Video Topcongres Omgevingswet
Op 6 maart 2020 ontmoetten ruim 200 topambtenaren elkaar op het Topcongres Omgevingswet in Utrecht. Om inzichten op te doen over hoe de Omgevingswet te gebruiken bij maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie. Over hoe de wet kan helpen om de verhouding tussen overheid en burger te verbeteren. Over hoe de lokale democratie te versterken en het mogelijk te maken dat iedereen mee kan doen. En om concrete handvatten te krijgen, ervaringen en worstelingen uit te wisselen, te discussiëren en te inspireren. Over één ding lijkt men het eens: we moeten nu doorpakken.
- Bekijk hier een impressie van het Topcongres in foto's.
- Lees ook het verslag van het Topcongres Omgevingswet.

*Muziek speelt*
Beeldtekst: Aan de slag met de Omgevingswet.
Topcongres Omgevingswet, 6 maart 2020.
We zien beelden van een bijeenkomst.
Peter Derk Wekx - Algemeen directeur/gemeentesecretaris bij gemeente Alphen aan den Rijn: We praten vandaag over de Omgevingswet en dat wordt steeds spannender want in 2021 moet hij ingaan. Dus we hebben nog een half jaartje, driekwart jaar en dan moeten we klaar zijn.
Jacqueline Tellinga - Bestuurslid Beroepsvereniging van Nederlandse Stedenbouwkundigen en Planologen: Het idee is dat overheid, marktpartijen en burgers meer in gezamenlijkheid aan de fysieke leefomgeving gaan werken.
Majola Boogmans - Directielid Stadsontwikkeling gemeente 's-Hertogenbosch: De bus rijdt, wij zitten niet achter het stuur maar wij zitten zeker vooraan in de bus.
Cis Apeldoorn - Gemeentesecretaris Zaanstad: Het is heel goed dat het stelsel van wetgeving en regelgeving zoals we dat nu hebben gaan vereenvoudigen, want dat was veel te ingewikkeld gemaakt. Maar om het allemaal samen te voegen is een behoorlijk project. Dus iedereen is daar zeer druk mee bezig.
Majola Boogmans - Directielid Stadsontwikkeling gemeente 's-Hertogenbosch: Waar wij intern heel veel op inzetten is zorgen dat iedereen in de geest van de Omgevingswet leert te werken, dat we proberen de mensen die bezig zijn met de Omgevingswet goed toe te rusten. We moeten dit toch. De samenleving verandert, de complexiteit van de vraagstukken neemt toe en de grootste opgave van de wet is dat we dat we anders gaan werken omdat we te maken hebben met een cultuurverandering.
Jacqueline Tellinga - Bestuurslid Beroepsvereniging van Nederlandse Stedenbouwkundigen en Planologen: Ik denk dat dat een belangrijk winstpunt is. Dat betekent, in een voorbeeld, dat mensen zelf willen investeren, om de hoek iets willen bouwen wat niet kan volgens het bestemmingsplan, dan zitten we misschien nu in een cultuur van: "Nee, tenzij..." en moeten we straks denken vanuit: "Ja, mits..." Dat betekent overigens ook dat die mensen dat onderdeel van die nieuwe wet, dat ze die participatie zelf moeten regelen.
Olaf van der Gaag - Directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie: Nu moeten we in de versnelling komen. Het goede is dat er dan ook heel veel mensen zijn die echt aan de slag willen. Het bedrijfsleven wil aan de slag. Aan alle kanten zie je bewonersgroepen energiecoöperaties starten om hun eigen stroom te gaan maken of zelfs een warmtenet te gaan aanleggen. Dus aan de ene kant, waar het concreet wordt, zie je heel veel mensen enthousiast worden, en aan de andere kant heeft elke oplossing ook nadelen, dat is precies de fase waar we nu inzitten met de energietransitie. En daar komt die Omgevingswet heel erg in van pas want al die projecten die moeten een plek krijgen in onze omgeving maar daar moeten ook nette procedures zijn.
