actief op het netwerkplein
● 20 sessies
● 3 spreekuren
● 2 avondsessies voor raadsleden
● 1 programma-app om te netwerken en streamen
● 5 podcasts om terug te luisteren
● 83 webinars om terug te kijken
● 17 tools en games om spelend te leren

icoon-inspiratiedag-groen

Meer informatie

  • Webinars terugkijken en presentaties lezen
  • Sfeerimpressie Inspiratiedag 20 mei 2021
  • Nieuwsbericht Inspiratiedag 20 mei 2021


Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg