DSO implementeren: dit houdt het in
Om te kunnen werken volgens de Omgevingswet, moeten overheden lokale systemen aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Daarna kunnen ze documenten en gegevens uitwisselen met het Omgevingsloket. Maar de implementatie van het DSO gaat verder dan dat: werkprocessen met collega's, andere overheden en ketenpartners gaan ook veranderen.
Nieuw Omgevingsloket vervangt 3 bestaande voorzieningen
Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet komt er een nieuw Omgevingsloket. Dit loket vervangt de bestaande voorzieningen ruimtelijkeplannen.nl, Omgevingsloket online en Activiteitenbesluit Internet Module (AIM). Deze voorzieningen worden stap voor stap uitgefaseerd. Wat dit precies betekent, leest u op de pagina's Transitie Omgevingsloket online en AIM en Transitie ruimtelijkeplannen.nl.
Invloed op processen in uw organisatie
De komst van het digitaal stelsel en het nieuwe Omgevingsloket heeft invloed op 3 processen bij gemeenten, provincies en waterschappen:
- Vergunningaanvragen en meldingen ontvangen en verwerken
Overheden sluiten verplicht hun zaak- of vergunningsysteem aan op het Omgevingsloket. Zo kunnen ze vergunningaanvragen en meldingen uit het Omgevingsloket ontvangen. Lees meer over vergunningaanvragen en meldingen ontvangen en verwerken. - Omgevingswetbesluiten opstellen en beschikbaar stellen
Overheden publiceren Omgevingswetbesluiten straks via een nieuw publicatieplatform: de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Overheden sluiten hiervoor verplicht hun plansysteem aan op de LVBB. Omgevingswetbesluiten zijn onder andere:- omgevingsvisies
- omgevingsplannen
- omgevingsverordeningen
- waterschapsverordeningen
- Toepasbare regels beheren en beschikbaar stellen
Overheden sluiten tot slot een regelbeheersysteem aan op het Register toepasbare regels (RTR) om toepasbare regels aan te leveren voor het Omgevingsloket. Ze zijn verplicht om vragenbomen aan te leveren voor het formulier voor het indienen van een vergunningaanvraag, melding of informatie.
De koepels geven op hun websites uitgebreide informatie over de impact op werkprocessen:
- VNG over bedrijfsprocessen bij gemeenten
- IPO over bedrijfsprocessen bij provincies
- UvW over bedrijfsprocessen bij waterschappen
Ook zijn er verschillende routeplanners die hulp bieden bij het bepalen van een implementatieroute.
DSO klaar om te implementeren
In januari 2020 zijn alle onderdelen van het DSO 'productierijp' opgeleverd. Ook zijn de volgende standaarden opgeleverd:
- Standaard activiteiten en meldingen (STAM)
- Standaard toepasbare regels (STTR)
- Standaard voor officiële publicaties (STOP/TPOD)
Dit betekent dat overheden lokale systemen kunnen aansluiten en kunnen oefenen met het DSO. Tot de inwerkingtreding van de wet wordt het DSO doorontwikkeld tot het basisniveau. Overheden kunnen tijdens de doorontwikkeling gewoon blijven implementeren.
Aansluiten op het DSO
Overheden sluiten lokale software aan op 3 onderdelen van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) om informatie te kunnen versturen en ontvangen:
- plansystemen
- zaak- of vergunningsystemen
- regelbeheersystemen
Aansluiten gebeurt eerst op de oefenomgeving (pre-productie-omgeving) en daarna op de live-omgeving (productie-omgeving). Meer informatie over aansluiten en hoe het programma Aan de slag met de Omgevingswet overheden daarbij helpt vindt u op de pagina Aansluiten op het DSO.
Oefenen met (samen)werken met het DSO
De komst van het DSO heeft ook effect op de manier waarop u samenwerkt met collega's, andere overheden en ketenpartners. U moet in overleg met deze partijen om nieuwe bedrijfsprocessen af te spreken, bijvoorbeeld over planvorming en vergunningverlening.
Tijdens het oefenen experimenteren overheden met deze werkprocessen, plannen en vragenbomen opstellen, vullen en interbestuurlijk samenwerken. Oefenen kan op de oefenomgeving (pre-productie-omgeving).
Voor oefenen ontwikkelt het programma Aan de slag met de Omgevingswet oefencasussen en demo's van het Omgevingsloket. Ook zijn er hulpmiddelen en cursussen en trainingen die uitgebreid ingaan op onderdelen van de implementatie.
Vullen van het DSO
Overheden moeten het DSO vullen met informatie over de fysieke leefomgeving. Door hun Omgevingswetbesluiten en toepasbare regels aan te leveren, kan iedereen deze informatie op 1 plek bekijken: in het Omgevingsloket. Het aanleveren doen overheden op de live omgeving (productie-omgeving) van het DSO.
Het opstellen van Omgevingswetbesluiten en toepasbare regels is nieuw voor overheden. Bij het maken gelden nieuwe standaarden om besluiten en toepasbare regels leesbaar en vindbaar te maken. Nieuwe of aangepaste software helpt daarbij. Meer informatie staat op de pagina Gegevens in het Omgevingsloket.