Omgevingswet in beeld in februari 2022
In februari brengt het programma Aan de slag met een aantal webinars de Omgevingswet in beeld. Deze februari-webinars behandelen stuk voor stuk actuele onderwerpen rondom de implementatie van de Omgevingswet. Met de webinars willen we antwoord geven op vragen die gemeenten, provincies en waterschappen hierover hebben.
Door wie
Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Commissie m.e.r. en Geonovum organiseert het programma Aan de slag met de Omgevingswet deze webinars.
Programma
1 februari 10.00 – 12.00 uur |
|
---|---|
2 februari 10.00 – 11.00 uur |
Toolkit en online campagne Omgevingswet – voor beginners |
3 februari 9.00 – 10.30 uur |
Tweede netwerkbijeenkomst Bruidsschat |
8 februari 10.00 – 12.00 uur |
Online kennissessie Omgevingsplan en mer |
8 februari 13.00 – 14.00 uur |
Hoe ziet de Omgevingswet eruit bij inwerkingtreding? |
9 februari 10.00 – 11.00 uur |
Tijdelijke Alternatieve Maatregel (TAM) om goed te kunnen starten met Omgevingswet |
10 februari 09.00 – 10.00 uur |
Aan de slag met CO2-reductie in de eigen organisatie |
10 februari 13.00 – 14.00 uur |
Tweedelige webinar grondbeleidsinstrumentarium, eerste deel: kostenverhaal en financiële bijdragen |
10 februari 15.00 – 16.00 uur |
|
21 februari 10.30 – 11.30 uur |
Het aanpassen van de bruidsschat: hoe werkt de keten in de praktijk? |
Informatie over de februari-webinars
1 februari (10.00-12.00 uur) - Online kennissessie Omgevingsvisie en mer
Veel gemeenten en provincies zijn bezig met hun omgevingsvisie: de langetermijnvisie op de inrichting en gebruik van de gemeente. Het is niet eenvoudig om nu al inschattingen en keuzes te maken tot bijvoorbeeld 2050. Bij de omgevingsvisie hoort ook een milieueffectrapportage. Voordeel van een milieueffectrapportage is dat deze helpt om de effecten op de leefomgeving goed in beeld te brengen en keuzes te onderbouwen. Gezondheid, ruimtelijke kwaliteit, energietransitie en klimaatadaptatie zijn onderwerpen die in de milieueffectrapportage aan de orde komen, net als omgevingswaarden en flexibele regels.
In de handreiking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staat een stappenplan voor de integratie van omgevingsvisie en milieueffectrapportage. Dit stappenplan is tot stand gekomen op basis van een praktijkproef met 4 gemeenten. De praktijkproef bevestigt de meerwaarde van de milieueffectrapportage voor omgevingsvisies:
- De mer ondersteunt het omgevingsvisie- en participatieproces.
- De mer is integraal en bevat brede leefomgevingseffecten.
- De mer ondersteunt de zoektocht naar slimmere oplossingen en brengt keuzes in beeld.
- De mer biedt gestructureerde stappen om de komen tot een visie.
Het stappenplan gebruiken we in de kennissessie.
Meer informatie en aanmelden
Op de website van de Commissie m.e.r. vindt u meer informatie en kunt u zich ook aanmelden. De Commissie m.e.r. is de organisator.
2 februari (10.00-11.00 uur) - Toolkit en online campagne Omgevingswet – voor beginners
Voor wie: Communicatie- en marketingmedewerkers van overheden en bedrijfsleven die voor het eerst kennis willen maken met de Toolkit en online campagne.
Inwoners van Nederland kunnen op diverse manieren met de Omgevingswet te maken krijgen. Om te voorkomen dat decentrale overheden allemaal dezelfde folders, webteksten, animaties en andere informatiemiddelen gaan maken, hebben we de Toolkit ontworpen. Daarnaast verzorgen we een landelijke online campagne. In deze sessie brengen we u graag op de hoogte over de Toolkit en de online campagne.
Esther Pastoors, communicatieadviseur programma Aan de slag met de Omgevingswet geeft hier uitleg over.
Meer informatie en aanmelden
Zie voor meer informatie de Toolkit Omgevingswet.
3 februari (9.00-10.30 uur) - Tweede netwerkbijeenkomst Bruidsschat
Voor wie: Deze sessie is voor iedereen die zich bezighoudt met de bruidsschat en de regels voor het omgevingsplan.
