'Rijkspartijen, doe mee met oefenen' - RIO's aan het woord: Leana Vlok
Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO's) ondersteunen gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties (omgevingsdienst, veiligheidsregio, GGD) bij de invoering van de Omgevingswet. Leana Vlok is een van hen. Zij heeft binnen de provincie Utrecht 2 regio's in haar portefeuille: De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) en de Omgevingsdienst Utrecht. In deze serie interviews met RIO's zoomen we in op hun dagelijkse praktijk.
Waarom ben je RIO geworden, wat doe je en wat is aantrekkelijk aan die rol?
Ik was al werkzaam bij de gemeente Leidschendam-Voorburg als informatiemanager Omgevingswet DSO. Dit was de eerste gemeente in Nederland binnen het DSO met een aansluiting op de drie koppelvlakken. In mijn toenmalige rol kreeg ik al veel vragen van gemeenten om hen te helpen. Als zelfstandige was ik in staat geweest om een paar gemeenten te helpen. Maar de rol van RIO gaf mij de mogelijkheid om veel meer overheden te helpen bij de implementatie van de Omgevingswet.
In 2019 werd ik gevraagd om de rest van Nederland te helpen met de voorbereiding op de Omgevingswet. Het sluit ook erg aan op mijn drive om niet 1 organisatie te helpen maar meerdere organisaties. En ja, als RIO kun je dan 'los'. Je bent een soort 'spin in het web' op diverse terreinen. We zijn nu bezig met het oprichten van regionale serviceketens. Ik doe het nog steeds met plezier. En ik haal mijn energie uit de regio.
Wat valt je in de voorbereidingen op het VTH-vlak het meeste op? Wat springt er uit?
Vergunningverlening, toezicht en handhaving is het meest makkelijk om te implementeren. Het is ook het makkelijkste onderdeel om mee te oefenen. Het is ook een vertrouwde manier van vergunningverlening. Daar zijn dus ook de grootste stappen in gezet. Ten opzichte van de planketen moeten nog meer stappen worden gezet, vooral op het gebied van onderlinge samenwerking.
Heb je in je regio al samenwerking met rijkspartijen gezien?
Ze zijn aangesloten maar hebben nog niet daadwerkelijk meegedaan met oefenen. Ik hoop dat ze een volgende keer wel kunnen aansluiten.
Welke tips wil je aan de rijkspartijen meegeven als het gaat om samenwerken in de regio?
Doe mee! Dat is echt de belangrijkste tip. De afzonderlijke rijkspartijen moeten echt aan de slag en verbindingen met de regio gaan leggen.
Grijp de kans om mee te doen. Immers, nog los van de Omgevingswet en de exacte datum van inwerkingtreding, het gaat om het verbeteren van dienstverlening. Laten we elkaar vinden en vooral doen. Kom aan tafel om die dienstverlening aan burgers en bedrijven te verbeteren. Dat is echt het punt waar het om draait, want dan weet een initiatiefnemer waar hij precies aan toe is.
Het kan niet zo zijn dat het afgeven van een vergunning voor het aanleggen van elektriciteitskabels véél te lang duurt. Als de betrokken rijkspartijen aan 'de voorkant' zijn betrokken, gaat dat natuurlijk veel sneller. Nu wordt, bij het indienen van een vergunning, 'aan de achterkant' pas bedacht welke partijen precies betrokkenheid hebben bij zo'n vergunning. Daarom kan zo'n vergunning dus jaren in beslag nemen. De versnelling met de Omgevingswet zit 'em dus in de samenwerking aan de 'voorkant'.
Ken je de pdf 'De Omgevingswet: De Rijksoverheid doet mee met vergunningverlening'?
Goed dat die pdf (pdf, 3.8 MB) is uitgebracht. Een goede eerste stap maar het gaat in mijn ogen echt om de vervolgstap. Hoe gaan we die onderlinge samenwerking concretiseren? Vooral met samenwerking tussen rijkspartijen aan de 'voorkant' en dan met name de planketen is nog wel een wereld te winnen.
In deze interview-serie met RIO's stelt men elkaar een estafettevraag. De vraag van Tom Veldhuis aan jou luidt als volgt: Hoe gaan we de interbestuurlijke samenwerking die we proberen vorm te geven, de komende jaren verder uitbouwen?
Dat moet gebeuren met het bouwen van netwerken om elkaar goed te kunnen vinden. Het versterken van regionale (informele) netwerken helpt daarbij. Zo kunnen we verder doorbouwen aan de interbestuurlijke samenwerking. Juist om de dienstverlening aan burgers en bedrijven te kunnen verbeteren, blijft (in gezamenlijkheid) oefenen heel belangrijk. Zeker voor de rijkspartijen.
Leana, welke vraag moeten we stellen aan Vanessa Koomen?
Wij zijn in de regio, met de Omgevingswet, aan het bouwen aan een ecosysteem waarin we elkaar kunnen helpen en versterken. Heb jij tips of leerpunten voor ons bij het versterken van de netwerken in onze regio's?
Meer informatie
Interviews met RIO's
De Omgevingswet brengt verschillende thema's bij elkaar. Dat vraagt om samenwerking in de 'keten', met alle betrokken partijen. In een serie interviews geven Regionaal Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO's) een inkijkje in hun dagelijkse werk en vertellen ze over de samenwerking in hun regio's. Dit is het 7e interview, er volgen er meer.