Try Out IJsselland
In de regio IJsselland zijn de samenwerkende overheden een eind op weg. In de oefenomgeving van het Omgevingsloket kun je voor een aantal activiteiten al een vergunningcheck doen. Voor ingewikkelde aanvragen staat een omgevingstafel in de steigers. Dit past in de cultuur; samenwerken deden ze in IJsselland altijd al.
Wie doen er mee?
- Gemeenten
- Provincie
- Waterschap
- Omgevingsdienst
- GGD
- Veiligheidsregio
- Rijkswaterstaat
Wat is het vraagstuk?
Hoe kunnen de verschillende overheden en partijen beter samenwerken rond initiatieven? De doorlooptijd van complexe initiatieven kan worden bekort dankzij een omgevingstafel. Eenvoudige initiatieven kunnen met vragenbomen (toepasbare regels) door het proces worden geleid. Hoe zet je dit goed op? Wat is er nodig om het te faciliteren? Bijvoorbeeld een samenwerkingsruimte en het delen van geo-informatie.
Hoe hebben ze het aangepakt?
Samenwerking rond de Omgevingswet was er al. In het kader van de Try-Out is een werkbijeenkomst gehouden. Met welke punten willen we aan de slag? Zo zijn 4 werkgroepen ingesteld.
Werkgroep Proces interbestuurlijke samenwerking
De werkgroep heeft een ontwerp voor een initiatieventafel opgezet. Begin 2020 gaat deze van start. Het idee is dat de tafel elke 14 dagen bijeenkomt voor het bespreken van complexe aanvragen. De overheid waar de aanvraag binnenkomt, agendeert. Alle relevante partijen zitten voor afstemming aan tafel: de omgevingsdienst, veiligheidsregio, omgevingsdienst et cetera.
Werkgroep Samenwerkingsruimte
De werkgroep onderzocht wat nodig is om aan te sluiten op de landelijke samenwerkingsruimte: aansluiten op 4 functionaliteiten met API’s. Daarover is overleg met softwareleveranciers. Voor de korte termijn gaat IJsselland werken met Sharepoint. De provincie gebruikt dit systeem al, en kan de andere overheden uitnodigen. Dit is een oplossing om de omgevingstafel te faciliteren. De gemeente Dalfsen (die heeft al een omgevingstafel) gaat dit als eerste uitproberen.
Werkgroep Toepasbare regels
De werkgroep toepasbare regels heeft een mooi resultaat bereikt: via de oefenomgeving van het nieuwe Omgevingsloket kan voor een aantal activiteiten gecheckt worden of het vergunningvrij is, of dat er een vergunning of melding nodig is. In de werkgroep hebben mensen uit verschillende hoeken (juridisch, beleid, VTH enzovoort) juridische regels omgezet naar vragenbomen. Ze onderzocht hoe regels van verschillende overheden samenhangen en hoe dit er in het nieuwe Omgevingsloket gaat uitzien.
Werkgroep Viewer en (geo)informatieproducten
Deze werkgroep is het laatst begonnen. Het idee is dat de omgevingstafel (om te beginnen) wordt ondersteund met Viewer functionaliteit en (geo)informatieproducten. De werkgroep wil aanvullen wat de DSO-viewer niet aanbiedt. De werkgroep wil ook kennis uitwisselen over geo-informatiebronnen die in de regio beschikbaar zijn, en hoe je ze kunt combineren en laten landen in het DSO.
Wat is de les van de Try Out?
Samenwerken en concreet aan de slag gaan met mensen van verschillende organisaties en beroepen maakt veel energie los, vertelt Susanne Nolten, programmamanager Omgevingswet van de provincie Overijssel.
Mensen voelen de kansen. Het is voor gemeenten heel handig dat er straks om de 14 dagen een initiatieventafel is, en dat je weet: ik kan dit plan in korte tijd met alle partners bespreken. Vooral in kleine gemeenten, waar complexe initiatieven niet zo vaak voorkomen.
In de werkgroep Toepasbare Regels lopen de deelnemers tegen veel vragen aan. ‘De betrokkenheid is groot, mensen zijn gemotiveerd om samen die vraagstukken op te lossen, er is heel erg veel beweging.’
Meer informatie
- Artikel over Try Out IJsselland in Binnenlands Bestuur 30 september 2019