Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Bijeenkomsten 
  3. Slagsessies Aan de slag met de Omgevingswet 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Slagsessies oktober 2019: 'Zelf doen'


Wat kon u tijdens deze Slagsessies verwachten?

De Slagsessies van oktober 2019 stonden in het teken van de mijlpalen die overheden onderweg gaan tegenkomen. Met nog maar 14 maanden te gaan tot de inwerkingtreding van de wet, is het belangrijk om te weten hoe u deze tijd gaat besteden.

Ervaar zelf wat u en uw collega's de komende maanden moeten doen. Zet uw bevindingen om in actie. Maak plannen, richt uw processen in. Kortom, ga samen aan de slag.

U kon kiezen uit 12 verschillende workshops. In elke ronde was een workshop voor programmamanagers, informatiemanagers, juristen en beleidsmedewerkers en voor vergunningverleners en dienstverlening.

Voor instromers was er parallel aan de opening een introductiesessie waarin u in 90 minuten kon kennismaken met de Omgevingswet en het Omgevingsloket.

Presentaties

  • Plenaire sessie - Wat moet je doen voor 2021 - oktober 2019 (pdf, 645 kB)
  • Reis langs de mijlpalen - oktober 2019 (pdf, 564 kB)
  • Workshop Transitie begint nu - oktober 2019 (pdf, 692 kB)
  • Workshop Toepasbare regels inleiding oktober 2019 (pdf, 2.6 MB)
  • Workshop Toepasbare regels voor gevorderden oktober 2019 (pdf, 2.6 MB)
  • Zelf een demo geven met het Omgevingsloket
  • Workshop Aansluiten op het DSO tussen nu en 2021 oktober 2019 (pdf, 1.1 MB)
  • Workshop Digitaal stelsel en uw ICT-landschap oktober 2019 (pdf, 6.6 MB)
  • Workshop Gegevens koppelen in het digitaal stelsel - oktober 2019 (pdf, 602 kB)
  • Workshop Omgevingsplan in de transitiefase oktober 2019 (pdf, 913 kB)
  • Workshop Interbestuurlijk samenwerken bij behandelen oktober 2019 (pdf, 7.2 MB)
  • Workshop slootdempingen interbestuurlijk afstemmen bij regelgeving - oktober 2019 (pdf, 1.2 MB)
  • Omgevingsvisies en mer - oktober 2019 (pdf, 1.1 MB)

Workshops voor dienstverlening en vergunningverlening

Ervaar het Omgevingsloket

Neem zelf een kijkje in het nieuwe Omgevingsloket. Verplaats u in een initiatiefnemer. Doorloop de vergunningcheck, dien zelf een vergunningaanvraag in en bekijk de plannen in Regels op de kaart. Zijn we voor de initiatiefnemer één overheid? We kijken samen naar de impact en samenhang van de verschillende onderdelen van het Omgevingsloket.

Niveau: beginner

Interbestuurlijke samenwerking bij behandelen

In het project Interbestuurlijke Ketensamenwerking Omgevingswet zijn samenwerkingsbouwstenen ontwikkeld die helpen bij de integrale afstemming en besluitvorming in de interbestuurlijke procesketens. In deze workshop nemen we u mee in wat er al beschikbaar is en gaat u zelf aan het werk. Aan het einde van deze workshop weet u welke zaken u (nog) moet regelen en welke afspraken u moet maken met uw ketenpartners.

Niveau: beginner

Den Bosch en Den Haag: Focus op producten en diensten in de interbestuurlijke procesketens en de rol van de samenwerkvoorziening.

Zwolle en Utrecht: Focus op de interbestuurlijke werkprocessen, zaakgericht samenwerken in de interbestuurlijke procesketens en de rol van de samenwerkvoorziening.

Transitie begint nu

Een goed plan is onmisbaar bij de transitie naar de Omgevingswet. In deze workshop bespreken we wat u moet weten voor u dit plan maakt. En voor welke keuzes u komt te staan. We nemen u stap voor stap mee in mogelijke scenario’s.

Niveau: gevorderd

Workshops voor regelbeheer

Toepasbare regels voor gevorderden

Toepasbare regels voor gevorderden gaat verder waar de workshop Toepasbare regels voor beginners ophoudt. We gaan dieper in op de  samenhang tussen het omgevingsdocument en toepasbare regels. We bespreken hoe activiteiten en annotaties in het omgevingsdocument samenhangen met toepasbare regels. Welke vraagtypen (bijvoorbeeld geo-vragen) gebruikt kunnen worden en hoe geografie gebruikt kan worden in toepasbare regels. Verder zoomen we in op alle andere mogelijkheden die er zijn om het Omgevingsloket naar eigen inzicht in te richten.

