Tips en uitgangspunten voor gebiedsontwikkeling en omgevingsplan
Op 11 oktober 2022 organiseerden stedenbouwkundige bureaus, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Geonovum en het programma Aan de slag met de Omgevingswet een online introductie van het instrumentarium omgevingsplan. Tijdens de bijeenkomst waren er verschillende masterclasses waarin de deelnemers tips kregen hoe ze praktisch aan de slag kunnen met het omgevingsplan. U kunt de bijeenkomst nu terugkijken.
Vormgeven gebiedsontwikkeling
De afgelopen maanden hebben stedenbouwkundige bureaus samen met de VNG, Geonovum en het programma Aan de slag met de Omgevingswet gewerkt aan een instrumentarium voor het omgevingsplan. Uitgangspunt is dat elke gemeente met dit instrumentarium in staat is om haar gebiedsontwikkelingen vorm te geven in de periode voor en na de invoering van de Omgevingswet. Het instrumentarium wordt als introductie aangeboden aan de hand van verschillende masterclasses.
Masterclasses
De masterclasses geven inzicht en antwoord op praktische vragen. Van een toelichting op regelsets voor veelvoorkomende activiteiten tot een instructie voor het opstellen en verwerken van een TAM-IMRO-omgevingsplan. En van het spelen met annoteren tot het opstellen van een strategie en routekaart. Ook komt het zelf opstellen dan wel uitbesteden aan een stedenbouwkundig bureau aan bod.
Tafelgesprek en masterclasses
- Welkom gevolgd door een tafelgesprek met dagvoorzitter Erik Dolle, Koos Seerden (RhO adviseurs), Nico Statius Muller (VNG), Pieter Meijer (programma Aan de slag met de Omgevingswet) en Mirella van der Velde (Geonovum) over het initiatief voor het instrumentarium.
- Masterclass 1 Routekaart en strategiekeuze ‘bepaal je pad’ door Melina Schouten | Antea Group en Koos Seerden | Rho Adviseurs
- Masterclass 2 De structuur van het Omgevingsplan door VNG
- Masterclass 3 Regelsets door Annette Zebel-Vaudo | Rho adviseurs en Melina Schouten | Antea Group
- Masterclass 4 Spelen met annoteren door Mirella van der Velde | Geonovum
- Masterclass 5 Inzet van de BOPA door Patricia Palmen | VNG en Nico Statius Muller | VNG
- Masterclass 6 Hoe verwerk ik voorbereidingsbesluiten van hogere overheden door Mirella van der Velde | Geonovum
- Masterclass 7 Wat komt er voort uit het TAM-IMRO omgevingsplan? Door Nico Statius Muller | VNG en Meryam Tas | VNG en gemeente Leidschendam-Voorburg
Leergang
Het delen van kennis en ervaring gaat verder in de vorm van een leergang. De eerste leergang gaat in november van start op locaties verspreid door het land. Ook is er een mogelijkheid om de leergang digitaal te volgen.
De leergang omvat de Basisvariant die vooral ingaat op de routekaart voor het omgevingsplan. Deze basismodule is verplicht. Daarnaast zijn er naar keuze modules te volgen over TAM-IMRO, het toepassen van Buitenplanse Omgevingsplan Activiteiten (BOPA), de regelset en basismodellen en annoteren en voorbereidingsbesluit.
Meer informatie over de leergang vindt u op de website van de Beroepsvereniging van Nederlandse Stedenbouwkundigen en Planologen (BNSP).. Daar kunt u zich ook aanmelden.