‘Constant schakelen tussen inhoud en proces’ – Een gesprek met Ralph Schreinemachers, projectleider Toepasbare Regels.
Integraal samenwerken aan de Omgevingswet. Daaraan levert het Serviceteam Rijk een belangrijke praktische bijdrage als het gaat om digitalisering. Wij spraken hierover met Ralph Schreinemachers, projectleider Toepasbare Regels bij Serviceteam Rijk.
Beschrijf je werk, wat doe je eigenlijk?
Ik ben projectleider Toepasbare Regels binnen Serviceteam Rijk (STR) én projectleider Bruidsschat. Laatstgenoemde klus is een wat kleinere opdracht. De bruidsschat betreft een set van 600 regels die aan gemeenten en waterschappen wordt overgedragen.
Wat betreft de toepasbare regels, ook wel vragenbomen genoemd, is STR opdrachtgever van Rijkswaterstaat (WVL) voor de ontwikkeling van vergunningschecks. Verschillende departementen, gemeenten, waterschappen en rijkspartijen zijn hierbij betrokken. Vanuit een juridisch kader wordt dit vertaald naar het maken van de vragenbomen. Binnen Serviceteam Rijk proberen we die vertaalslag zo goed mogelijk te maken door het geheel op een gebruiksvriendelijke wijze in te richten.
Waarom is dit veel werk?
Het is belangrijk om met de afzonderlijke beleidsverantwoordelijke departementen goede afspraken te maken wie wat precies doet met welke verantwoordelijkheden. Dat proces gaat steeds beter.
Wat is het moeilijkste aan je werk?
Het moeilijkste is tegelijkertijd ook het leukste: het samenwerken met de verschillende rijkspartijen en koepelorganisaties. Een spin-in-het-webrol met constant schakelen tussen inhoud en proces.
Hoe voorkomen we dat er fouten in de toepasbare regels komen?
Het proces is zo ingericht dat departementen een controle uitvoeren op de in concept opgeleverde toepasbare regels.
Vervolgens wordt een verbeterslag aangebracht en krijgen de beleidsverantwoordelijke departementen nogmaals de kans om er een blik op te werpen. Kortom: check-dubbelcheck. Daarnaast is het voor andere relevante partijen mogelijk om via IPLO bevindingen aan te leveren. Op verschillende manieren zorgen we dus voor een hoge kwaliteit van de toepasbare regels.
Wat doe je als er toch fouten in zitten?
Als er nog een fout in zit, dan zal deze snel worden gewijzigd. Het is afhankelijk van de aard van de fout met welke urgentie dit gebeurt. Een fout met juridische consequenties wordt direct opgepakt bijvoorbeeld. Indien het gaat om een andere of betere formulering heeft dit minder prioriteit.
Provincies maken net als het Rijk toepasbare regels over hun provinciale regels. Hoe zorg je ervoor dat die goed op elkaar aansluiten?
Via diverse werkplaatsen en regionale afstemming wordt gewerkt aan de interbestuurlijke afstemming. We zijn nu in een fase dat dit belangrijker gaat worden, en dat verschillende partijen meer ruimte krijgen om hiermee aan de slag te gaan. Op die aansluiting tussen provinciale regels en rijksregels wordt dus extra ingezet.
Overigens geldt dit niet alleen voor provincies maar ook voor gemeenten en waterschappen. Dit zal de komende jaren een grote opgave worden en blijven verwacht ik. Nu we alle regels van de verschillende overheidslagen via toepasbare regels gebruiksvriendelijk aanbieden, zien we pas waar het schuurt en waar het beter kan en moet. Dat ligt vaak niet alleen aan de toepasbare regels maar juist ook aan het beleid en de juridische regels.
Je hebt rijksregels die ‘over zijn gegaan’ naar gemeenten (bruidsschat) en die zij zelf daarna kunnen wijzigen. Die regels heb je voor de gemeenten in het DSO weten te krijgen. Hoe heb je dat gedaan? En bemoei je je er nu nog mee?
Dit is een samenspel tussen het programma Aan de slag met de Omgevingswet, Serviceteam Rijk (STR), KOOP en Rijkswaterstaat. Voor de bruidsschat zijn afspraken gemaakt met gemeenten en waterschappen over de voorwaarden waaronder de bruidsschat kan worden overgedragen. Bij uitstek een voorbeeld van interbestuurlijke samenwerking!
Ik heb gekeken naar vragenbomen om bomen te kappen… Bij het checken-deel zie ik allerlei verschillende vragen. Bij het aanvragen ook. Waarom is dit anders?
Aan de kwaliteit van toepasbare regels wordt doorlopend gewerkt. De interbestuurlijke afstemming is hierin essentieel. Daarbij kun je niet alles ondervangen met vragenbomen. De toepasbare regels blijven een weergave van de regels die er zijn en de functionaliteiten die het DSO biedt.
Waarom verschillen toepasbare regels van gemeente en Rijk?
Dat is makkelijk te verklaren omdat de toepasbare regels van het Rijk een vertaling zijn van de rijksregels en ook bij gemeenten betreft het een vertaling van daar geldende regels. In de toekomst zal per gemeente meer sprake zijn van maatwerk.