Niveau: gevorderd

Toepasbare regels ontwerpen met software

Aan de slag! In deze workshop gaat u zelf toepasbare regels maken. Vanuit juridische regels ontwerpen we met de software voor toepasbare regels een vergunningcheck en een aanvraagformulier. Tot slot zien we het resultaat hiervan in het Omgevingsloket.

Deze workshop is een herhaling van de workshop tijdens de Slagsessies van juni.

Niveau: gevorderd

Toepasbare regels voor beginners

Hoe maakt u begrijpelijke (toepasbare) regels en goede vragenbomen voor de vergunningcheck en het aanvraagformulier? Een workshop voor beginners waarin wordt uitgelegd wat toepasbare regels zijn, waar ze in het Omgevingsloket voorkomen en hoe u in uw eigen organisatie de juridische regels omzet naar toepasbare regels.

Deze workshop is een herhaling van de workshop tijdens de Slagsessies van juni.

Niveau: beginner

Workshop voor juridisch en beleid

Meerwaarde mer bij omgevingsvisies

Hoe zorgt u ervoor dat milieueffectrapportage (mer) meerwaarde oplevert voor de besluitvorming over omgevingsvisies? In deze workshop gaan we in manieren om mer betekenis te geven voor afwegingen binnen omgevingsbeleid.

Niveau: beginner

Omgevingsplan in de transitiefase

In de transitiefase wordt gewerkt aan nieuwe plannen terwijl de vergunningaanvragen blijven binnenkomen en getoetst moeten worden. Hoe pakt u dat aan?

Niveau: beginner

Interbestuurlijk afstemmen bij regelgeving (in Zwolle en Utrecht)

Hoe komt u tot regels die duidelijk en uitlegbaar zijn indien meerdere bestuurslagen en ketenpartners regels hebben in hetzelfde gebied en voor dezelfde activiteiten/werkzaamheden. Praktijkervaringen uit een pilot met provincie, gemeente, waterschap en omgevingsdienst in de regio Utrecht.

Niveau: gevorderd

Wijzigingen wetgeving rond bodembeleid (aanvullingsspoor bodem) (in Den Bosch en Den Haag)

In deze workshop laten we zien wat de belangrijkste wijzigingen in bodembeleid en regelgeving zijn met het opgaan van de bodem in het systeem van de Omgevingswet. Denk aan het inpassen van de bestaande zorgplicht uit de Wet bodembescherming, die net even afwijkt van de zorgplicht zoals die nu is omschreven in de Omgevingswet, de vertaling van het Besluit Uniforme Saneringen naar activiteiten in het Bal en de rol van de gemeente bij het stellen van saneringsverplichtingen.

Niveau: gevorderd

Workshops voor informatiemanagement

Aansluiten op het DSO tussen nu en 2021

Wat is er nodig om tijdig voorbereid te zijn op het gebied van informatiemanagement? In deze workshop geven we inzicht in de noodzakelijke acties om te koppelen me het nieuwe Omgevingsloket. Wat komt er kijken bij de migratie en de aanschaf van software? En welke ‘basis’ moet er op 1-1-2021 staan? De workshop biedt de ‘big picture’. Verdieping vindt u in de workshops Digitaal stelsel en uw ICT-landschap en Gegevens en koppelingen in het digitaal stelsel.

Niveau: beginner

Digitaal stelsel en uw ICT-landschap

De plannen, verordeningen, regels en indieningsvereisten die vanaf 2021 in het Omgevingsloket zichtbaar zijn, worden opgesteld en beheerd in de lokale systemen. Maar hoe komen al die gegevens in het Omgevingsloket? En hoe komen aanvragen en meldingen in uw lokale systemen? Wat moet u daar als organisatie voor doen? Wat betekent dit voor uw ICT-landschap? En waar kunt u nu al mee beginnen?

Deze workshop is een herhaling van de workshop tijdens de Slagsessies van juni.

Niveau: gevorderd

Gegevens en koppelingen in het digitaal stelsel

In deze workshop laten we zien welke gegevens en documenten in het digitaal stelsel komen, welke gegevens en documenten u kunt ontsluiten en via welke koppelingen deze gegevens worden uitgewisseld. We kijken naar de koppelvlakken voor plansystemen, regelbeheersystemen en VTH- of zaaksystemen.

Niveau: gevorderd

Sfeerimpressie

Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg