Samenwerkfunctionaliteit Digitaal Stelsel Omgevingswet
De Samenwerkvoorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) maakt samenwerken tussen ketenpartners mogelijk. Op termijn ondersteunt de voorziening ook de samenwerking tussen overheden en initiatiefnemers. Zo weet iedereen van elkaar aan welke zaak ze werken, wat de status is en welke documenten erbij horen. De Samenwerkvoorziening zorgt zo voor een kortere doorlooptijd.
Digitaal samenwerken
Via de Samenwerkvoorziening (ook wel Samenwerkfunctionaliteit of SWF genoemd) werken partners digitaal samen aan het volgende:
- behandelen
- initiatieven
- plannen
- vooroverleg
Samenwerkvoorziening basisniveau
In het basisniveau van het digitaal stelsel worden samenwerkingsvormen en voorzieningen gebouwd. In het basisniveau kunnen alleen ketenpartners met elkaar samenwerken (overheidsorganisaties en externe adviseurs).
Bij samenwerkingsvormen gaat het om samenwerken aan:
- behandelen van aanvragen
- initiatieven van conceptaanvragen
Bij voorzieningen gaat het om:
- starten en stoppen van de samenwerking
- dossierbeheer
- autoriseren
- notificeren
- verzoeken tot acties
Samenwerkvoorziening op termijn verder ontwikkeld
Samenwerken aan plannen en initiatieven komt in een later stadium. Ook het samenwerken met initiatiefnemers en belanghebbenden wordt later ontwikkeld.
Aansluiten op de Samenwerkvoorziening
Lokaal systeem aansluiten
Overheidsorganisaties sluiten hun lokaal vergunningensysteem of zaaksysteem aan op de Samenwerkvoorziening. Zo kunnen ze digitaal samenwerken via hun eigen lokale systemen. Lees meer over aansluiten op de Samenwerkvoorziening.
Inloggen via het webportaal
Niet alle adviesorganisaties werken met een vergunningen- of zaaksysteem. Deze organisaties kunnen gebruik maken van het webportaal van de Samenwerkvoorziening. Hiervoor loggen ze in met eHerkenning en hebben ze een overheidsidentificatienummer nodig (OIN). Voor eHerkenning is minimaal niveau 2 nodig en een abonnement op de dienst 'DSO Samenwerken'. Overheden kunnen zo ook advies vragen aan externe adviseurs, zoals adviesbureaus.
De testomgeving van de Samenwerkvoorziening is beschikbaar via de volgende link: pre.omgevingswet.overheid.nl/samenwerken.
Meer weten
- Meer details over de Samenwerkvoorziening staan in de Globale architectuurschets (GAS) Samenwerkfunctionaliteit (pdf, 2.7 MB).
- Meer over de ontwikkeling van interbestuurlijke samenwerkingsbouwstenen leest u op de pagina over het Project Interbestuurlijke Ketensamenwerking Omgevingswet (PIKO).