Op 13 januari en 3 februari organiseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een tweedelige netwerkbijeenkomst over de bruidsschat. Tijdens deze 2 bijeenkomsten hoort u alles over de bruidsschat, van regels in het omgevingsplan tot en met het instellen van behandeldiensten en wordt u meegenomen in hoe gemeenten en Omgevingsdiensten dit in de praktijk aanpakken.
Omgevingsdiensten en gemeenten zijn al druk aan de slag met de bruidsschat. Dat levert mooie uitwerkingen en adviezen op, maar roept ook vragen op. Bijvoorbeeld vragen over de bruidsschatregels zelf en vragen over de digitale kant (wat moet u inregelen?). Daarnaast leiden vragen over de bruidsschat ook vanzelf naar vragen over regels en inrichting van het omgevingsplan en de betekenis voor de VTH-praktijk.
Tweede bijeenkomst
Tijdens deze 2e bijeenkomst op 3 februari nemen Réka Kovács van de gemeente Amsterdam en Esther Beukenhorst van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied u mee in hun ervaringen met het omzetten van de bruidsschatregels naar de regelset voor het Amsterdams omgevingsplan. Zij vertellen over problemen en knelpunten, over do's-and-don'ts, maar natuurlijk ook over de behaalde resultaten.
Meer informatie vindt u op de website van de VNG. Meld u aan voor het Netwerk Bruidsschat van de VNG via het aanmeldformulier. U ontvangt dan een uitnodiging.
8 februari (10.00-12.00 uur) - Online kennissessie Omgevingsplan en mer
Met het oog op de Omgevingswet zijn veel gemeenten gestart met het maken van hun omgevingsplan. Ook voor het milieueffectrapport betekent dit een andere aanpak en nieuwe onderwerpen, zoals ruimtelijke kwaliteit, energietransitie en klimaatadaptatie. Hoe gaat u daarmee om in de milieueffectrapportage? Vaak vraagt een flexibel plan om het opstellen van een monitoringsprogramma en maatregelen achter de hand. Hoe pakt u dat aan?
De Commissie m.e.r. organiseert op dinsdag 8 februari hierover een online kennissessie voor gemeenten.
8 februari (13.00-14.00 uur) - Hoe ziet de Omgevingswet eruit bij de inwerkingtreding?
De ontwikkeling van de Omgevingswet loopt via een hoofdspoor, invoeringsspoor en aanvullingssporen. Maar naast deze sporen zijn er veel andere wijzigingen doorgevoerd. Wat treedt er met de Omgevingswet nu allemaal in werking? Wat staat er op dat moment in de Omgevingswet, AMvB’s en Omgevingsregeling? Welke wijzigingen kan ik nog verwachten? In dit webinar zoeken we op deze vragen het antwoord op de website van het Informatiepunt Leefomgeving.
9 februari (10.00-11.00 uur) - Tijdelijke Alternatieve Maatregel (TAM) om goed te kunnen starten met Omgevingswet
Voor wie: Programmamanagers Omgevingswet, projectleiders DSO, informatieadviseurs, functioneel applicatiebeheerders DSO
Vanaf het moment van invoering van de Omgevingswet zullen bevoegde gezagen en uitvoeringsorganisaties werken met de nieuwe instrumenten en nieuwe technieken.
Omdat er organisaties zijn die nog niet helemaal klaar zijn met aansluiten, oefenen en ICT, heeft de minister gevraagd of het mogelijk is om een tijdelijke maatregel te ontwikkelen die ervoor zorgt dat er een plan B is. Plan B is voor organisaties niet relevant, maar er zijn ook organisaties die op 1 van de koppelvlakken wel naar een plan B moeten uitwijken.
De daarvoor ontwikkelde maatregelen heten 'tijdelijke alternatieve maatregelen', ook wel TAM genoemd. Er zijn alternatieven voor planvorming, voor vergunningverlening en voor indieningsvereisten/beslisbomen.
In deze presentatie gaan we kort in op wat de bedoeling van de TAM is, voor wie deze is bedoeld en wat u er precies mee kunt regelen. Dit geldt voor de 3 koppelvlakken planvorming, vergunningverlening en beslisbomen.
Aan elk regeling zitten voordelen en nadelen, ook aan deze regeling. Daarom staan we daar ook bij stil. Er is, wat ons betreft, tijd om casussen voor te leggen. Hiermee wordt de presentatie praktisch bruikbaar. Op naar een goede zachte landing van Omgevingswet in uw organisatie!