Peter Derk Wekx - Algemeen directeur/gemeentesecretaris bij gemeente Alphen aan den Rijn: Nou, het interessante is ook wel dat voor een deel ook niet zo heel goed weten hoe het zo meteen gaat werken en hoe het eruit gaat zien. Dat zorgt natuurlijk ook altijd weer voor twijfel bij mensen terwijl we natuurlijk wel gewoon hard doorwerken om het voor elkaar te krijgen.
Majola Boogmans - Directielid Stadsontwikkeling gemeente 's-Hertogenbosch: Ook al is het DSO nog niet in werking, kun je al oefenen. Dat doen we ook. De mensen van de ICT die zijn erg betrokken bij dit proces, en die zorgen met alle soft- en hardware die we nu hebben dat ze bekijken hoe we zo goed mogelijk kunnen aansluiten. Wij hebben heel veel ingezet op de toepasbare regels. Daar hebben we ook een pilot op gedraaid dus als je daar informatie over wilt hebben neem dan zeker contact op met Den Bosch.
Cis Apeldoorn - Gemeentesecretaris Zaanstad: Wij hebben die Omgevingswet, of die invoering daarvan en het zoeken naar samenwerking, echt gebruikt om de samenwerking en contact tussen al die regiopartners te versterken.
Majola Boogmans - Directielid Stadsontwikkeling gemeente 's-Hertogenbosch: Juristen hebben al vaker 'twee-voor-twaalf-wetten' ingevoerd. Daar zie ik het niet zozeer een probleem. Het probleem zit hem veel meer in de techniek, Digitale Stelsel Omgevingswet, hoe gaan we daarmee om? Hoe sluiten we 355 gemeenten in één keer aan?
Kristel Lammers - Programmadirecteur Nationaal Programma Regionale Energie Strategieën: De Omgevingswet heeft inderdaad nog tien maanden om dat voor elkaar te boksen. De Regionale Energie Strategieën moeten hun eerste product 1 juni van dit jaar opleveren, dus daar zit nog veel meer druk op. Maar als je me vraagt: "Hoe gaat het met de Omgevingswet?" Ik denk dat het wel goed komt.
Chris Steenmeijer - Concernmanager Vergunningverlening Toezicht en Handhaving bij provincie Gelderland: Er is zoveel te doen dus dan is het fijn dat je weet wie je kan aanspreken om te zien of dat wat je aan het doen bent, niet al ergens anders gebeurt.
Zodat je dat kan overnemen of in ieder geval kan toetsen.
Sylvia Kort - Afdelingshoofd Ruimte bij gemeente Oisterwijk: We zijn heel erg gewend aan hoe wij werken als gemeente, en dat moeten we anders gaan doen. En dat is wel de kunst.
Hoe pak je dat aan, hoe ga je daarmee om? Bij zo'n dag als vandaag haal ik mijn inspiratie als leidinggevende vandaan. We kunnen zo, we kunnen daar wat van leren en dat maakt zo'n dag wel weer leuk.
Ruud Peters - Programmamanager Omgevingsdienst NL: Wij doen in ieder geval met 29 omgevingsdiensten ons best om in een landendekkende structuur voorbereid te zijn maar ook om gemeentes en provincies te helpen om ook voorbereid te zijn.
Jacqueline Tellinga - Bestuurslid Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen: Dus als we het hebben over die verbetering van die democratie, dat de burgers en gemeenteraden elkaar meer moeten vinden en meer voor elkaar moet kunnen gaan betekenen, dan zou het zomaar kunnen zijn dat die Omgevingswet hier veel meer gaat bieden aan actieve burgers.
Peter Derk Wekx - Algemeen directeur/gemeentesecretaris bij gemeente Alphen aan den Rijn: Ik hoop dat die Omgevingswet echt helpt om die initiatieven veel meer vanuit de samenleving te krijgen en dat de overheid daarin veel minder een scheidsrechterrol heeft.
Want volgens mij is dat de bedoeling van de Omgevingswet en het zou mooi zijn als we dat ook echt voor elkaar krijgen.
*Muziek speelt*
Beeldovergang.
Beeldtekst: Aan de slag met de Omgevingswet.
www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een initiatief van de VNG, het IPO, de UvW en het Rijk.
*Muziek stopt*