Vullen Omgevingsloket en Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Als overheid levert u juridische en toepasbare regels aan bij het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en het Omgevingsloket. Daarmee kunt u in het Omgevingsloket aangeven welke vergunningaanvraag of melding iemand bijvoorbeeld bij u moet indienen. In 2021 kunt u ermee oefenen. In de loop van dat jaar levert u alles ook aan bij de productieomgeving. Dat heet vullen.
Oefenen en vullen
Oefenen op de oefenomgeving
Als gemeente, waterschap, provincie en rijkspartij oefent u op de oefenomgeving van het DSO en het Omgevingsloket. Dit is in technische termen de pre-productieomgeving. U hoeft de juridische regels waarmee u oefent niet eerst formeel vast te stellen.
Uw oefen-Omgevingswetbesluiten komen in het DSO terecht via de oefenversie van de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Ze worden niet bekend gemaakt via bijvoorbeeld wetten.nl. Hetzelfde geldt voor de toepasbare regels. Vragenbomen en vergunningaanvragen op de oefenomgeving hebben geen officiële status.
De oefenomgeving lijkt zoveel mogelijk op de toekomstige productieomgeving. Technisch werkt de omgeving hetzelfde. Ook zijn de gegevens en bestanden van het Rijk zoveel mogelijk beschikbaar op de oefenomgeving. Dit zijn bijvoorbeeld de juridische en toepasbare regels van de bruidsschat en de rijksregels uit de 4 AMvB’s.
Vullen op de productieomgeving
De productieomgeving is de officiële omgeving van het DSO. Als u iets op deze omgeving zet, staat het in het echte DSO en het echte Omgevingsloket. Dat noemen we vullen. De productieomgeving gaat in 2021 in fases live. De belangrijkste mijlpalen staan in Route 2022, een routekaart voor de implementatie van de Omgevingswet.
Als u juridische regels wilt aanleveren aan de productieomgeving, dan moet u ze eerst formeel vaststellen. Bijvoorbeeld door de gemeenteraad of Provinciale Staten. Toepasbare regels en vragenbomen moet u koppelen aan uw juridische regels. Toepasbare regels worden bijvoorbeeld gebruikt voor vergunningchecks en voor de indieningsvereisten voor vergunningaanvragen en meldingen.
Wat overheden moeten regelen
Per overheid verschilt wat u moet regelen voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Daarom is er voor gemeenten, waterschappen, provincies en rijkspartijen specifieke informatie beschikbaar over wat ze moeten regelen.
Gegevens oefenomgeving gaan niet over naar productieomgeving
Gegevens en bestanden die u op de oefenomgeving zet, worden niet automatisch overgezet naar de productieomgeving. Dit kan niet omdat de gegevens, zoals juridische regels, niet formeel zijn vastgesteld. Let er dus op dat u vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet alles ook op de productieomgeving zet.
In 2021 starten met vullen productieomgeving
Naar verwachting kunt u vanaf begin 2021 aansluiten op de productieomgeving. Vanaf dat moment kunt u ook uw Omgevingswetbesluiten en toepasbare regels aanleveren bij de productieomgeving. Het gaat daarbij vooral om de regelgeving die u via de LVBB aanbiedt, zoals de ontwerp-verordeningen van provincies.
Stem uw planning af met programma Aan de slag met de Omgevingswet
Het is belangrijk om uw planning goed af te stemmen met het programma Aan de slag met de Omgevingswet, voordat u die aanlevert aan de productieomgeving. Zo weet u zeker dat de delen van de productieomgeving die u nodig heeft op tijd klaar zijn.
Meer informatie
- Bekijk het webinar over het vullen van het DSO.
- Productieomgeving vullen door gemeenten
- Productieomgeving vullen door waterschappen
- Productieomgeving vullen door provincies
- Productieomgeving vullen door rijkspartijen
- Bekijk de belangrijkste mijlpalen op de weg naar inwerkingtreding van de Omgevingswet in Route 2022.
- Toepasbare regels maken en aanleveren.
- Omgevingswetbesluiten publiceren.
Begrip: Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB)
Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), ook wel Besluit genoemd. Een AMvB is een besluit van de regering, waarin wettelijke regels verder worden uitgewerkt.
Onder de Omgevingswet hangen 4 AMvB's (Besluiten):
- het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
- het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
- het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
- het Omgevingsbesluit (Ob)
Meer over de juridische achtergrond van een AMvB leest u op de website van de Eerste Kamer.