Sessie door:
- Jan Cas Smit, beheerder standaarden Ruimtelijke Ordening Geonovum
- Ewald te Koppele, expert Digitaal Stelsel Omgevingswet
10 februari (9.00-10.00 uur) - Aan de slag met CO2-reductie in de eigen organisatie
Voor wie: programmamanagers/medewerkers die bezig zijn met de verduurzaming van de eigen organisatie of hiermee aan de slag willen gaan.
Webinar van VNG waarin ingegaan wordt op vragen zoals:
- Wat is de CO2-Prestatieladder en waarom is die nuttig voor mijn gemeente?
- Mijn gemeente heeft beperkte capaciteit voor verduurzaming van de eigen organisatie: hoe kan ik toch laagdrempelig aan de slag gaan om inzicht te krijgen in de CO2-voetafdruk van de gemeentelijke organisatie?
- Hoe pakken andere gemeenten dit aan?
10 februari (13.00-14.00 uur) - Tweedelige webinar grondbeleidsinstrumentarium, eerste deel: kostenverhaal en financiële bijdragen
Voor wie: juristen, planeconomen en andere geïnteresseerden van gemeenten, provincies, waterschappen en rijkspartijen.
Hoe kunnen instrumenten als kostenverhaal en financiële bijdragen helpen bij gebiedsontwikkeling? Welke kosten kunt u na de inwerkingtreding van de Omgevingswet niet meer verhalen en welke juist wel? Dit en nog veel meer komt u te weten in het 1e deel van het tweedelige webinar. In een interview met inhoudelijke experts wordt ingegaan op vaak gestelde vragen en heeft u de mogelijkheid om zelf vragen te stellen.
Meer informatie en aanmelden
Sarah Ros, bestuursadviseur fysieke leefomgeving - Regionaal Implementatiecoach Omgevingswet is de interviewer met haar gasten:
- Hendrik van Sandick, adviseur grondbeleid en auteur handreikingen grondeigendom
- Niek van der Heiden, beleidsmedewerker kostenverhaal en financiële bijdragen
- Constantijn Hageman, wetgevingsjurist aanvullingswet en –besluit grondeigendom
10 februari (15.00-16.00 uur) - Tweedelige webinar grondbeleidsinstrumentarium, tweede deel: onteigening, voorkeursrecht en nadeelcompensatie
Voor wie: Juristen, planeconomen en andere geïnteresseerden van gemeenten, provincies, waterschappen en rijkspartijen
Hoe kan via onteigening worden bijgedragen aan grote maatschappelijke opgaven? Wat verandert er met de Omgevingswet op het gebied van nadeelcompensatie? Wat moet u straks doen om een voorkeursrecht te kunnen vestigen? Dit en nog veel meer komt u te weten in het 2e deel van het webinar. In een interview met inhoudelijke experts wordt ingegaan op veelgestelde vragen en heeft u de mogelijkheid om zelf vragen te stellen.
Meer informatie en aanmelden
Sarah Ros, bestuursadviseur fysieke leefomgeving – Regionaal Implementatiecoach Omgevingswet is de interviewer met haar gast: Hendrik van Sandick, adviseur grondbeleid en auteur handreikingen grondeigendom.
21 februari (10.30-11.30 uur) - Het aanpassen van de bruidsschat: hoe werkt de keten in de praktijk?
In deze sessie nemen we u mee in de manier waarop de bruidsschat in de keten werkt. Dit doen we aan de hand van een concreet voorbeeld. Met de activiteit ‘maken of voeren van handelsreclame’ doorlopen we een casus in 4 stappen. Na afloop heeft u inzicht in de wijze waarop u deze activiteit op verschillende niveaus kunt aanvliegen. Allereerst schetsen we het juridische kader. Vervolgens ziet u hoe de activiteit landt in het nieuwe omgevingsplan (met als voorbeeld het casco van de VNG). Het 3e blok laat zien hoe de activiteit wordt geannoteerd. Tot slot maken we er toepasbare regels voor.
Meer informatie en aanmelden
De sessie wordt gegeven door Annemieke Schattenberg, jurist bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO), Annemieke Vliegen, expert Toepasbare Regels bij programma Aan de slag, Nienke van Rensen, jurist programma invoering Omgevingswet bij de VNG en Richard de Graaf, informatieanalist bij Geonovum.
Terugkijken
Na de sessies kunt u de webinars via onze website weer terugkijken.