Lokale systemen aansluiten op het digitaal stelsel

De landelijke voorziening van het digitaal stelsel maakt gebruik van open standaarden en open data. Iedereen kan zo eigen systemen aansluiten.

Software koppelen aan het Omgevingsloket

Overheden kunnen met hun software koppelen met digitaal stelsel om toepasbare regels voor vragenbomen in het Omgevingsloket te plaatsen en om vergunningaanvragen en meldingen uit het Omgevingsloket te ontvangen. Voor de koppelvlakken toepasbare regels aanleveren en vergunning en meldingen ontvangen zijn standaarden en informatiemodellen ontwikkeld.

Software koppelen aan de LVBB

Overheden kunnen met hun software koppelen aan de landelijke voorziening Bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) om hun omgevingsdocumenten digitaal beschikbaar te maken én opvraagbaar te maken in het de Viewer regels en kaart in het Omgevingsloket. Voor het koppelvlak omgevingsdocumenten digitaal beschikbaar stellen zijn standaarden en informatiemodellen ontwikkeld.

Open data in het digitaal stelsel gebruiken

Een ieder kan open data zoals ruimtelijke plannen of begrippen en definities opvragen uit het digitaal stelsel. Hiervoor zijn koppelvlakken ontwikkeld waar externe systemen mee kunnen communiceren. Op het ontwikkelaarsportaal van de Omgevingswet vindt u een overzicht van de beschikbare open data API's.

Technische aansluitvoorwaarden

De technische voorwaarden voor het aansluiten van overheidsorganisaties op het digitaal stelsel zijn als eerste concept beschikbaar.

Deelnemen aan praktijkproeven

Praktijkproeven zijn hét middel om erachter te komen of dat wat de ontwikkelteams bedenken en bouwen, ook werkt. ICT-leveranciers van overheden spelen hierin een belangrijke rol. Hun applicaties moeten aansluiten op de landelijke voorziening. Hoe u kunt deelnemen aan een praktijkproeven vindt u hier.